Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Irklis cer uz politisku atbalstu OECD rekomendāciju ieviešanā regulatora darbības uzlabošanai

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis cer uz politisku atbalstu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendāciju ieviešanā regulatora darbības uzlabošanai.

OECD mudina noteikt skaidrāku regulatora lomu un funkcijas, kā arī attiecības ar citām valsts institūcijām, lai nodrošinātu efektīvu pakalpojumu sniegšanu un atbildību. Vienlaikus OECD rosina piešķirt SPRK tiesības koriģēt tarifu projektus - patlaban regulators var tarifu projektu noraidīt vai uzdot precizēt.

Tikšanās laikā ar OECD un mediju pārstāvjiem Rīgā šodien Irklis uzsvēra, ka tiesību piešķiršana SPRK pašai koriģēt tarifu projektus ļautu regulatoram būt efektīvākam un ātrāk apstiprināt jaunus tarifus dažādās jomās. Patlaban regulators gadījumā, ja uzskata, ka komersants tarifa aprēķinā iekļāvis nepamatotas izmaksas, diskutē ar attiecīgo uzņēmumu.

Pēc Irkļa teiktā, šāda situācija sanāk īpaši neveiksmīga, ja komersants iesniedzis tarifu projektu, kas paredz tos samazināt, taču regulatora ieskatā samazinājumam vajadzētu būt lielākam. Tādējādi tiek novilcināta tarifu projekta apstiprināšana un patērētājiem ilgāku laiku netiek samazināts tarifs.

OECD arī atzīmējusi, ka Latvijā daudzus sabiedriskos pakalpojumus sniedz daļēji vai pilnībā valsts kontrolēti uzņēmumi, tādēļ ekonomiskie vai peļņas mērķi ne vienmēr ir uzņēmumiem aktuāli. Līdz šim SPRK lielākoties ir izmantojusi izmaksu plus noteikta peļņas koeficienta stratēģiju cenu aprēķinā, tādēļ OECD rekomendē mudināt uzņēmumus uzlabot pakalpojumu efektivitāti, iekļaujot tarifā sasniedzamos mērķus un atalgojot efektīvos komersantus un sodot neefektīvos.

Regulatora padomes priekšsēdētājs klāstīja, ka patlaban diezgan primitīvā veidā šāda sistēma jau darbojas attiecībā uz elektroenerģijas sadales sistēmas operatora Sadales tīkls tarifiem - patērētāji var prasīt piemērot pazeminātu tarifu, ja netiek izpildītas pakalpojuma kvalitātes prasības.

Irklis gan piebilda, ka plašākas uz sasniedzamajiem mērķiem balstītas sistēmas ieviešana mudinātu komersantus kļūt efektīvākiem un celt pakalpojumu kvalitāti.

Tāpat būtiska rekomendācija no OECD ir saistīta ar regulatora autonomijas palielināšanu, meklējot alternatīvus risinājumus SPRK finansēšanai. Patlaban regulatora budžetu veido nodeva, kas tiek piemērota regulētajiem komersantiem un kuras apmēru nosaka Ministru kabinets. Atsevišķu ministriju uzņēmumi tiek regulēti no SPRK puses, kas savukārt rada interešu konflikta riskus OECD ieskatā.

Irklis klāstīja, ka šis gads SPRK finansiāli bijis smags. Nodeva tiek rēķināta no regulējamo komersantu apgrozījuma, taču saistībā ar zemajām enerģijas cenām attiecīgo uzņēmumu ieņēmumi pēdējos gadus sarukuši. Tāpat dzelzceļa nozares regulēšana, ko daļēji nodrošināja SPRK, patlaban ir pilnībā nodota Valsts dzelzceļa administrācijai, kas arī atsaucās uz regulatora budžetu. Šo apstākļu ietekmē gada vidū SPRK budžetu vajadzēja samazināt par 10%.

SPRK padomes priekšsēdētājs norādīja, ka ir vairāki risinājumi regulatora finansiālās situācijas uzlabošanai. Patlaban, ja regulatora budžeta veidojas pārpalikums, tas tiek atmaksāts komersantiem. Savukārt, ja regulatoram ļautu šos līdzekļus paturēt un veidot rezervi, tas atvieglotu iestādes darbu "sliktajos gados".

Tāpat varētu ieviest papildu maksu komersantiem saistībā ar atsevišķiem regulatora sniegtajiem pakalpojumiem, līdzīgi kā tās ir attiecībā uz finanšu sektora regulēšanu - Finanšu un kapitāla tirgus komisiju. Papildu maksu varētu ieviest, piemēram, par numerācijas lietošanas tiesību piešķiršanu elektronisku sakaru komersantiem.

Būtiski esot arī domāt par atalgojumu sistēmu SPRK, lai motivētu darbiniekus. Irklis atzina, ka regulatoru pametuši trīs vadoši enerģētikas sektora darbinieki, no kuriem visi tagad strādā AS Latvijas Gāze, kas speciālistiem var piedāvāt pat divas un trīs reizes lielāku atalgojumu nekā SPRK.

Irklis piebilda, ka pie SPRK finansēšanas modeļa uzlabošanas jau notiek darbs. Valdība uzdevusi Ekonomikas ministrijai sadarbībā ar SPRK līdz 2017.gada 1.janvārim iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem regulatora darbības finansēšanas modeļa pilnveidošanai.

Savukārt attiecībā uz pārējām OECD rekomendācijām Irklis pauda cerību, ka tām būs politisks atbalsts. SPRK gatavojas par šiem jautājumiem diskutēt Saeimā.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarē regulētu sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu - aizstāvētu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas