Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Jaunietim par balsu pirkšanu ZZS kandidāta labā Ogres novada vēlēšanās piespriež nosacītu sodu

Rīgas apgabaltiesa otrdien par balsu pirkšanu pašvaldību vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) labā apsūdzētajam jaunietim piesprieda nosacītu sodu.

Jaunietim piemērota nosacīta brīvības atņemšana uz pusotru gadu un divu gadu ilgs pārbaudes laiks.

Rīgas tiesas apgabala prokurores Sandras Ņikitinas izvirzītajā apsūdzībā teikts, ka pērn notiekošo pašvaldību vēlēšanu dienā trīs aptuveni 25 gadus vecie ogrēnieši aicinājuši Ogrē iedzīvotājus balsot par Zaļo un zemnieku savienību.

Vēlētājiem piedāvāta nauda - katram pieci lati, kā arī alkohols vai ielūgumi uz koncertiem.

Drošības policijai, kas šajā lietā veica izmeklēšanu, izdevās noskaidrot tikai balsu pirkšanas izpildītājus - jau pieminētos jauniešus. To, kas organizēja balsu pirkšanu, likumsargiem līdz šim tā arī nav izdevies noskaidrot. Kāds ir jauniešu skaidrojums par apsūdzību, prokuratūra neatklāja.

Atbilstoši apsūdzībai vēlētājiem balsošanas laikā vēlēšanu kastē bija jāiemet ZZS vēlēšanu biļetens, kurā izsvītroti visi tajā esošie kandidāti ar izņēmumu, proti, vajadzēja balsot par spēkavīru Agri Kazeļņiku un Rolandu Milleru. Pēc nobalsošanas šiem vēlētājiem bija jāuzrāda atlikušie biļeteni ar trūkstošo ZZS saraksta biļetenu.

Millers kā vienīgais no ZZS saraksta tika ievēlēts Ogres novada pašvaldībā. Kandidēšanas brīdī par atslēdznieku strādājošais Kazeļņiks pašvaldībā netika, kaut pēc nodotajām balsīm palika tieši pēc Millera.

Izmeklēšanā izdevās noskaidrot, ka uzpirkti 15 cilvēki, bet, iespējams, uzpirkti vēl vairāk. Pārsvarā uzpirkti jaunieši, iedodot ielūgumus uz dīdžeja koncertu. Apsūdzētie ir bezdarbnieki, taču agrāk nav tiesāti un raksturoti pozitīvi.

Ogrēniešiem apsūdzība uzrādīta par apzinātu personas kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus vai brīvi piedalīties saskaņā ar likumiem rīkotajā tautas nobalsošanā.

Lai arī apsūdzība visiem trim jauniešiem ir praktiski vienāda, divi no viņiem darbojušies kopā, bet trešais atsevišķi, tāpēc uz tiesu arī nosūtītas divas atsevišķas lietas.

Jaunieša, kurš darbojās atsevišķi, lietu tad otrdien izskatīja Rīgas apgabaltiesa un noteica jau iepriekš pieminēto sodu.

Drošības policijas lietvedībā pašlaik ir vēl viens kriminālprocess par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības vēlēt deputātus pagājušās pašvaldību vēlēšanās Jelgavā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas