Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Jaunietis vien katrs septītais

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem 2015. gada sākumā Latvijā dzīvoja 276 817 jauniešu vecumā no 13 līdz 25 gadiem un pēdējo divdesmit gadu laikā to skaits ir būtiski sarucis. Ja iedzīvotāju skaits Latvijā kopumā kopš 1990. gada ir samazinājies aptuveni par ceturtdaļu, tad jauniešu skaits - par 42%.

Būtībā pēdējo piecu gadu laikā jauniešu skaits sarūk par vidēji 5,7% gadā. Arī to īpatsvars kopējā iedzīvotāju skaitā ik gadu samazinās. Ja 2005. gadā Latvijā katrs piektais iedzīvotājs bija jaunietis, tad pērn - vairs tikai katrs septītais (14%). Šādām tendencēm būs nopietnas sekas nākotnē.

Jauniešu skaita sarukumam ir vienkāršs skaidrojums - pirmkārt, Latvijā dzimstība no 1987. līdz 1997. gadam nokritās apmēram par pusi un lejupslīdoša tendence tikai turpinājās. Otrkārt, emigrējušo cilvēku vidū liela daļa bija tieši jaunieši, Dienai skaidro demogrāfs Ilmārs Mežs, bet sociālantropologs Klāvs Sedlenieks uzmanību vērš arī uz to, ka dzimstības kritums lielā mērā bija saistīts ar juku laikiem deviņdesmito gadu pirmajā pusē. Tāpat mainījies arī uzskats par to, kurā laikā ir jādzimst pirmajam bērnam. Pat tie cilvēki, kuri teorētiski būtu varējuši kļūt par vecākiem, bērna piedzimšanu atlika.

Demogrāfijas problēmas ir visā Eiropā, bet tik krasa dzimstības krituma, kas turpinājies vairāk nekā paaudzi, citur nav bijis, stāsta Mežs.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 13. aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas