Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Judins: Apnicis novērot politisko dzīvi, vēlos rīkoties

Šonedēļ esmu sapratis, ka pat atrodoties blakus politiskajiem procesiem,bet vien tos aktīvi vērojot, nevar sagaidīt pozitīvas pārmaiņas mūsu valstī. Cilvēciski, protams, var klusībā cerēt, ka nākotne būs gaišāka, bet dzīve - labāka. Tomēr tā rīkojoties, sapņi var arī nepiepildīties, ja aktīvas rīcības vietā vien klusi spriedelēsim darbdienu vakaros katrs savā virtuvē, ka viss ir slikti, cerot, ka citi cilvēki parūpēsies un sakārtos mūsu dzīvi.

Kaut arī kādam, iespējams, tas izklausīsies banāli – man nav vienalga, kur es dzīvoju un kas notiks ar manu valsti. Es varētu arī turpināt savu mierīgo akadēmisko dzīvi – veikt pētījumus krimināltiesībās, lasīt lekcijas, rakstīt grāmatas un rakstus, paust medijos viedokļus par Latvijas aktualitātēm, kā arī kritizēt politiķu un ierēdņu neizdarības. Tomēr es varu izdarīt vairāk un es gribu to darīt.

Es apzinos, ka mans lēmums dažus cilvēkus ir pārsteidzis, jo viņuprāt politika ir netīra lieta un pieteikums strādāt tajā ir līdzīgs vēlmei publiski sabojāt reputāciju. Bet vai nav paradoksāli, ka cilvēki vienlaikus grib godīgāku politiku, bet paši nemaz netic tās iespējamībai un ikviena lēmums aktīvi strādāt politikā, padarīt to labāku, šķiet pat vairāk kā aizdomīgs un saistāms ar varaskāri, mantkārību, karjerismu utt? Sabiedrībai maz ko var iebilst – mūsu jaunākajā vēsturē netrūkst rūgtu stāstu par politiķiem, kuru solījumi tika uztverti ar lielu entuziasmu, bet laikam ejot, sajūsmas vietā nākušas nepiepildītas gaidas un līdz ar tām pamatotas vilšanās.

Tomēr man ir apnicis novērot politisko dzīvi, kur principu nodošanu dēvē par politiskajiem kompromisiem, bet savtīgumu un vienaldzību pret sabiedrību slēpj smalkā politiskā retorikā. Es vēlos rīkoties.

Mediji mani apsteidza un ziņa par manu vēlmi iesaistīties politikā parādījās pirms es to plānoju paziņot pats. Protams, man bija iespēja, kā tas ir pieņemts Latvijā, skaidri neatbildēt uz žurnālistu uzdotajiem jautājumiem un nesteigties ar atbildi. Tomēr es lēmumu biju pieņēmis un man nebija nedz vēlmes, nedz iemeslu to slēpt.

Pēc paziņojuma par nodomu aktīvi strādāt politikā man vairākkārt tika uzdots jautājums par to, kāpēc es vēlos iestāties tieši Vienotībā. Gribu uzsvērt, ka es vēl neesmu iestājies nevienā politiskajā partijā un joprojām vien apsveru šo iespēju. Es paziņoju par vēlmi aktīvi strādāt politikā. Par to, vai man tiks dota iespēja startēt vēlēšanās kopā ar Vienotības politiķiem būs pamats runāt tikai tad, ja tauta atlaidīs Saeimu.

Patlaban es redzu divus politiskos spēkus, kuru deklarētie principi un mērķi saskan ar maniem ideāliem, proti, - Vienotību, ar tajā ietilpstošo Sabiedrību Citai politikai un Zatlera Reformu partija. Vienlaikus es skaidri apzinos, ka mūsu valstī partiju deklarētie principi un mērķi var arī nesaskanēt ar partiju reālajiem darbiem.

Atbalstot V.Zatlera ierosinājumu atlaist Saeimu un atbrīvot mūsu politiku no oligarhu ietekmes, es tomēr nevaru atrast atbildes uz vairākiem man svarīgiem jautājumiem, proti, kas ir Zatlera reformu partija bez paša Valda Zatlera? Kas vēl būs šajā partijā? Kurš lemj, kas ir cienīgs kļūt par ZRP biedru un kādiem ļaudīm tajā nebūs vietas? Cik daudz cilvēku ies uz šo partiju nevis, lai cīnītos par deklarētajiem ideāliem, bet savtīga aprēķina pēc, jo tai pareģo daudz vietu Saeimā? Man nav pieņemama doma iestāties anonīmā partijā un iepazīties ar eventuālajiem domubiedriem, kurus kāds cits atlasīs, atzīstot par derīgiem politiskajam darbam.

Vai labākā ir Vienotība? Tai ir citas vājības. Tāpat kā virknei citu cilvēku, kuri pagājušajā gadā balsoja par Vienotību, man nav pieņemami un saprotami atsevišķi tās politiskie kompromisi - koalīcija ar ZZS, skaidri zinot kā un kā labā šis spēks funkcionē; piekāpšanās koalīcijas partnera prasībām principiālajos jautājumos. Strādājot 10. Saeimā, Vienotība ir pieļāvusi daudz kļūdu. Joprojām ceru, ka tai pietiks drosmes tās atzīt, labot un doties tālāk. Tomēr Vienotības kļūdas nav mainījušas manu viedokli par vairākiem man pazīstamajiem cilvēkiem, kuri, pārstāvot Vienotību, godīgi strādā Saeimā un ārpus tās. Šie cilvēki var izveidot komandu, kas godprātīgi strādās Latvijas labā un es vēlos to atbalstīt ar savu darbu.

Es vēl pagaidām neesmu nevienas partijas biedrs, vēl neesmu izlēmis pilnībā. Man vēl nav zināms, vai Vienotība vēlēsies mani redzēt savās rindās, jo nekādā gadījumā nebūšu kluss un visiem ērts partijas biedrs.

Šodien man ir divas lietas: mērķis - strādāt Latvijas un tās cilvēku labā un principi, kas cieši saistīti ar šo mērķi, kurus es nenolikšu malā nedz savtīgu nolūku, nedz pārprastas lojalitātes vārdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas