Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Privilēģijas angļu valodai neparedz neviens spēkā esošais likums

Investori prasa divvalodību

Ārvalstu kapitāla lobijs Latvijā mēģina uzspiest valsts institūcijām pienākumu sazināties ar ārzemju uzņēmējiem angļu valodā. Faktiski ir runa par otras valsts valodas ieviešanu uzņēmējdarbībā un valsts pārvaldē. Latviešu valodas pozīcijas tādējādi tiktu būtiski vājinātas, otrdien lasāms avīzē Diena.

Ideja par ārzemnieku dzīves atvieglošanu pieder Ārvalstu investoru padomei Latvijā. Mērķi ir divi: samazināt laiku, kas nepieciešams saziņai ar valsts iestādēm, un izvairīties no vietējo ekspertu piesaistes "nenozīmīgu jautājumu risināšanā". Tas lasāms Ārvalstu investoru padomes ziņojumā par noteiktu valsts pakalpojumu sniegšanu angļu valodā. Turklāt runa nav tikai par iespēju iesniegt uzņēmumu gada pārskatus angļu valodā un kārtot grāmatvedību. Investoru padome ir veikusi savu biedru aptauju, un pieprasījums, izrādās, ir krietni plašāks.

Organizācijas izpilddirektore Marta Jaksona vēsta: "Uzņēmēji novērtētu iespēju izmantot angļu valodu komunikācijā gan ar VID, gan arī Konkurences padomi, Valsts darba inspekciju, Datu valsts inspekciju un Patērētāju tiesību aizsardzības centru." Aktuāls esot arī jautājums par to, lai angļu valodu plašāk izmantotu lielajos publiskajos iepirkumos, vismaz, lai uzņēmējiem būtu iespēja iesniegt piedāvājumus angļu valodā.

Prasība apkalpot ārzemju uzņēmējus angliski nozīmētu, ka valsts pārvaldē nebūtu iespējams strādāt bez perfektām angļu valodas zināšanām. Un te nav runa par elementāru sarunvalodu, bet specifiskām nozarēm – grāmatvedību, likumdošanu, ekonomiku –, kur nepieciešams pārzināt speciālo terminoloģiju gan vārdos, gan rakstos. Valsts Kancelejas skaidrojums par šobrīd valsts darbiniekiem izvirzāmajām prasībām attiecībā uz svešvalodu zināšanām ir šāds: "Saskaņā ar Darba likuma 32. panta 21. daļu Latvijas Republikā nav pieļaujams izvirzīt prasību par konkrētas svešvalodas zināšanu prasmi, izņemot gadījumu, kad tā pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai." Tātad prasībai ir jābūt objektīvai un saprātīgi pamatotai, un tai jāizriet no amata pienākumiem, nevis normatīvajiem aktiem. "Piemēram, regulāra sadarbība ar starptautiskām institūcijām, pastāvīgs darbs kādā no Eiropas Savienības institūcijām, pārrobežu sadarbības veicināšana, darbs ar ārvalstu klientiem u. tml."

Taču saistībā ar iespējamu politisku atbalstu angļu valodas plašākam lietojumam valsts pārvaldē pastāv vēl kāds ļoti būtisks risks. Latvijas likumos angļu valodai netiek piešķirts kāds īpašs statuss. Ir valsts valoda ar tās priviliģēto statusu un visas pārējās, tostarp krievu valoda. Ja valdība lems par valsts pārvaldes pakalpojumu piedāvāšanu angļu valodā, automātiski tiks aktualizēts jautājums, kāpēc ne citās, piemēram, krievu valodā, kas ir dzimtā valoda nesalīdzināmi lielākam skaitam Latvijas uzņēmēju.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 5. septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

...
.
Ir pilnīgi cilvēcīgi, ja valsts iestādēs strādājošie var sazināties ar ārzemniekiem angļu valodā, BET neesmu redzējis valsti, kur arī dokumentus ļauj kārtot citās valodās. Tam ir domāti vietējie grāmatveži, konsultanti utt ar lieliskām valodas zināšanām, pie kuriem šie tā sauktie investori var vērsties pēc palīdzības.. Pilnīgi NORMĀLA PRAKSE ir izmantot vietējo speciālistu pakalpojumus dokumentu formēšanā valsts iestādēs. Nevajag kārtējo reizi līst visu priekšā uz vēdera un par kapeikām izsaimniekot savu valsti..
pepe
p
nezin vai Ķīnā angļu valoda un nezin kādas tur vēl pasaules valodas ir obligāta prasība valsts pārvaldē, ja jau visi westernieši tur tik vien un investē ražošanā
replika
r
Ir taču varianti: 1) tulks 2)latviešu menedžeris, kas prot investora valodu 3)mācities pašam valodu, vai likt kādam no darbiniekiem apgūt valsts valodu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas