Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Informācijas sistēmās valsts pārvaldē valda haoss

Valdība šonedēļ pieņēmusi izskatīšanai ziņojumu, kurā piedāvāti ierosinājumi, kā vispareizāk regulēt valsts informācijas sistēmas. Šajā jomā valsts pārvaldē joprojām pastāv nepilnības. Kaut arī ieguldīta liela nauda, vājā regulējuma dēļ tā netiek tērēta lietderīgi. Ja sistēma būtu sakārtota, tad, piemēram, cilvēkiem iestādēs būtu jāiesniedz krietni mazāk dokumentu, jo informācija par personu tiktu iegūta no kādas citas iestādes, kur līdzīga veida dati jau reiz ir sniegti, vēsta Latvijas Radio.

To, ka informācijas sistēmās valsts pārvaldē valda haoss, atklāj dažādas situācijas. Piemēram, Latvijas Avīze saistībā ar sākumdeklarēšanos piektdien raksta par to, ka lauciniekiem nu ir jādeklarē šķirnes mājlopi un savvaļas dzīvnieki. Cilvēki nesaprot, kāpēc tas jādara, jo šie lopi jau ir reģistrēti valsts uzturētajā Ganāmpulku reģistrā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jeb VARAM šonedēļ valdībā iesniedza ziņojumu par to, ka nepieciešams vienots regulējums valsts informācijas sistēmu izveidei. 80 lappušu garajā vēstījumā atklāti būtiski trūkumi pašreizējā e-pārvaldē. Ministrijas Elektroniskās pārvaldes pārstāvis Uģis Bisenieks Latvijas Radio norādīja, ka jaunajā ziņojumā problēmām ir rasts risinājums, tas tiesisku spēku iegūs nākamā gada martā. Turpmāk, veidojot jebkuru valsts sistēmu, vispirms ar VARAM būs jāsaskaņo tās ideja. Patlaban viss notiek bez saskaņošanas.

Ziņojums paredz, ka ikvienai sistēmai būs jānodrošina tas, lai to rīcībā esošie dati ir pieejami centralizēti - valsts reģionālās attīstības aģentūrā. Patlaban vislielākā nesakārtotība valda Valsts ieņēmumu dienesta, kā arī Izglītības ministrijas informācijas sistēmās.

Lai nodrošinātu sistēmas valsts pārvaldēs, trīs gadu laikā ieguldīti vairāki desmiti miljonu latu. Uz jautājumu par to, kāpēc tikai tagad problēma sākta risināt, Bisenieks norāda, ka paši cilvēki īsti nav bijuši gatavi šādām izmaiņām. Arī Darba devēju konfederācijas direktore Līga Meņģelsone atzīst, ka informācijas sistēmas nav pareizi regulētas.

IT sistēmu likums ir pieņemts 2002. gadā. Par spīti tam, ka tehnoloģijas, kā arī pati IT pasaule strauji attīstās, būtiskas pārmaiņas likumu līdz šim nav skārušas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas