Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejs Pikšas plāno izdot grāmatu par muzeja vēsturi

Bijušā Latvijas Ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejs Pikšas plāno izdot grāmatu par muzeja vēsturi, aģentūru LETA informēja Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā (VTUA).

Par godu Latvijas simtgadei ir plānots izdot grāmatu par Pikšu muzeja vēsturi, izceļot vairākus nozīmīgus Latvijas vēstures simbolus - Kārli Ulmani, tautas Atmodas laiku un zemnieku sētu, kas laikmeta griežos piedzīvoja gan saimniecisko spozmi, gan tikusi pilnīgi izpostīta, beigās kā muzejs nonākot sabiedrības sociālpolitiskā un vēsturiskā diskursa dzirnakmeņos.

VTUA skaidroja, ka Pikšu sēta ir latviskā patriotisma simbols, platforma, kurā runāt par ētiskajām vērtībām Latvijas jaunatnes vidū pozicionējot Ulmaņu dzimtas mājas, kā priekšzīmīgu 20.gadsimta 20.-30. gadu lauku saimniecību, kā arī unikālu Atmodas laika pieminekli Ulmanim.

Grāmatā vēsturiskos faktus ar atmiņām ilustrē Pikšu sētas mantinieks, ilggadējs Ulmaņa piemiņas muzeja Pikšas direktors, gleznotājs Gunārs Ulmanis. Sirsnīgā sarunā komentārus sniedz pirmais Latvijas Valsts prezidents pēc neatkarības atjaunošanas (1993-1999), Gunāra Ulmaņa brālēns, Ulmaņa piemiņas aizstāvis Guntis Ulmanis.

Topošajam izdevumam Pikšas satura pamatu veido foto ilustrācijas no Pikšu muzeja arhīva, kā arī no Gunāra un Gunta Ulmaņu privātajiem arhīviem. Grāmatas projekts, tāpat kā savulaik pats Pikšu muzejs tiek realizēts, pateicoties ziedotāju atbalstam.

Top komentāri

Zemnieks Kārlis
Z
Tuvojas vēlēšanas, un zemsaviešiem vajag žvadzināt medaļas, pat, ja viņas nav īstas...
Jābūts Stulbiņš
J
Kā raksta Emīlijas Elks Benjamiņas krustdēls un Antona Benjamiņa mazdēls Antons Vendamenčs savā dzejolī (angļu valodā) “The Life Review of Robin Ludd” (Robiņa Ludda dzīves pārskats), Emilija bija cerējusi pēc ‘vecā kunga’ nāves uzsākt jaunu dzīvi Šveicē kopā ar Kārli Ulmani, kur viņai bija nauda un īpašums. Protams, šo Ulmaņa likteņa iespējamo variantu noliedz atzīt Muktupāveles murgs par Emīliju (“Mīla”) un latviešu inteliģences un politisko aprindu lētticība un gausība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas