Laika ziņas
Šodien
Apmācies

JV saņēmusi lielāko vēlētāju atbalstu vairumā Latvijas pašvaldību un ārvalstīs

Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu uzvarētāja "Jaunā vienotība" (JV) vislielāko vēlētāju atbalstu saņēmusi 31 no 43 pašvaldībām, kā arī iecirkņos ārvalstīs, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sniegtie dati.

Deviņās pašvaldībās JV bija otrā populārākā balsotāju izvēle, bet vienā - Krāslavas novadā - JV bija trešā populārākā vēlētāju izvēle. JV vislielāko atbalstu guvusi Varakļānu novadā, kur par šo partiju nobalsojuši 35,69% vēlētāju.

Vienlaikus JV nav iekļuvusi Augšdaugavas novada, kā arī Daugavpils un Rēzeknes pilsētas trijniekā.

Savukārt otra Latvijā lielāko atbalstu guvusī partija - Nacionālā apvienība - ierindojusies pirmajā vietā astoņās pašvaldībās, otrajā vietā - 31 pašvaldībā, bet trešajā vietā NA ierindojās tikai Augšdaugavas novadā. NA nav iekļuvusi Krāslavas un Ludzas novada, kā arī Daugavpils pilsētas partiju topa trijniekā.

Vislielāko atbalstu NA ieguvusi Tukuma novadā, kur par to nobalsojuši 28,54% vēlētāju.

Tikmēr "Saskaņa" ieguvusi pirmo vietu Augšdaugavas un Krāslavas novadā, kā arī Daugavpilī, kur par "Saskaņu" balsojuši 35,81% vēlētāju. Vienlaikus "Saskaņa" ierindojusies trešajā vietā Jūrmalā, Rēzeknē un Rīgā, kā arī Olaines un Ludzas novadā.

Savukārt Rēzeknē pirmo vietu ieguvusi partija "Latvija pirmajā vietā" (LPV), bet Ludzas un Krāslavas novadā, kā arī Daugavpilī LPV ieguvusi otro vietu, kamēr Rēzeknes novadā - trešo.

Tāpat ārvalstu iecirkņos provizoriski visvairāk balsu - 1707 jeb 32,23% balsu - ieguvusi "Jaunā vienotība" (JV), liecina CVK apkopotie dati.

Ārvalstīs šā gada EP vēlēšanās balsojuši 6809 Latvijas pilsoņi, un pašreiz apkopoti dati par 5312 balsstiesīgajiem vēlētājiem. Savukārt pagaidām nav pieejami pasta balsošanas, ko izmantoja 1497 vēlētāji, rezultāti.

"Progresīvie" ieguvuši 24,01% jeb 1271 balsi ārzemēs, savukārt par Nacionālo apvienību (NA) balsojuši 912 jeb 17,23% Latvijas pilsoņu ārvalstīs.

"Latvijas attīstībai" (LA) ārzemēs atbalstījuši 336 jeb 6,35% vēlētāju, bet "Apvienoto sarakstu" (AS) - 289 jeb 5,46% vēlētāju. Tikmēr par "Saskaņu" balsojuši 146 jeb 2,76% Latvijas pilsoņu ārzemēs, bet par "Latviju pirmajā vietā" (LPV) - 141 jeb 2,66% vēlētāju.

Piecos vēlēšanu iecirkņos Vācijā klātienē nobalsojuši 676 vēlētāji, tajā skaitā 189 vēlētāji balsojuši par JV. Beļģijā nobalsojuši 653 Latvijas pilsoņi - lielākā daļa jeb 189 vēlētāji balsojuši par JV. Savukārt četros vēlēšanu iecirkņos ASV klātienē nobalsojuši 322 Latvijas pilsoņi, tostarp 163 balsojuši par JV.

Arī Lielbritānijas trīs vēlēšanu iecirkņos vairākumu ieguvusi JV, par ko nobalsoja 159 no 632 vēlētājiem. Savukārt Nīderlandē vairākumu ieguvusi partija "Progresīvie", par kuru nobalsojuši 172 vēlētāju no 419 balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem.

Ukrainā 22 vēlētāji no 55 balsojuši par NA.

LETA jau ziņoja, ka ārzemēs nobalsojuši kopumā 6809 Latvijas pilsoņi. Ārzemēs skaitliski visvairāk Latvijas pilsoņu klātienē nobalsojuši Vācijā, kur piecos iecirkņos savu balsi atdevuši 676 vēlētāji. Savukārt kopumā populārākais balsošanas iecirknis ārzemēs bijis Beļģijas galvaspilsētā Briselē - šajā iecirknī balsojuši 653 vēlētāji.

Vienlaikus vismazāk vēlētāju ārzemēs bijis Indijas, Turcijas un Azerbaidžānas vēlēšanu iecirkņos - katrā pa sešiem Latvijas pilsoņiem.

Iespēju balsot pa pastu izmantojuši 1497 Latvijas pilsoņi.

Kā ziņots, EP vēlēšanās Latvijā uzvarējusi JV, otrajā vietā atstājot NA, un abi politiskie spēki tikuši katrs pie diviem EP deputātu mandātiem, liecina CVK oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Savukārt "Latvijas attīstībai" (LA), "Apvienotais saraksts" (AS), "Progresīvie", "Saskaņa" un LPV vēlēšanās ieguvušas katra pa vienam EP deputāta mandātam.

EP vēlēšanās Latvijā lielāko vēlētāju atbalstu - 25,07% - ieguvusi JV, bet otrajā vietā pēc balsu skaita ierindojas NA ar 22,08% vēlētāju balsu. Abi šie politiskie spēki būtiski atrāvušies no sekotājiem.

LA ieguvusi 9,36% vēlētāju balsu, bet AS - 8,18%. Vienlaikus "Progresīvie" ieguvuši 7,42% balsu, bet "Saskaņa" - 7,14%. Savukārt LPV ieguvusi 6,16% balsu, liecina CVK apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Tikmēr pārējām partijām nav izdevies pārsniegt 5% slieksni. "Suverēnā vara" ieguvusi 2,62% vēlētāju balsu, Zaļo un zemnieku savienība - 2,28%, "Apvienība Jaunlatvieši" - 2,13%, partija "Stabilitātei" ieguvusi 1,98% vēlētāju balsu, "Centra partija" - 1,72%, "Jaunā konservatīvā partija" saņēmusi 1,5% balsu.

Savukārt zem 1% balsu saņēmusi partija "Tauta. Zeme. Valstiskums", kas ieguva 0,58% vēlētāju atbalstu, kā arī "Tautas varas spēks", kas ieguvis 0,34%, un kustība "Par!", kas saņēmusi 0,32% balsu, liecina CVK apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

No JV ievēlēts Valdis Dombrovskis un Sandra Kalniete, bet no NA - Roberts Zīle un Rihards Kols.

LA Eiroparlamentā pārstāvēs Ivars Ijabs, AS - Reinis Pozņaks, "Progresīvos" - Mārtiņš Staķis, "Saskaņu" - Nils Ušakovs, bet LPV - Vilis Krištopans.

CVK oficiāli publicētie provizoriskie vēlēšanu rezultāti gan var nedaudz var mainīties, jo vēl nav saskaitīti pasta balsošanas rezultāti. Iespēju balsot pa pastu izmantojuši 1497 Latvijas pilsoņi.

Vēlēšanu rezultātus oficiāli plānots apstiprināt CVK sēdē nedēļas laikā.

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas