Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izmeklētājs Balakleiskis attaisnots, jo nav izdevies pierādīt, ka tieši viņš nopludinājis Latvenergo lietas materiālus

Bijušo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētāju Ruslanu Balakleiski Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa attaisnojusi, jo uzskatījusi par nepierādītu, ka tieši viņš bija tas, kurš žurnālistiem nopludināja AS "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas krimināllietas materiālus. Tas izriet no Centra rajona tiesas tiesneša Raimonda Bula piektdien parakstītā pilnā sprieduma teksta Balakleiska krimināllietā.

Kā informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, tiesnesis sprieduma motīvu daļā norādījis - apstāklis, ka apsūdzētā lietošanā esošajā datu nesējā atrasti līdzīgi faili "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas krimināllietā esošajiem, vēl neapstiprina to, ka apsūdzētais šos failus ir nodevis publicēšanai masu medijiem, bet gan to, ka apsūdzētais ir neatļauti nokopējis krimināllietas materiālus.

Tiesā noskaidrojies, ka ar "Latvenergo" lietas materiālos esošajiem failiem varēja rīkoties kā Balakleiskis, tā arī vairāki citi KNAB darbinieki.

Bijušajam KNAB izmeklētājam tika celta apsūdzība arī pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 1.daļas - par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības radījušas būtisku kaitējumu valsts varai vai pārvaldības kārtībai vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Pēc šī panta tiesa Balakleiski attaisnojusi tāpēc, ka uzskatījusi - nav iegūti pietiekami pierādījumi tam, ka ar viņa darbībām tikusi sabojāta KNAB reputācija. Tiesas ieskatā tas ir tikai subjektīvs prokuratūras pieņēmums, informēja Jaksons.

Spriedumu, ar kuru Balakleiskis attaisnots, var pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā.

Kā ziņots, 13.jūnijā Centra rajona tiesa pilnībā attaisnoja bijušo KNAB izmeklētāju Balakleiski, kuram prokuratūra cēla apsūdzību par AS "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas lietas materiālu nopludināšanu.

Prokurors Sergejs Petruhno gan tiesas debatēs apsūdzēto bija prasījis atzīt par vainīgu pēc diviem KL pantiem un sodīt ar 280 stundu piespiedu darbu, savukārt pats Balakleiskis pauda uzskatu, ka ir izdarījis tikai disciplināru pārkāpumu, nevis noziedzīgu nodarījumu, tāpēc viņš lūdza tiesu taisīt attaisnojošu spriedumu. Vienlaikus Balakleiskis nenoliedza savas faktiskās darbības, kādas tās izklāstītas apsūdzībā.

13.jūnijā tiesnesis Buls lietā nolasīja tikai saīsināto spriedumu, līdz ar to nebija zināms, kāpēc Balakleisis attaisnots. Pilns sprieduma teksts ar motīvu daļu lietas kļuva pieejams piektdien, 28.jūnijā, kad procesa dalībniekiem arī sāka tecēt desmit dienu termiņš pārsūdzības iesniegšanai.

Balakleiskis pēc sprieduma rezolutīvās daļas noklausīšanās jūnija vidū žurnālistiem pauda gandarījumu, ka "ir uzvarējis veselais saprāts."

Savukārt prokurors Petruhno žurnālistiem todien norādīja, ka attaisnojošo spriedumu komentēt nevar, kamēr nezina tā motīvus. Lūgts minēt, kādi šie motīvi, pēc viņa domām, varētu būt, valsts apsūdzības uzturētājs pieļāva, ka tiesa acīmredzot pierādījumus ir vērtējusi citādi nekā prokuratūra.

Petruhno norādīja, ka pēc iepazīšanās ar pilnu spriedumu viņš, visticamāk, par to iesniegs apelācijas protestu. "Esmu pārliecināts, ka noziegums ir bijis," rezumēja prokurors.

Kā ziņots, saskaņā ar apsūdzību Balakleiskis kompaktdiskus ar kriminālprocesā noklausīto sarunu ierakstiem paņēmis no savas nesen darbā pieņemtās kolēģes galda, nokopējis to saturu un nolicis atpakaļ. Neatbildēts paliek jautājums, kā audio failu kopijas nonāca līdz portālam "Pietiek.com". Apsūdzībā, kuru tiesā lasīja prokurors, nebija minēts, kam Balakleiskis nodevis ierakstus.

Lietas materiālu nopludināšanas kriminālprocesā par cietušajiem atzīti bijušais "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons, toreizējais uzņēmuma viceprezidents Aigars Meļko un biznesa konsultants Andrejs Livanovičs. Tieši viņu savstarpējās telefonsarunas dzirdamas Balakleiska nokopētajos un vēlāk portālā "Pietiek.com" publiskotajos audio failos.

Kā ziņots, bijušais KNAB izmeklētājs apsūdzēts pēc KL 307.panta par nelikumīgām darbībām ar krimināllietas materiāliem un pēc KL 318.panta 1.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kopš šā gada 1.aprīļa gan KL 307.pantā, gan KL 318.panta 1.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trīs gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana (uz laiku no 15 dienām līdz trim mēnešiem), vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga iepriekš informēja, ka bijušajam KNAB izmeklētājam apsūdzība uzrādīta par atsevišķu "Latvenergo" krimināllietas materiālu zādzību un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Materiāli trešajām personām nodoti CD matricas veidā. Izmeklēšanā nav iegūti pierādījumi, ka Balakleiskis savas darbības veicis mantkārīgā nolūkā.

Kā ziņots, portāls "Pietiek.com" pērn pavasarī publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, Livanoviču, Miķelsonu un Meļko. Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu. Pēc audioierakstu sarunu failu "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā publiskošanas KNAB nekavējoties sāka dienesta pārbaudi, lai noskaidrotu, kurš vainojams materiālu nopludināšanā. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" Balakleiskis iepriekš apstiprināja, ka informāciju nopludinājis tieši viņš, lai pievērstu uzmanību šīs lietas izmeklēšanas problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas