Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Jaudīgo putekļsūcēju ērai Eiropas Savienībā pienākušas beigas

No 1. septembra Eiropas Savienības (ES) valstīs vairs nedrīkst tirgot jaunus putekļsūcējus, kuru dzinēja jauda pārsniedz 900 vatus. Tas ir samazinājums teju par pusi - saskaņā ar 2014. gadā izdotu regulējumu ES ražoto putekļsūcēju dzinēja jauda nedrīkstēja pārsniegt 1600 vatus, bet pirms tam veikalos nopērkamo iekārtu vidējā dzinēja jauda bija aptuveni 1800 vatu, vēsta The Telegraph.

Ierobežojumi noteikti arī dzinēju skaļumam - tas nedrīkstēs pārsniegt 80 decibelus. 

Jaudas ierobežojums neattieksies uz grīdas pulētājiem, matraču tīrītājiem, rokas un ar bateriju darbināmajiem putekļsūcējiem, kā arī putekļsūcējiem robotiem, portālu Diena.lv informēja zīmola Samsung pārstāvji.

Kaut elektroenerģijas ietaupījums katram patērētājam atsevišķi var nebūt pārāk jūtams, Eiropas Komisijas eksperti aplēsuši, ka tādējādi 2020. gadā kopumā ES tiks ietaupītas 20 teravatstundas enerģijas, kas ir apmēram tik, cik gadā patērē mājsaimniecības Beļģijā.

Kaut atsevišķi idejas pretinieki norāda, ka dzinēja jaudas samazinājums nozīmēs lielākas pūles, tīrot māju, kā arī sliktāku ierīču veiktspēju, eksperti norāda, ka tā gluži nav taisnība. Savulaik ražotāji esot apzināti palielinājuši dzinēju jaudu, jo patērētāji nereti nezināšanas dēļ liek vienādības zīmi starp lielāku elektrības patēriņu un labāku veiktspēju.

"Cilvēki vēlas jaudīgāku putekļsūcēju, bet neapzinās, ka lielāka dzinēja jauda automātiski nenozīmē lielāku sūkšanas jaudu. Mazjaudīgākas un efektīvākas ierīces uzdevumu spēj veikt tikpat labi, un ir labākas mūsu planētai," BBC norāda elektropreču tirgotājs Hovards Džonsons.

Tāpat jaunais regulējums paredz, ka putekļsūcējiem būs jāatbilst noteiktiem izturības standartiem, kas attieksies uz dzinēja izturību un caurules/šļūtenes izturību.

Top komentāri

Uldis Saulkalns
Ko tad ar noliktavas preci? Metīs visu laukā? Varbūt ir tā, ka tehniku vairs nedrīkstēs ražot ar lielāku elektro patēriņu, bet esošo drīkstēs iztirgot? Būtu labi žurnālistam precizēt, lai nesanāktu lasītāju maldināšana un baidīšana
Māris
M
Jauda raksturo darba veikšanas ātrumu, tāpēc neko īpaši neietaupīs, toties sūksim krietni ilgāk!
Toties !!!
T
Toties ir sākusies JAUNA ĒRA !!! Ir sācies jauns karš pret visām sirdsmājiņām un to lietotājiem !!! Mūsu diženā Saeima jau ir šīs uzbrūkošās armijas priekšgalā. Likumi tiek izdoti pa labi un kreisi arī ! Mēs uzvarēsim naidīgo sirdsmājiņu un viņu lietotāju armiju !!! Uzvara būs mūsu !!! Ak, Dievs, cik tie Briseles Veiksmes stāsta birokrāti ir stulbi. Ne katreiz, bet ļoti bieži.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas