Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Jau rudenī Skrundas militārā pilsētiņa tūristiem būs slēgta

Šajā vasarā militārā mantojuma cienītājiem vēl jāpaspēj apmeklēt Skrundas bijušo militāro pilsētiņu. Aizsardzības ministrija, kas tur iecerējusi veidot pastāvīgu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bāzi, lielāko daļu ēku plāno demontēt, atstājot vien bijušos dzīvokļu namus. Tūristiem šī zona drīzumā atkal būs slēgta.

Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļas pārstāve Daina Ozoliņa Dienai stāsta, ka šā gada laikā plānots sakārtot īpašumtiesības, lai no Skrundas novada domes Mežaini pārņemtu savā valdījumā. Lēmums jāpieņem valdībai. "Kopumā bāzes attīstība ir ilgtermiņa projekts. Pirmie darbi būs saistīti ar teritorijas labiekārtošanu, drošības un apsardzes infrastruktūras pilnveidošanu," nākotni iezīmē Ozoliņa.

Tā kā laika zobs un vandaļi ir nodarījuši lielu postu bijušās militārās pilsētas objektiem, AM pēc sākotnējā ēku izvērtējuma secinājusi, ka lielākā to daļa tiks demontēta. Pašlaik vēl nav zināms, cik ēku paliks, taču saglabās tikai tās, kas neapdraud karavīru drošību.

"Ēkas, kas tiks saglabātas, netiks izmantotas karavīru izmitināšanai, bet gan apmācībām. Tiks veikti darbi, lai novērstu ēku sagrūšanu un tās būtu drošas apmācībām pilsētvides apvidū. Spridzināšana nav plānota," norāda Ozoliņa.

Teritorija ir 45 hektārus plaša, un tajā savulaik atradās 70 būvju: desmit dzīvojamās ēkas, viesnīca, poliklīnika, divi klubi, pirts, divas ēdnīcas, bērnudārzs, noliktavas, siltumnīcas, kazarmas, garāžas, darbnīcas un citi nami. Pašlaik pilsētiņas ēkas ir uz sagrūšanas robežas, un to stāvoklis ik gadu pasliktinās. Teritorija ik gadu kļūst bīstamāka arī tūristiem.

Bijušais militārais objekts Skrunda - 1 pārtaps par pastāvīgu NBS bāzi un apmācību vietu kaujai apbūvētā teritorijā. Taču atšķirībā no Ādažiem tā būs atbalsta un apgādes bāze. Runājot par objekta piemērotību NBS vajadzībām, Ozoliņa uzsver, ka tā ir pietiekami liela teritorija, lai izveidotu gan bāzes infrastruktūru, gan apmācību vietu. Turklāt tās tuvumā ir dzelzceļš un valsts nozīmes autoceļš.

AM gan neatklāj, cik lielas investīcijas objektā nepieciešamas, un norāda, ka tas ir ilgtermiņa projekts. Nav arī atbildes, cik bieži šeit paredzētas NATO spēku mācības un cik karavīru pilsētiņa spēj uzņemt, jo vispirms jāsakārto infrastruktūra. "Objekta kapacitāte būs atkarīga no infrastruktūras apjoma, kas tiks izbūvēta ilgtermiņā. Pašreiz pilsētiņas teritorija un infrastruktūra ir degradētā stāvoklī, un esošās telpas nav izmantojamas karavīru izvietošanai," atzīst ministrijas pārstāve.

AM interese par objektu nav saistīta ar drošības situāciju vai apdraudējumu, norāda ministrijas pārstāve. Skrunda ir tikai viens no objektiem, kurā tiks attīstīta militārā infrastruktūra. Saskaņā ar NBS ilgtermiņa attīstības plānu tiks paplašināts arī poligons Lāčusils Alūksnes novadā, kā arī attīstīts poligons Meža Mackeviči Daugavpils novadā. Tiks pilnveidota šautuvju infrastruktūra, kā arī attīstīta Zemessardzes bataljonu infrastruktūra, piemēram, Krustpilī, Jaungulbenē un citviet Latvijā.

Visu Jolantas Plaukas rakstu Tūristiem šī vieta būs slēgta lasiet pirmdienas, 8.augusta, laikrakstā Diena! 

Top komentāri

Tereze
T
Vai nebutu pareizak izdarit ta, ka visas sis padomju okupacijas laika celtas ekas tiktu nojauktas un uzbuvetas muzdienigas, drosas, konfortablas, ertas dzivojamas majas, viesnicas, bernudarzi...ekas ka karaviru dzivosanai ta ari vinu treniniem. Izskatas, ka uz si projekta rekina ( atdzivinot sos vecos graiustus) kads Latvija velas nozagt milijonus eiro ka jau to ir darijusi un dara Latvijas valsts zilaupitaji Skeleszaglu banda, Lesinska- sleseres zaglu banda, Godmana zaglu sakalu banda...lemberga zaglu banda....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas