Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kariņš vēlas tikties ar mediķiem, lai pārrunātu algu jautājumu

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) vēlas tikties ar veselības nozares pārstāvjiem, lai pārrunātu algu jautājumu, pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes žurnālistiem pavēstīja valdības vadītājs.

Taujāts par iespējamu risinājumu mediķu atalgojuma atbilstoša pieauguma nodrošināšanai, ņemot vērā arī nozares pārstāvju solītās protesta akcijas, valdības vadītājs sacīja, ka varētu notikt kopīga tikšanās, pieaicinot arī Finanšu ministrijas pārstāvjus.

Premjers gan tieši neatbildēja, vai tikšanās reizē varētu apspriest arī kādu konkrētu risinājumu. Kariņš gan akcentēja, ka Veselības ministrijai nākamgad paredzēts vislielākais līdzekļu pieaugums ap 50 miljonu eiro apmērā.

Tikšanās varētu notikt 5.novembrī.

Kā vēstīts, Ministru kabineta 11.oktobrī apstiprinātais likuma "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022. gadam" projekts paredz, ka 2022.gadā valsts veselības aprūpes finansējumam tiks atvēlēti vien 3,3% no prognozētā iekšzemes kopprodukta (IKP).

Salīdzinājumam - atbilstoši VM sniegtajai informācijai, valsts budžeta izdevumi veselības aprūpes nozares finansējumam 2019.gadā ir 3,9% no IKP. Vidēji Eiropas Savienībā (ES) valsts veselības aprūpei atvēl 7% no IKP, bet Lietuvā un Igaunijā - vairāk par 5% no IKP.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) paudusi, ka Eiropas Komisijas un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) jaunākie ieteikumi Latvijai paredz būtisku valsts finansējuma palielināšanu veselības aprūpei, lai uzlabotu tās pieejamību un kvalitāti, bet valdība to ignorējot.

Valdības partijas ir atzinušas, ka finansējums veselības aprūpei nesasniegs cerēto proporciju no IKP, taču nozarei tiks nodrošināts pieaugums atbilstoši budžeta iespējām.

Protestējot pret plānoto veselības aprūpes finansējuma apmēru tuvākajiem gadiem, mediķi līdz 2020.gada valsts budžeta pieņemšanai rīkos akciju "Viena diena bez ārsta", aicinot visus ārstus, izņemot neatliekamās palīdzības mediķus, vienu dienu paņemt bezalgas atvaļinājumu, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece.

Gadījumā, ja arī Saeimā tiks pieņemts veselības aprūpes sistēmai nelabvēlīgs lēmums, tad mediķi turpinās protesta akcijas, ko vadīs mediķu arodbiedrība, kura, visticamāk, rosinās jautājumu par Saeimas atlaišanu, jo šī Saeima būs nobalsojusi pretēji tam, ko tā pati solīja, proti, ievērot likumus un domāt par Latvijas tautas nākotni, uzsvēra Aizsilniece.

 

Top komentāri

kas dārzā
k
Parunāt par to, ka Lietuvā mediķiem alga divreiz lielāka un Igaunijā trīs reizes lielāka alga nekā Latvijā?
rūgtā patiesība
r
Labi, tiksies. Bet ko ta viņš viņiem teiks? Ka atkal jāpaciešas? Ka medicīnai finansējuma pieaugums bija vismazākais (apmēram 3%), jo kārtējoreiz citiem vairāk vajadzēja? Un ka tie citi bija Prezidenta institūcija (+16%), mūžam rijīgais pūķis kultūra (+10%)? Ka daudz svarīgāk par medmāsas algām ir radiožurnālistu algas, kas vada glupus raidījumus, kur zvana psihiski slimi cilvēki un, kā tagad modē sacīt, Veido Saturu? Ka absolūtākā prioritāte ir jau ar jaunogadu sadalīt kaut kādus 5 miljonus kašķīgajiem īpatņiem, kas sagrupējušies ap oligarhu meduspiediem un izliekas par politiskajām partijām? Viņam nav kauna? Viņam tiešām nav kauna paskatīties tiem mediķiem acīs un pateikt, pagaidiet un pacietieties, mums ir svarīgākas prioritātes: orķestrantiem, aktieriem un diktoriem vajag algas pielikumu vairāk nekā medmāsām, prezidentam vajag vairāk nekā ārstiem un politgrupējumiem (piedodiet, nespēju tās nosaukt par partijām) vajag vairāk nekā vēža slimniekiem?
reptilis
r
Es nevaru saprast....,kāpēc nevar ,kā militārām vajadzībām ir 2%,tā medicīnai ,piemēram,6..7..8%....izglītībai un zinātnei arī noteikts procents...un tas viss būtu kopā sasaistīts ar valsts ekonomikas izaugsmi vai kritumu. Un vēl, cik mums mediķu ir bijis par veselības ministriem???...un nav varējuši ieviest normālu sistēmu...es domāju,ka patiesībā ""duļķainā ūdenī"" vieglāk piesavināties budžeta naudu:(((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas