Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Jaunais Krājbankas administratora kandidāts atturas prognozēt iespējas atgūt bankas kreditoru līdzekļus

Tālejoši secinājumi un prognozes par iespējām atgūt AS Latvijas Krājbanka kreditoru līdzekļus un bankas aktīvus nav iespējami līdz brīdim, kamēr tiesa nebūs sākusi bankas maksātnespējas procesu un apstiprinājusi maksātnespējas administratoru, sacīja Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora amata kandidāts Ints Goldmanis.

"Patlaban tiek gatavoti dokumenti tiesai, notiek iepazīšanās ar situāciju bankā, tāpēc jebkādas prognozes būtu tikai spekulācijas par nākotni. Protams, ka galvenais mērķis būs visu Krājbankas kreditoru līdzekļu atgūšana," uzsvēra Goldmanis.

Jautāts, kāpēc piekritis piedāvājumam pretendēt uz Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora amatu, Goldmanis sacīja, ka aicinājumam atsaucies pietiekami lielās pieredzes dēļ, jo maksātnespējas procesu vadīšanā darbojas kopš 1998.gada.

"Tiesa, vēl neesmu vadījis maksātnespējas procesu nevienā kredītiestādē, taču lielos maksātnespējas procesos to struktūra un veicamās darbības ir līdzīgas," uzsvēra Goldmanis.

Administrators piebilda, ka nebūs vienīgais cilvēks, kas nodarbosies ar Latvijas Krājbanku. "Finanšu un kapitāla tirgus komisija jau ir norādījusi, ka procesam tiks piesaistīts sadarbības partneris - auditorkompānija Deloitte Latvia, un jau no šodienas kopā gatavojam dokumentus tiesai," skaidroja Goldmanis.

Jautāts, vai nav interešu konflikts tajā, ka Deloitte Latvia iepriekš ir auditējusi Krājbanku un atsevišķas bankas, kurās Krājbankai ir korespondējošie konti, Goldmanis sacīja, ka šī informācija iepriekš noteikti ir tikusi pārbaudīta un acīmredzot interešu konflikts nav saskatīts.

Tāpat Goldmanis nevēlējās komentēt iepriekš notikušo Aigara Lūša izvirzīšanu par Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora kandidātu un sekojošu viņa kandidatūras atsaukšanu. "Publiskajā telpā nav bijis pietiekami daudz informācijas par šo jautājumu, tāpēc nevaru to komentēt. No profesionālā viedokļa par Lūsi varu teikt tikai to labāko," uzsvēra Goldmanis.

Jau ziņots, ka Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas vadītāja Agnese Strode uzskata, ka Goldmanim ir ilgstoša pieredze administratora darbā un viņa izvirzīšana par Krājbankas administratoru vērtējama pozitīvi.

"Goldmanis ir asociācijas biedrs, un viņam ir ilgstoša pieredze maksātnespējas procesā. Asociācija viņu vērtē kā ļoti profesionālu maksātnespējas administratoru," sacīja Strode.

Strode piebilda, ka Goldmanim ir pieredze arī lielu uzņēmumu maksātnespējas procesā, kā piemērus minot mēbeļu ražotni SIA Sāga un SIA Liepājas zivju konservu kombināts. Tiesa, Strodei nebija informācijas par to, vai Goldmanim ir bijusi pieredze kredītiestāžu maksātnespējas procesā.

"Asociācijas arī nav informācijas par kādiem būtiskiem pārkāpumiem, ko Goldmanis būtu pieļāvis maksātnespējas administratora darbībā," piebilda Strode.

Jau ziņots, ka pēc konsultācijām, tostarp ar tiesībsargājošajām institūcijām, 9.decembrī tika pieņemts lēmums par "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratoru virzīt Intu Goldmani, informēja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Goldmanis savus pienākumus realizēs kopā ar zvērinātu auditoru kompāniju SIA Deloitte Latvia, kam ir pieredze tāda maksātnespējas procesa realizēšanā, kura rezultātā tika atjaunota kredītiestādes maksātspēja AS Rīgas Komercbanka, kā arī komercbankā Paritāte. Maksātnespējas administratoram juridisko atbalstu sniegs advokātu birojs Varul. Visu maksātnespējas administratora darbību uzraudzīs FKTK.

FKTK nolēma atsaukt iepriekš pausto lūgumu apstiprināt par AS Latvijas Krājbanka maksātnespējas procesa administratoru Aigaru Lūsi, jo viņš politiskā spiediena dēļ nevarēšot kvalitatīvi veikt darba pienākumus.

Kā norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), šaubas par Lūša kandidatūras atbilstību Latvijas Krājbanka administratora amatam veido publiski pieejamā informācija par viņa iepriekšējo profesionālo darbību un tiesībsargājošo iestāžu atzinums, kas ir klasificēts.

FKTK iepriekš izvirzīja Lūša kandidatūru administratora amatam, jo uzskatīja šo kandidātu par profesionāli atbilstošu, taču pēc tam tika saņemta papildu informācija no tiesībsargājošajām institūcijām, un šī kandidatūra tika atsaukta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas