Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kampaņā sūtītos iebildumus pret bērnu vakcināciju pret Covid-19 IZM un VM atzīst par nepamatotiem

Lai novērstu infekciju saslimstības un tālākus izplatības riskus, valsts ir ieviesusi vakcinēšanās prasību bērniem no piecu gadu vecuma, taču tie pret savu gribu netiek iekļauti eksperimentālajos pētījumos, "Latvijas Vēstnesī" publicētajā atbildē uz vairāku bērnu vecāku iesniegumiem skaidro Veselības ministrija (VM) un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

VM, IZM un vairākas izglītības iestādes ir saņēmušas vairākus līdzīgus iesniegumus, kas acīmredzami tapuši kādas kampaņas laikā un kuros bērnu vecāki pauduši, ka izglītības iestādei nav tiesību veikt medicīniskās manipulācijas ar bērnu, kas saistītas ar vakcināciju pret Covid-19. Vienlaikus bērnu vecāki iebilduši pret bērnu vakcināciju, apgalvojot, ka vakcīnas pret Covid-19 ir klīnisko pētījumu stadijā un uzskatāmas par eksperimentālām.

IZM un VM secināja, ka iesniegumi sūtīti organizētas akcijas laikā, attiecīgi valsts iestādes sagatavoja vienotu atbildi.

Kampaņas iesniegumos bērnu vecāki pieprasījuši aizliegt veikt medicīniskās manipulācijas ar bērnu, kas saistītas ar vakcināciju pret Covid-19, kā arī lūguši nekavējoties ziņot, ja izglītības iestādē tiek plānotas vai notiks prettiesiskas rīcības, kas skars bērna tiesības un veselību. Turklāt viņi norādīja, ka saskaņā ar Pacientu tiesību likumu, Ārstniecības likumu, UNESCO Vispārējās biotēkas un cilvēktiesību deklarāciju, Ovjedo konvenciju un Nirnbergas kodeksu izglītības iestādēm nav tiesību veikt vakcinēšanās pret Covid-19 pasākumus bērniem.

IZM un VM atbildē skaidro, ka cīņā pret Covid-19 izplatību ir nepieciešama plaša sabiedrības vakcinācija pret minēto infekciju. Pacientu tiesību likums atbilstoši Konvencijas par cilvēktiesību un cieņas aizsardzību bioloģijā un medicīnā 1.pantam noteic personu tiesības, piedaloties zinātniskos pētījumos medicīnas jomā.

Tāpat Eiropas Padomes Bioētikas komiteja bija uzsvērusi, ka valstīm ir pienākums nodrošināt cilvēktiesību ievērošanu un personu veselības datu aizsardzību. Vienlaikus Eiropas Bioētikas komiteja atzīmējusi arī Konvencijas par cilvēktiesību un cieņas aizsardzību bioloģijā un medicīnā 26.pantu, kas paredz tiesības valstīm izņēmuma gadījumos ierobežot konvencijā paredzētās tiesības, tostarp tiesības uz privāto dzīvi, lai aizsargātu kolektīvas intereses.

Savukārt Nirnbergas kodekss nosaka ētikas standartus, veicot eksperimentus ar cilvēkiem un iesaistot cilvēkus klīniskajos pētījumos. VM un IZM norāda, ka bieži vien atsauces uz Nirnbergas kodeksu, Ovjedo konvenciju un citiem starptautiskajiem dokumentiem ir populārs dezinformācijas izplatītāju "arguments" vakcinācijas sakarā, lai gan šiem dokumentiem nav saistības ar vakcināciju pret Covid-19, jo vakcinācija nav eksperiments un vakcīnas nav eksperimentālas.

IZM un VM informē, ka no 2021.gada 16.decembra vakcīnu pret Covid-19 var saņemt ikviens bērns no piecu gadu vecuma, un tā pagaidām nav noteikta kā obligāta. Taču vakcinācija īpaši ieteicama bērniem ar dažādām hroniskām saslimšanām, piemēram, ar virssvaru, diabētu, smagiem imūnsistēmas traucējumiem, hroniskām kardiovaskulārajām un nieru slimībām, kā arī onkoloģiskām saslimšanām. IZM un VM atbildē norāda, ka Latvijā novēroti arī gadījumi, kad bērniem dažās nedēļās pēc Covid-19 izslimošanas attīstījies pediatriskais multisistēmu iekaisuma sindroms ar ilgstoši paaugstinātu temperatūru, acu apsārtumu, kuņģa, sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem un citām izpausmēm.

Pašlaik bērniem no pieciem līdz 11 gadiem paredzēta "Pfizer-BioNTech" bērnu vakcīna "Comirnaty". IZM un VM uzsvēra, ka vakcinācija notiek pie ģimenes ārstiem un ārstniecības iestādēs, nevis izglītības iestādēs, tādējādi to veic sertificētas ārstniecības personas. Turklāt, vakcinācija notiek vecāka vai cita likumiskā pārstāvja klātbūtnē.

Savukārt atbilstoši Pacientu tiesību likuma 13.pantam nepilngadīgiem pacientiem no 14 gadu vecuma ārstniecība ir pieļaujama, ja saņemta viņu piekrišana, līdz ar to pusaudži no 14 gadu vecuma paši var pieņemt lēmumu vakcinēties un nav nepieciešama vecāku vai aizbildņu atļauja vakcīnas saņemšanai.

IZM un VM informē, ka visas vakcīnas pret Covid-19, kuras ir saņēmušas reģistrācijas atļauju, ir pārbaudītas, ar tām ir veikti visi nepieciešamie klīniskie pētījumi par drošumu un efektivitāti, kuru rezultātus ir izvērtējusi un apstiprinājusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA). Tas nozīmē, ka vakcīnas nav eksperimentālas, jo ir izgājušas pilnu reģistrāciju kompetentajā iestādē, ko tiesību aktos noteiktajā kārtībā ir atzinusi arī Eiropas Komisija.

Vienlaikus IZM un VM uzsver, ka jēdziens "eksperimentālās zāles" jeb saskaņā ar vispārpieņemto terminoloģiju "pētāmās zāles" ir attiecināms tikai uz zālēm, tostarp vakcīnām, ko izmanto klīniskajos pētījumos, kas ir atsevišķa stingri regulēta joma. Latvijas teritorijā nav noticis un arī pašlaik nenotiek neviens vakcīnu pret Covid-19 klīniskais pētījums.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas