Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izveido apakškomisiju ar Latgali saistītu jautājumu izskatīšanai

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien nolēma izveidot apakškomisiju ar Latgali saistītu jautājumu izskatīšanai un aicināt Saeimas frakcijas līdz 21. februārim deleģēt savus pārstāvjus darbam apakškomisijā, vēsta Saeimas Preses dienests.

Laikraksts Diena otrdien saistībā ar šīs komisijas izveidi vēstīja, ka Latgales intereses šādā formā nekad Saeimā nav tikušas pārstāvētas.

Saeimā ievēlēti 14 deputāti, kuri 13. Saeimas vēlēšanās startēja Latgalē. Seši no viņiem pārstāv opozīcijā esošo Saskaņas frakciju, pa diviem ir no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Jaunās konservatīvās partijas (JKP), un pa vienam pārstāv Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA), Jauno Vienotību (JV), Attīstībai/Par! un KPV LV. Pieļaujams, ka šajā apakškomisijā būs visi Saeimā pārstāvētie politiskie spēki. 

"Es domāju, ka traucēt tas neko nevar, bet jautājums, cik var palīdzēt," piesardzīgi optimistisks par ieguvumiem līdz ar šādas apakškomisijas izveidi ir Latgales plānošanas reģiona attīstības padomes vadītājs un Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks (ZZS), kurš Dienai uzreiz arī atzina, ka šīs Saeimas sasaukumā Latgale ir pārstāvēta "krietni vien spēcīgākās pozīcijās" nekā agrāk, un novēlēja, lai labās idejas neiestrēgst kopējā rutīnā.

Latgales apakškomisijas veidotāju definētie veicamie darbi:

1. Nodarbinātība, bezdarbs

2. Demogrāfija, reemigrācija, depopulācija

3. Austrumu pierobežas specifiskās problēmas, mēdiju telpu stiprināšana, drošumspēja, robežas sķērsošanas infrastruktūra, pievadceļi, pamatinfrastruktūra

4. Civilā aizsardzība un pašvaldību sadarbība ar robežsargiem un muitu, kā arī citiem dienestiem

5. Pilotprojekti – Latgales rīcības programma, Latgales speciālā ekonomiskā zona, attīstība

6. Uzņēmējdarbības attīstība

7. Izglītības pieejamība, sasniedzamība, augstākās izglītības iestādes, kompetenču centri, interešu izglītība, tālākizglītība

8. Dzīvojamais fonds – māju siltināšana, daudzdzīvokļu mājas, programma jaunām ģimenēm

9. Latgales kultūras identitāte, stiprināšana

10. Sociālekonomiskā situācija

11. Tautsaimniecības attīstība

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli darbu sagatavošanai vai sevišķu uzdevumu veikšanai komisija var ievēlēt no saviem locekļiem ne vairāk kā divas apakškomisijas. Apakškomisijas sastāvā var iekļaut arī deputātus, kuri nav attiecīgās komisijas locekļi, ja viņi tam piekrīt.

Top komentāri

VVZ
V
Vai apakškomisija par Vidzemi arī būs? Un par Kurzemi? Un Ventiņu kultūrvēsturisko novadu? Kāpēc Latgale būtu jāizceļ? Tāpēc, ka gribas sašķelt un pretnostatīt?
...
.
Kas ir drošumspēja? Kaut kas līdzīgs ilgtspējai un svaigpienam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas