Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kad meža ogām veselības cena

Mellenes, meža zemenes un gailenes - tās ir pašlaik Rīgas Centrāltirgū biežāk tirgotās savvaļas dabas veltes. Diena šās nedēļas pirmajā pusē pārliecinājās, ka cenas gan ogām, gan sēnēm ir visai augstas un krietni pārsniedz gaļas cenas, nemaz nerunājot par tādām dārza veltēm kā zemenes vai ievestie saldie ķirši, persiki un nektarīni.

Piemēram, litrs melleņu vidēji maksā pieci eiro, litrs meža zemeņu - desmit eiro, tikpat maksā arī litrs gaileņu. Tiesa, paši tirgotāji atzīst, ka tik augsta cena ir tikai pirmajām ogām un sēnēm, tām kļūstot vairāk, cena neizbēgami slīdēs uz leju.

Redzētais Rīgas Centrāltirgū liecina, ka izplatītais priekšstats par ogu lasīšanu kā sieviešu nodarbi ir visnotaļ patiess, jo, piemēram, pirmdienas rītā apmēram starp desmit ogu un gaileņu tirgotājiem nebija neviena vīrieša. Situācija mainoties rudeņos, kad līdz ar "nopietnajām" sēnēm - baravikām, apšu bekām, cūcenēm - tirgū pārdevēju lomā parādoties arī kungi. Jāteic, ka patlaban tirgū pārsvarā visas meža labumu vācējas un pārdevējas ir kundzes pensijas gados, kas atzīst, ka to dara ne jau lielas patikšanas, bet izdzīvošanas dēļ.

Viena no vecākajām tirgotājām, kas pārdod pašas lasītas mellenes, ir Jevgeņija, kurai šā gada decembrī apritēs apaļi astoņdesmit. Kundze stāsta, ka ogas lasot tepat, Pierīgas mežos, kur var viegli nokļūt ar sabiedrisko transportu, jo savas automašīnas neesot. "Es lasu mellenes un vēlāk arī sēnes, lai varētu ziemā samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem, jo mana pensija ir tikai 175 eiro. Par pagājušo ziemu man vēl nav nomaksāts apkures parāds 50 eiro apmērā, bet līdz jaunajai sezonai noteikti norēķināšos. Pārējo ietirgoto naudu atlikšu, lai ziemā varu samaksāt par siltumu," bilst Jevgeņija. Taujāta, cik izdodas sezonā ietirgot, kundze attrauc, ka to iepriekš neesot iespējams nekad pateikt, jo tas atkarīgs gan no ogu un sēņu daudzuma mežā, gan pircēju intereses. Taču parasti tie esot pāris simtu eiro sezonā. Lasīt ogas, stāsta Jevgeņija, viņas vecumā neesot viegli, traucējot gan lielais karstums, gan odi un ērces, kuru šogad esot ļoti daudz. Taču iespēju robežās teju katru dienu visu vasaru iešot gan ogās, gan sēnēs un tad braukšot uz tirgu pārdot, jo tā esot vienīgā iespēja izdzīvot. Jevgeņija arī bilst, ka par pircēju interesi šajā sezonā sūdzēties nevar.

Skumjš stāsts par iemesliem, kāpēc tirgo ogas - pārsvarā meža zemenes -, ir pensionārei Maijai no Suntažiem. "Man ir konstatēts vēzis, un ir nepieciešams lietot zāles, kuru izmaksas ir 100 eiro nedēļā. Valsts neko nepalīdz, par visu maksāju es pati, mazliet piepalīdz arī bērni. Tādēļ es arī piepelnos ar meža zemeņu lasīšanu un pārdošanu. Man litrs ogu ir nedaudz lētāks par vidējo - deviņi eiro litrā," stāsta Maijas kundze. Viņa atzīst, ka lielākoties zālēm nepieciešamos 100 eiro nedēļā arī izdodas nopelnīt, ja mazliet pietrūkstot, bērni pieliekot. Jāteic, kamēr Maija stāsta par savu ogu lasīšanas pieredzi, paralēli izdodas pārdot divreiz pa puslitram sārto ogu. Tiesa, ir arī tādi pircēji, kas, ieraudzījuši cenu, nošausminās un iet tālāk. Taču, kā teic Maija, lai tad mēģina iet un ogas salasīt paši.

"Šodien uz tirgu esmu atvedusi četrus litrus ogu, litrs jau ir pārdots, ceru, ka līdz dienas beigām izdosies pārdot arī atlikušās ogas. To lasīšana ir smags darbs, īpaši tik karstā laikā, kāds bija nesen. Tad cēlos ap četriem no rīta, kad ir vēsāks, devos uz mežu un līdz pusdienas laikam lasīju zemenes. Nav jau nemaz tik viegli arī atrast tos pudurus, kur ogas aug. Jo tās ir izkaisītāk, jo grūtāk lasīt," savā pieredzē dalās Maija.

Savukārt Valentīna no Limbažu apkārtnes bilst, ka lasīt ogas un sēnes ļoti patīkot un, ja to vēl varot apvienot ar naudas pelnīšanu, "tad vispār ideāli". Valentīna stāsta: "Ogas un sēnes lasu jau vairākus gadus pēc kārtas. Ietirgotā naudas summa gan mainās, tā atkarīga no laikapstākļiem un ogu un sēņu daudzuma. Tomēr parasti visu uz tirgu atvesto izdodas arī pārdot. Vidēji nopelnu vairākus simtus eiro sezonā. Vienu gadu ienākumi bija tik lieli, ka par ogu un sēņu naudu nopirku lielu modernu ledusskapi ar jaudīgām saldēšanas kamerām." Prognozēt ienākumus šajā sezonā vēl esot pāragri, tas lielā mērā būs atkarīgs arī no sēņu daudzuma mežos.

Visu žurnālistes Rūtas Kesneres rakstu Kad meža ogām veselības cena lasiet ceturtdienas, 30.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas