Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Kargina ģimene noliedz nelikumīgu darbību veikšanu Latgales īpašumos

Visas darbības un plāni attiecībā uz bijušā Parex bankas īpašnieka Valērija Kargina ģimenes nekustamajiem īpašumiem Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos ir saskaņoti ar attiecīgajām iestādēm, uzsvēra viņa preses pārstāvis Sergejs Bardovskis.

Viņš norādīja, ka bijušā baņķiera dēls Rems Kargins varētu ieguldīt īpašumos ārvalstīs, īpaši tāpēc, ka lielāko daļu laika viņš tur arī pavada, bet viņš izvēlējies ieguldīt ekonomiski atpalikušākajā Latvijas reģionā - Latgalē.

"Pateicoties saimnieciskajai darbībai, lauksaimniecības zeme tiek apstrādāta, zemes tiek uzturētas labā stāvoklī, budžetā nāk nodokļi un vietējiem iedzīvotājiem ir darbavietas. Saimniecība veic arī sponsorēšanas aktivitātes, lai palīdzētu cilvēkiem un organizācijām Latgalē," apgalvoja Bardovskis.

"Visiem ir zināms, ka liela daļa zemju Latgalē ir pamestas un tas tiek gadiem ignorēts. Tāpēc rodas jautājums - vai tiešām tā ir patriotiska nostāja, kādam, kurš mēģina strādāt, nekavējoties traucēt, lai viss paliktu tā, kā ir?" retoriski vaicā Kargina ģimenes pārstāvis.

Viņš uzskatīja par lietderīgu atgādināt "vēsturisko kolektivizācijas pieredzi, kad lielākie un spēcīgākie zemnieki izsauca šķiru naidu no slaistu puses: mums nekā nav, tad, lai arī viņam nekā nav".

Bardovskis arī stāstīja, ka pats V.Kargins devies uz ģimenes īpašumiem Latgalē, lai aprunātos un tiktos ar kaimiņiem, kuri iepriekš bija sūdzējušies par darbībām saimniecībā. V.Kargins ticies ar apkopto zemju īpašniekiem un, kā apgalvoja Bardovskis, viņi esot vienojušies visus jautājums atrisināt "kaimiņu garā".

Bardovskis gan pagaidām neprecizēja, kādas tieši saimnieciskās darbības tiek veiktas šajos īpašumos, cik cilvēki tiek nodarbināti un kādas summas nonāk valsts un pašvaldību budžetos, solot nodrošināt iespēju šādu informāciju iegūt klātienē, apmeklējot Kargina ģimenes īpašumus Latgalē.

Jau vēstīts, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) uzdevis Valsts vides dienestam veikt pārbaudi bijušā Kargina ģimenes īpašumos Latgalē veiktajām aktivitātēm.

Atbildīgajiem dienestiem uzdots pārbaudīt bijušā baņķiera dēla R.Kargina firmas SIA Vasals un SIA Plinta iegādātajos īpašumos, kas atrodas Krāslavas novada Kombuļu un Skaistas pagastos, īstenotās darbības un to iespējamo ietekmi uz vidi, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas Sabiedrības informēšanas nodaļas pārstāve Kristīne Barševska.

Ministrs uzdevis arī pārbaudīt, vai Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeru apkārtnē nenotiek nelikumīga būvniecība.

Vējonis nosūtījis vēstuli Krāslavas novada domei ar lūgumu sniegt informāciju par izdotajām būvatļaujām vai saskaņojumiem, kurus pašvaldības būvvalde vai citas pašvaldības iestādes ir izdevušas Vasals un Plinta saistībā ar abu uzņēmumu sāktajām darbībām šajā novadā.

Jau ziņots, ka Latgalē pie Krāslavas uz R.Kargina vārda reģistrētām firmām iegādāti zemes īpašumi 3000 hektāru platībā, iepriekš vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Zemes īpašumus uzpirkt Latgalē līdzās Ārdavas, Sīvera un Drīdža ezeram Valērijs Kargins sāka jau pirms desmit gadiem. Īpašumi tiek noformēti uz firmu vārdiem - SIA Vasals un SIA Plinta. Abas firmas pieder Valērija Kargina dēlam Remam Karginam. Karginu vārdā Latgalē saimnieko Aleksandrs Mužičenko, kurš savulaik bijis olimpiskais čempions burāšanā. Viņš esot bijis atbraucis arī pie vietējā iedzīvotāja Edmunda Bolūda, kuram pieder trīs hektāri vectēva zemes pie Kausiņa ezera. Mužičenko esot piedāvājis vairākus variantus, kā ezers varētu nonākt Karginu īpašumā, ko Bolūdis uztvēris kā šantāžu, vēstīja raidījums.

Iedzīvotāji baidoties, ka viņi paliks bez ceļa, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastu. Ir arī bažas par vēlmi izveidot piecus kilometrus garu kuģojamu kanālu no Latvijas dziļākā ezera Drīdža līdz Sīveram. Tādējādi tiktu izveidots liels kuģošanas ceļš pa vairākiem ezeriem.

Drīdzis ir Eiropas aizsargājamo objektu sarakstā Natura 2000. Eksperti pieļauj, ka, savienojot to ar Sīveru, ūdens līmenis Latvijas dziļākajā ezerā nokritīsies par metru un ezers zaudēs aptuveni piecus hektārus lielu teritoriju, vēstīja raidījums.

Raidījums novērojis, ka patlaban ap ceļu, kas savieno Kombuļu un Skaistas pagastu, salikti žogu stabi. Zemes īpašumu no pašvaldības iegādājusies SIA Plinta. Izskatās, ka drīzumā tiks novilkts žogs, bet šeit atrodas valsts īpašumā esošā Drīdža viens no krastiem un savulaik te bija populāra atpūtas vieta. Redzot topošo žogu, otrās grupas invalīde Valentīna Tolipilo uzrakstīja iesniegumu pašvaldībai ar lūgumu neļaut ceļa aizšķērsošanu. Pēc kāda laika pie viņas esot ieradušies divi spēcīgas miesas būves vīrieši un draudējuši. Par notikušo ierosināts kriminālprocess, un lietu izmeklē Krāslavas policija.

Tikmēr Kombuļu pašvaldība nobažījusies, ka vietējie netiks pie ezeriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas