Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Imigrantu siets kļūs arvien smalkāks; Latvijai trūkst pieredzes

Eiropas Savienības (ES) migrācijas, iekšlietu un pilsonības lietu komisāra Dimitra Avramopula ieceri cīnīties pret imigrantiem, kas ieradušies ES tikai ekonomisku iemeslu dēļ, Latvijā dēvē par likumsakarīgu. Ņemot vērā valdošo nemierīgo situāciju ārpus ES, Eiropa ir gatava uzņemt tikai tos, kas bēg, baidoties par savu dzīvību. Jūlijā patvēruma meklētāju skaits, kas sasnieguši ES robežu, bija teju 108 tūkstoši. Tas ir lielākais skaitlis, kāds piedzīvots, kopš vispār sākta šāda uzskaite. 

Pagaidām gan vēl nav zināms, kad un kā sāks darboties mehānisms, kas atsijās ekonomiskos imigrantus. Tomēr ir skaidrs, ka risinājums jāmeklē steidzami, jo jau ar pašreizējā situācijā uzkrātajām problēmām cīņa varētu ilgt vairākus gadus. 

Cik ekonomisko imigrantu līdz Eiropai nonācis, informācijas nav. Arī Latvija šādus datus neapkopo. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pārstāve Undīne Priekule teic, ka šādu apkopojumu nav iespējams veikt: "Cilvēks, kad nonāk uz valsts robežas, robežsargiem izstāsta savu stāstu. Reizēm ir gadījumi, ka viņi izdomā iemeslus, kāpēc viņi savā mītnes valstī nevar vairs uzturēties. Latvijā šādi gadījumi ļoti bieži ir saistīti ar Vjetnamas pilsoņiem. Protams, mūsu pienākums ir pieņemt un izskatīt šos iesniegumus, tikmēr imigrants uzturas patvēruma centrā," skaidro Priekule un norāda, ka nedrīkst sūtīt atpakaļ cilvēku tikai tāpēc, ka liekas – persona varētu melot. "Kad konstatējam, ka cilvēki patvēruma sistēmu cenšas izmantot ļaunprātīgi, mēs izsniedzam viņiem negatīvu lēmumu. Viņi to var pārsūdzēt, bet lielākoties tiesa šo pārsūdzību noraida. Imigrants tiek deportēts atpakaļ uz savu mītnes zemi," skaidro Priekule. Lietas par patvēruma piešķiršanu parasti neilgst vairāk par gadu.  

Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne (Vienotība) eirokomisāra paziņojumu vērtē kā likumsakarīgu – tāda ir kopējā patvēruma meklētāju politika visā Eiropā – uzņemt tikai tos, kuru dzīvība ir apdraudēta. "Piemēram, daudzi gruzīni dodas labākas dzīves meklējumos, jo viņu mītnes vieta nespēj nodrošināt tik labus dzīves apstākļus, tajā pašā laikā viņu dzīvība dzimtenē apdraudēta netiek," piemēru min Čigāne. Attieksme pret imigrāciju katrā valstī mēdz atšķirties. Deputāte skaidro, piemēram, ka Vācijas un Zviedrijas politika līdz šim imigrācijai paredzēja ļoti labus apstākļus. Imigranti tur bijis nozīmīgs darbaspēks un ekonomiskais balsts – šajās valstīs ir daudz darbvietu ar zemu atalgojumu, tāpēc viņi nav pretojušies imigrantu uzņemšanai. Kaut gan imigrācijas politika dažādās valstīs mēdz ļoti atšķirties, uz turīgākajiem tā īsti neattiecas. "Tā ir tā milzīgā bagāto cilvēku priekšrocība – ja viņiem ir resursi, ir arī izvēle. Pat ja uzceļ ļoti būtiskas barjeras, ļoti turīgus cilvēkus no iebraukšanas apturēt nav iespējams. Sienu apkārt Eiropas Savienībai uzbūvēt nebūs iespējams, bet patlaban tas, kas notiek, ir haoss. Itālijā un Grieķijā ļoti daudzi, rupji sakot, vēl nav "sašķiroti" – nav pat skaidrs, kas ir viņu izcelsmes valsts un tieši kāpēc viņi bēg uz ES," stāsta Čigāne. 

Tam gan īsti nepiekrīt biedrības Zvannieku mājas juriste Inese Ejugbo. Viņa norāda, ka uz robežām tiek veikta stingra kontrole: "Ja cilvēki pieprasa patvērumu, visi pieteikumi ir jāizskata. Turklāt katrs individuāli ir jāvērtē. Nenotiek tāda masveida laišana cauri robežām, piešķirot bēgļu statusu pa labi un pa kreisi. Cita lieta, ka statusa piešķiršana vai atteikšana var būt ļoti laikietilpīgs process un lielo apjomu dēļ tas var prasīt vairāk laika, nekā ierasts." Viņa arī saka, ka lielākajā daļā Eiropas valstu ir detalizētas procedūras, lai izskatītu patvēruma meklētāju pieteikumus. Latvijai gan līdz šim pieredze nav bijusi pārāk liela.




sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas