Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kā svinēt Jāņus zaļāk?

Tuvojoties Jāņiem, Latvijas Zaļais punkts aicina iedzīvotājus parūpēties par to, lai svētki tiktu svinēti zaļāk un svinību vietās nepaliktu atkritumi, piedāvājot vairākus ieteikumus un padomus.

A/s Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis norāda, ka pandēmijas radītie ierobežojumi virknei iedzīvotāju bijusi kā iespēja no jauna atklāt un novērtēt Latvijas dabas bagātības un skaistumu.

"Tāpēc aicinām ikvienu līgotāju, kas dosies svētkus svinēt zaļumos, pārliecināties, ka viņu svinību vieta paliek tīra un sakopta, bet atkritumi nonāk tiem paredzētajos konteineros. Turklāt Līgo ugunskurs nebūt nav vieta, kur sadedzināt savus sakrātos gružus. Svētku galdā labāk likt pašu gatavotus vai vietējo ražotāju ēdienus, atsakoties arī no vienreizlietojamiem traukiem. Pats galvenais šajos svētkos - būt kopā, rūpīgi ievērojot valstī noteiktos piesardzības pasākumus, un būt atbildīgiem arī par apkārtējo vidi," uzsver Zakulis.

Lai svētki būtu lustīgi, droši un to laikā tiktu radīti iespējami mazāk atkritumi, Latvijas Zaļais punkts nācis klajā ar vairākiem padomiem.

Veidojot dekorācijas, izmantot mājās vai dabā esošus materiālus. Piemēram, izveido auduma karodziņus vai galda dekorācijas no dabas materiāliem un ziediem. 

Tāpat Latvijas Zaļais punkts iesaka doties uz veikalu ar iepriekš sagatavotu iepirkumu sarakstu un savu auduma maisiņu, kā arī izvēlēties vietējos ražojumus, kas iepakoti zaļi jeb pārstrādājamā iepakojumā. 

Lai mazinātu vides piesārņojumu, uzņēmums iesaka izvairīties no vienreizlietojamiem traukiem un izstrādājumiem, Jāņu ugunskurā nededzināt atkritumus, piemēram, auto riepas, plastmasas izstrādājumus vai vecās mēbeles, jo tos sadedzinot, vidē nonāk kaitīgas vielas. 

Latvijas Zaļais punkts drošai un atbildīgai svinēšanai aicina parūpēties, lai būtu pieejams tīrs ūdens pēc iespējas lielākos tilpumos un aicini līgotājus ņemt līdzi savas atkārtoti uzpildāmas ūdens pudeles, lai samazinātu plastmasas pudeļu patēriņu. Arī Jāņu tradicionālos dzērienus aicina iegādāties lielākos tilpumus un katrs līgotājs var uzpildīt savu glāzi.

Galvenais, uzsver uzņēmums, ir parūpēties un pārliecināties, ka svinību vietā nepaliek atkritumi. Arī tad, ja svinību vietas tuvumā nav pieejami atkritumu konteineri, atkritumus dabā atstāt nedrīkst. Latvijas Zaļais punkts atgādina, ka atkritumi ir jāšķiro, lai tie var sākt otru dzīvi, tādējādi taupot un saglabājot ierobežotos dabas resursus.

 

 

Top komentāri

Itamars Toledano
SVINĒT var kaut ko svinīgu. Tautas pjankā un žūpošanā nekā svinīga nav un nevar arī būt.
Dzerot un rijot
D
bez mīšanas un diršanas. Tā ir viszaļākā SVINĒŠANAS forma un aplikācija.
Vajag ZILĀK!
V
Kā saka vācieši, zils no dzeršanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas