Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +23 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Jaunā NMPD direktore dienesta darbu nekritizē, taču saskata vīzijas un stratēģijas trūkumu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) nav nepieciešamas radikālas pārmaiņas, bet jārod jauni attīstības izaicinājumi, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) jaunā direktore Liene Cipule.

Cipule skaidroja, ka radikālas pārmaiņas dienestā nav nepieciešamas, bet jāstrādā pie jauniem attīstības mērķiem, uzdevumiem un stratēģijas. Dienests tika izveidots salīdzinoši nesen, apvienojot dažādas struktūras, kā rezultātā tas piedzīvoja ļoti strauju izaugsmi, tomēr tagad, pēc Cipules domām, dienests iegājis stagnējoša fāzē, proti, vairāk nodarbojas ar iekšējiem procesiem, nevis virzās uz jauniem mērķiem. Cipules vīzija ir dienesta attīstībā izvirzīt jaunus mērķus un uzdevumus, kā arī strādāt pie to realizēšanas, ņemot vērā personāla attīstības, strukturālos un ar procesu organizāciju saistītos jautājumus.

Pēc Cipules domām, ārējo mērķu trūkuma dēļ cilvēki NMPD zaudējuši misijas apziņu par savu nozīmību veselības aprūpes sistēmā, kā arī savstarpēji sāk veidoties nelabvēlīgs mikroklimats, kas neesot saistīts ar pašiem cilvēkiem, bet gan ar neesošo virzienu, uz kurieni dienests iet un kāpēc.

Dienesta, kā arī mediķu līdzšinējo darbu Cipule vērtē kā ļoti labu, turklāt to apliecinot fakts, ka Latvijas iedzīvotāji uzticas dienestam un lūdz pēc palīdzības. "Esošais personāla resurss ir jāsargā un jālolo, un tāda arī būs mana attieksme pret šiem cilvēkiem arī turpmāk," uzsvēra Cipule.

Viņa, sākot darbu, vispirms plāno pievērsties vairākiem nozīmīgiem darbiem, tostarp pirmais un vissāpīgākais, pēc jaunās vadītājas domām, ir personāla nodrošinājuma jautājums. NMPD galvenais uzdevums ir gatavība un kvalitāte neatliekamās medicīniskās situācijās, taču nespējā nodrošināt personālresursus, kas ir pats galvenais, nevar runāt par stabilu dienesta darbu, uzskata jaunā NMPD direktore.

Pēc viņas paustā, otrs nozīmīgais darbs būs saistīts ar sekundārajiem un nepamatotajiem izsaukumiem, kuri veido lielu daļu no kopējo izsaukumu skaita. Šo problēmu būtu jāuztver ne tikai kā "robu lāpīšanu", ko bieži vien NMPD dara, bet tā ir saistīta arī ar līdzekļu izlietošanu tam neparedzētiem mērķiem. "Tas ir ļoti svarīgs uzdevums - maksimāli novirzīt līdzekļus dzīvības un veselības glābšanai, bet visas neraksturīgās funkcijas mēģināt saskaņoti risināt ar citiem dienestiem un citām veselības aprūpes nozarē esošajām struktūrām," sacīja Cipule.

Bijusī NMPD vadītāja Sarmīte Villere pauda, ka jaunajam dienesta vadītājam vajadzētu vairāk strādāt ar politiskajiem spēkiem, un arī to jaunā NMPD vadītāja ir gatava darīt. Cipule norādīja, ka viņai ir pieredze politikā un veselības aprūpes sistēmā, kas ļaus jaunajai dienesta direktorei sagatavot piedāvājumus, kurus politiķi varēs viegli pieņemt un kuros saskatīs "graudu".

Cipule diezgan ilgu laiku strādājusi privātajā sektorā, no kura viņa dienestā vēlas ieviest pāris izmaiņas - vairāk komandas darba, vairāk spēju radīt stratēģiskus un vīziju dokumentus, nevis tikai sekot jau gatavām instrukcijām, noteikumiem un likumiem. Valsts sektoram no privātā, pēc Cipules domām, arī jāmācās būt radošākam risinājumu piedāvāšanā politiķiem un Veselības ministrijai (VM).

Uz jautājumu, kāpēc Cipule pieņēma lēmumu kandidēt uz NMPD direktora amatu, viņa atbildēja, ka jau vairākus gadus bija domājusi nonākt valsts pārvaldē, turklāt ieguvusi arī šim mērķim atbilstošu izglītību. Viņa regulāri sekoja līdzi izsludinātajiem konkursiem, kuri notika valsts pārvaldē un atbilda viņas kompetencēm, kā rezultātā Cipule pieteicās NMPD direktora amatam.

Pagaidām Cipule ir SIA Klīnika Diamed direktore, taču amatus viņa neapvienos. Kādu laiku Cipule atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, un, tā kā jaunās vadītājas mērķis bija nonākt valsts pārvaldē, bērna kopšanas atvaļinājumā pavadītais laiks ļāvis pārdomāt iespējas un pieņemt lēmumu par šo soli.

Kā ziņots, NMPD no nākamā gada 8.janvāra vadīs bijusī VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejā.

Cipule ir bijusi SIA Klīnika Diamed vadītāja un strādājusi Rīgas Veselības centrā, Latvijas Ārstu biedrībā un Siguldas slimnīcā. Tāpat Cipule ieņēmusi VM parlamentārā sekretāra amatu. Jaunajai NMPD direktorei ir fizioterapeita grāds, kā arī veselības zinātņu maģistra grāds veselības aprūpē un sociālo zinātņu maģistra grāds sabiedrības vadībā.

Cipule bijusi Nacionālās apvienības biedre, bet vēlāk No sirds Latvijai biedre, no kuras Cipula izstājās pirms 12.Saeimas vēlēšanām.

Kā ziņots, augusta beigās iepriekšējā NMPD direktore Sarmīte Villere pameta darbu dienestā, jo progress NMPD neesot noticis nepietiekami strauji.

No amata aizejošā NMPD vadītāja skaidroja, ka šāda lēmuma iemesls esot dziļi personisks - viņa vēloties doties jaunos izaicinājumos. "Neatliekamajā medicīnā esmu izdarījusi visu, sākot no brigādes ārsta līdz dienesta direktorei, laiks iet uz priekšu," sacīja Villere, kura vienlaikus neslēpa, ka strādāt pie esošās veselības aprūpes sistēmas ir ļoti grūti.

Uz jautājumu, vai pametusi amatu nesaskaņu ar veselības ministri Andu Čakšu dēļ, NMPD vadītāja atbildēja, ka tās gluži neesot nesaskaņas, bet viņa gribētu, lai dienests attīstās straujāk. Stājoties amatā, Villere esot definējusi gada laikā paveicamos uzdevumus, taču viss negājis uz priekšu iecerētajā ātrumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas