Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Kandavas pašvaldība liedzas, ka ierobežotu konkurenci būvniecībā

"Radīt novadā uzņēmējiem interesantu un atbalstošu vidi," ir viena no jaunā Kandavas novada domes vadītāja, no biznesa nākušā Rolanda Bāreņa (PS) prioritātēm, kas nosaukta domes izdevumā. Turpat teikts: "Steidzīgi jārisina jautājums par ūdenssaimniecības projekta būvniecības darbu sākšanu." Tomēr pašlaik ES Kohēzijas fonda (KF) projekta ietvaros plānotā Kandavas ūdensapgādes tīkla rekonstrukcija un atdzelžošanas stacijas izbūve (līguma summa — vairāk nekā 2,3 miljoni latu, no tiem aptuveni 82 000 pašvaldības līdzfinansējums) ir nobremzēta. Iespējams, patiesais iemesls, ka konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība Industriālo būvnieku apvienība (IBA) nepakļāvās norādei ņemt par apakšuzņēmēju vietējo ceļu būvētāju, kura norādītā tāme par darbiem bijusi pārlieku augsta. Šāda prasība vērtējama kā neatļauta konkurences ierobežošana. Notikumi pēc tās nepildīšanas IBA radīja aizdomas, ka tā ir pretreakcija uz nesaņemtajiem procentiem no līguma summas. Domes vadība to noliedz.

Iejaucas "labā feja"

IBA, kurā apvienojušies galvenokārt Rīgas uzņēmumi, pasūtījumu ieguva maijā, kad SIA Kandavas komunālie pakalpojumi (KKP) pēc konkursa nolēma slēgt ar to līgumu, kas tika izdarīts 26.jūnijā. Līdz 20.jūlijam būvniekiem bija jāsagatavo darbu grafiks, bankas garantijas un dokumenti, kas, kā apgalvo IBA direktors Sandris Lapiņš, tika izdarīts. Tomēr 13.augusta ārkārtas sēdē jaunā novada dome nolēma atcelt KKP iepirkuma komisijas lēmumu par līguma slēgšanu. Tika apšaubīta IBA izvēle konkursā.

S.Lapiņš izplatīja paziņojumu, ka šis lēmums, "iespējams, saistīts ar nenoskaidrotas personas, kura uzdevās par šī projekta pārstāvi, vizīti ar atkārtotu mēģinājumu izspiest no IBA procentus no līguma summas", solot vērsties tiesībsargājošās institūcijās ar lūgumu izvērtēt draudu saistību ar lēmumu. Dienai zināms, ka šis nodoms ir izpildīts.

Kā stāsta S.Lapiņš, neilgi pirms sēdes ar viņu sazinājies kāds vīrietis, kas sevi dēvējis par "labo feju", un solījis parādīt ar projektu saistītus dokumentus. Tās bijušas lapas no domes pasūtītā eksperta atzinuma par iepirkumu, kuras attiecās uz IBA. Galvenais norādījums bijis vienoties ar konkrētiem vietējiem apakšuzņēmējiem, par to piedāvātajām cenām. Kad vienošanās par cenām nav panākta, vakarā pirms ārkārtas sēdes no "fejas" atnākusi īsziņa: "Nekas nesanāks. Līgums tiks lauzts." "Kad saņēmām tāmi no vietējās ceļu būves kompānijas, tajā cipars bija gandrīz trīs reizes lielāks nekā mūsu piedāvātā cena. Jautājot, kāpēc tā, firmas vadītājs man savā blociņā uzrakstīja "dāvana pilsētai". Šāda apjoma dāvanu atļauties nevarējām," saka S.Lapiņš. Starpība bija simtos tūkstošu latu.

Ceļu būvētājs atbildējis, ka neko nevar ietekmēt — ja par cenu nevienojas, viņš atsakās, jo lētāk uzbūvēt nevarot. Vienīgā ceļu būves firma pilsētā ir SIA Kandavas ceļi. Tās valdes priekšsēdētājs Ivars Marašinskis atzīst, ka IBA piedāvājusi kļūt par apakšuzņēmēju, tāpēc tai nosūtīta tāme. Tomēr par cenu vienoties nav izdevies. Vaicāts, vai pieminējis "dāvanu pilsētai", viņš pēc pauzes atbildēja: "Tā nebūs bijis. Rakstījis neko neesmu."

S.Lapiņš atzīst, ka pēc jaunās domes sanākšanas bija iebraucis Kandavā, lai "noskaidrotu, kāds ir jaunās domes vadības redzējums". Neformālās sarunās mērs R.Bārenis kā obligātu nosacījumu projekta turpināšanai bez šķēršļiem uzstājīgi izvirzījis Kandavas firmu piesaistīšanu. Mērs sacījis, ka personiski projektā ieinteresēts neesot, taču politikā gājis, lai nāktu pretim Kandavas uzņēmumiem. Dienai ir droša informācija, ka tikšanās laikā R.?Bārenis sacījis: "Es darīšu visu, lai nekas nenotiktu, kamēr es nebūšu redzējis līgumus ar vietējiem uzņēmējiem."

Diskutēšot par laušanu

Uz Dienas jautājumu, vai pasūtītājs var izvirzīt nosacījumu uzvarētājam, ka obligāti par apakšuzņēmējiem jāņem vietējās firmas, Vides ministrijas (VidM) valsts sekretāra vietniece Vija Gēme strikti atbild: "Nekādā gadījumā. Tas ir viens no principu pārkāpumiem — konkurences ierobežošana." Kandavas dome lūgusi par projekta īstenošanu atbildīgajai VidM viedokli, kā varētu atkārtoti izvērtēt iepirkuma procedūru. "KKP izveidotā Iepirkumu komisija savu darbu ir beigusi līdz ar iepirkuma līguma noslēgšanas brīdi, tāpēc pārvērtēšana nav iespējama," stāstīja ministrijā. Ja līgumu lauž, izmaksas, kas rastos šai gadījumā, uz projektu nebūtu attiecināmas un Kandavai būtu jāsedz pašai. Šobrīd pašvaldība jau samaksājusi IBA avansā vairāk nekā Ls 200 000. Būtu jārīko arī jauns konkurss.

Pēc tikšanās VidM, kurā kandavnieki informēja par savu lēmumu, R.Bārenis Dienai noliedza, ka gandrīz līdz līgumu laušanai viss nonācis, jo netika piesaistīti vietējie uzņēmumi. Vaicāts par personu, kas mudināja slēgt līgumus ar vietējiem, R.Bārenis steidzīgi atbildēja: "Man nav zināms tāds cilvēks!" Viņam pašam ar IBA nekādas pārrunas neesot bijušas.

"Mēs VidM informējām, ka tas ir pašvaldībai saimnieciski neizdevīgs pasākums, pašvaldība ir zaudējusi šinī projektā diezgan lielus līdzekļus. Var atklāties, ka būs jāpiemaksā par nepareizi noslēgtiem līgumiem. Tāpēc pašvaldības interesēs ir līgumu apstādināt," skaidro R.Bārenis. Viņš uzsver, ka tas vēl nav lauzts, jo tagad dome "sēdīsies pie galda ar uzvarētāju, lai diskutētu, kā līgumu lauzt". S.Lapiņš gan apgalvo, ka nekam tādam nepiekritīs, jo prāvus līdzekļus jau ieguldījis tehnikas un materiālu iegādē, noalgoti arī darbinieki un iztērēts laiks, tāpēc gatavs tiesāties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas