Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izvaltā mirušā puiša brālēns: Centos atraut auto durvis, bet ūdens bija stindzinošs

«Dzīve ir īsa - pārkāp noteikumus,» savā profilā portālā draugiem.lv citiem iesaka Maija. Šie viegli izmestie vārdi tagad kļuvuši par baisu patiesību. 17 gadu vecā Maija ir viena no tiem septiņiem jauniešiem, kuri Krāslavas novadā gāja bojā traģiskajā autoavārijā Jaungada naktī, kad auto vadītājs krustojumā nespēja novaldīt spēkratu un tas ieslīdēja upē. Neizglābās neviens. Teicamnieks, topošās mākslinieces un vienkārši kārtīgi darbarūķi - tā aizgājējus raksturo viņu dzimtā Izvaltas pagasta iedzīvotāji.

VIDEO: Par vēlu, lai vairs pārmestu

Atvērta pasaulei

Kad pirmdien ierodamies Krāslavas ģimnāzijā, kur mācījās trīs mirušās meitenes, skolotājas ierīko viņu piemiņas stūrīti. Kaut kundzes cenšas turēties, ik pa brīdim emocijas uzbangoja un atkal sāka birt asaras. «Maija bija atvērta, smaidīga un draudzīga meitene. Ļoti mākslinieciskas dabas cilvēks, bet ne tā klīrīgi mākslinieciska, drīzāk atvērta visai pasaulei,» valdīdama asaras, stāsta viena no skolotājām.

Ģimnāzijas direktors Jānis Tukāns, kurš, iepriekš strādādams Izvaltā, skolojis visus mirušos puišus. Katrs bijis ar saviem talantiem. Viens nodarbojies ar vieglatlētiku un šķēpmešanu, cits sekmīgi startējis mācību olimpiādēs, cits bijis vienkārši strādīgs jaunietis. «Viņi nu nebija tie skaļākie puiši, katrā ziņā ne tādi, kuriem jebkad bijušas kādas saķeršanās ar policiju. Nav bijis par ko,» stāsta J. Tukāns.

Dienas sastaptie jauniešu radi un draugi sliecas neticēt arī skandalozākajām versijām par traģiskās avārijas iemesliem. Izskanējis, ka nevienam no jauniešiem nav bijis autovadītāja tiesību. Ir arī vairākas versijas, kurš bijis pie stūres. Joprojām nav ekspertīzes rezultātu, vai auto vadītājs bijis alkohola reibumā, un neviens necenšas noliegt, ka jaunieši, sagaidot gadumiju, iemalkojuši šampanieti. Tomēr jaunākais no braucējiem Deniss pats vienmēr esot kategoriski atteicies lietot alkoholu un nebūtu sēdies manāmi reibuša šofera vadītā auto, uzskata viņa pazinēji.

Vaino arī bebrus

Traģēdija notika Krāslavas novada Izvaltas pagastā tikai pāris stundu pēc jaunā gada atnākšanas. Automašīna Mazda 626 ielidojusi upē ar riteņiem gaisā. No tās nespēja izkļūt un gāja bojā noslīkstot četri puiši un trīs meitenes vecumā no 16 līdz 19 gadiem - vietējie jaunieši, kuri no Izvaltas devušies uz Jaungada svinībām Šķeltavā.

Pie traģēdijas vietas pirmdien salikti ziedi un aizdegtas svecītes, bet, par spīti tam, ka avārija notikusi jau pirms vairākām dienām, joprojām redzamas upē slīdošā auto atstātās pēdas.

Pēc tam uzmeklējam Māri Leikumu - avārijā mirušā 19 gadu vecā Laura brālēnu. «Es jau biju Šķeltavā. Zvanīju viņiem, viņi teica - tūlīt brauks. Otru reizi zvanīju - neviens neatbild, ne brālēns, ne pārējie. Tad sarunāju ar draugu pabraukt viņiem pretī. Aizbraucām līdz krustojumam, redzēju sliedes uz grāvja pusi, un grāvī mašīna,» stāsta Māris. Viņš meties upē un centies atraut vaļā mašīnas durvis, līdz vairs nav spējis izturēt caur slapjajām drēbēm sūcošos aukstumu. Tad aizbraucis uz mājām, pārģērbies un atgriezies pievienojies citiem glābējiem.

Tālāk savā stāstā viņš netiek, jo istabā, kur runājamies, iebrāžas viņa māte, kura sāk izmisīgās dusmās dzīt prom «sensāciju medniekus». «Šitie internetā raksta «Čangaļi - Šūmaheri!» Nekādi Šūmaheri, normāli jaunieši, un to jūs arī uzrakstiet! Ja nebūtu gadījies, ka ūdens, kurš nekad nav tajā grāvī bijis, parādās, viss būtu bijis kārtībā,» viņa kliegšus aizrādīja.

Kas tas par lieko ūdeni, kurš pēkšņi parādījies upē, esam jau uzzinājuši no J. Tukāna. Viņš paskaidro, ka ceļa posms, kurā notikusi avārija, ir ļoti bīstams, un arī pieredzējuši vadītāji ar to ne vienmēr tiek galā. «Varbūt ne gluži katru nedēļu, bet nu ļoti regulāri no tā grāvja tiek vilktas ārā mašīnas. Nekad gan tas iepriekš nav beidzies ar traģiskām sekām, jo Rudņa tajā posmā vairāk tādu grāvi atgādina nekā upi. Tikai tagad pēdējā laikā tur ūdens līmenis pacēlies, jo bebri netālu uzcēluši aizsprostu,» viņš stāstīja.

Māte palikusi viena

Vēl viens iespējamais avārijas iemesls, kurš gana bieži piesaukts ziņās - auto nav bijis ziemas riepu, turklāt esošās riepas bijušas ļoti nobrauktas. Kādēļ tā, uzzinām, kad apmeklējam abu mirušo brāļu Denisa un Artjoma mājas, kur sērot saradušies daudzi puišu radi. Izrādās, auto esot nopircis puišu brālēns, kurš pats nu jau pirms kāda laika devies darbā uz Angliju. Pārreģistrējis auto uz vecmāmiņas vārda un atstājis to radiniekiem pabraukāties, ja vajag, bet, protams, ziemas riepām auto, ko pats redz labi ja reizi gadā, nav tērējies.

Denisu un Artjomu viņu māte audzinājusi viena pati un tagad palikusi pilnīgi viena. Viņa, bēdu salauzta, gandrīz nespēj parunāt un, tērpusies sēru drānās, melnā lakatā un rokas sejai priekšā sažņaugusi, šņukstēdama stāv blakus dzīvojamajā istabā ierīkotajai piemiņas vietai ar dēlu fotogrāfijām un aizdegtām svecītēm, kamēr viesos atbraukusī māsa caur asarām neskaitāmas reizes atkārto: «Nesaprotu, nu nekādi nevaru saprast, kādēļ paņēma manus mazos eņģelīšus? Nu kādēļ, ko viņi tādu izdarīja?» Artjoms šodien būtu svinējis deviņpadsmito dzimšanas dienu.

Ceturtdien Krāslavas novadā izsludināta sēru diena. Tajā pašā dienā Krāslavas Romas katoļu baznīcā notiks aizlūgums par visiem bojāgājušajiem jeb bēru Svētā mise. Vienu no bojāgājušajiem zemes klēpī gan guldīs vēl pirms izsludinātās sēru dienas. Pašvaldībā nolemts bojāgājušo ģimenēm piešķirt pabalstus 150 latu apmērā.

Top komentāri

Martinich
M
Eu jūs klabinātāji, kad pēdējo reiz esat metušies ledus aukstā ūdenī lai glābtu kādu dzīvību??? Čalis to nedomādams DARĪJA!! Nezkatoties ne uz ko... Žēl ka nesanāca... Jums, susļikiem to tā pat nesaprast.. Soģu bars pie kompīšiem savācies... Jums draudziņi liktenis ir lēmis būt par pakalpiem, un internets ir tikai apslēpta negāciju izpausmes vieta..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas