Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Īrijas latvieši: Valdībai jāveicina ārzemēs dzīvojošo latviešu saikni ar Latviju

Latvijas valdībai jāiepazīstas ar kopienas problēmām un jārod iespēja tās risināt, tādējādi veicinot ārzemēs dzīvojošo latviešu un to pēcnācēju saikni ar Latviju, tās valodu un kultūru, uzskata Īrijas latviešu diasporas pārstāvji.

Latviešu Biedrības Īrijā valdes priekšsēdētājs Kārlis Briedis skaidroja, ka Īrijā pašreiz aktīvi darbojas vairākas nedēļas nogales skoliņas, kuru galvenais mērķis ir latviešu valodas, kultūras, vēstures, latvisko tradīciju apguve. Latviešu valodas aģentūra (LVA) sadarbībā ar Pasaules brīvo latviešu apvienību (PBLA) ir izstrādājusi mācību materiālus bērniem, kuri dzimuši ārpus Latvijas un latviešu valodu apgūst kā otro valodu.

K.Briedis norādīja, ka šo “skoliņu tīkls ir pārāk mazs, pedagoģiskā kvalitāte svārstīga un mācību intensitāte nepietiekoša, lai dotu bērniem iespēju apgūt literāro latviešu valodu pietiekamā līmenī”, tādēļ biedrības priekšsēdētājs aicināja nākamās valdības programmā paredzēt tādas valsts politikas izstrādi, kas palīdzētu nedēļas nogales skoliņām nodrošināt kvalitatīvu latviešu valodas apguvi ārvalstīs dzīvojošo latviešu bērniem.

Biedrība aicina veikt izmaiņas Latvijas izglītības likumdošanas aktos, lai integrētu latviešu skolas Latvijas izglītības sistēmā un piesaistītu šīm izglītības iestādēm profesionālus pedagogus, paredzēt atbalstu šo skolu tīkla izvēršanai, kā arī veicināt skolotāju pedagoģisko zināšanu pilnveidošanu un pieredzes apmaiņu. K.Briedis rosina arī atbalstīt latviešu bērnu un pieaugušo bibliotēkas izveidi un radīt labvēlīgus priekšnosacījumus ārvalstīs dzīvojošo latviešu bērnu līdzdalībai vasaras nometnēs Latvijā.

Biedrība arī aicina nodrošināt bērnu no repatriantu ģimenēm iekļaušanos Latvijas skolās savam vecumam atbilstošās klasēs, neskatoties uz mācību programmu atšķirībām un valodas zināšanu nepilnībām, kā arī nodrošināt šiem bērniem nepieciešamo papildus atbalstu skolā pārejas periodā.

K.Briedis norādīja, ka patlaban Īrijā nav iespējams vērot Latvijas valsts televīzijas kanālus internetā, tā kā tie ir pieejami tikai no Latvijas IP adresēm, tādēļ biedrība aicināja veikt izmaiņas likumdošanā, lai Latvijas televīzijas kanāli būtu pieejami ārvalstīs, izmantojot satelītu un interneta pieslēgumus, kā arī veicināt Latvijas preses pieejamību Īrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas