Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kas būs mežos?

Pieredzējušā virsmežziņa Anda Krēsliņa apstiprināšana Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektora amatā ir saistīta ar gaidāmo reorganizāciju dienestā, kas skar valstij izcili svarīgo meža nozari.

Reorganizācija paredz samazināt VMD administratīvo aparātu. Dažs to raksturo vienkārši - mežsargi tiks pārcelti no rakstāmgaldiem atpakaļ uz mežu. Pārmaiņas paredz būtiski palielināt zemāk stāvošo amatpersonu pilnvaras lēmumu pieņemšanā. VMD administratīvo varu paredzēts pārdalīt no Rīgas par labu reģioniem, lielāku kompetenci piešķiršot virsmežniecībām.

Tādējādi tiek izjaukta priekšgājēja Jāņa Kinnas pēdējos piecos gados radītā sistēma. Varbūt tas ir skaidrojums zināmam satraukumam. Tāpat kā tas, ka kontroles pastiprināšana tieši mežā uz vietas var nepatikt ļoti daudziem darboņiem, kuri baidās tieši no reālas kontroles pieauguma, vienkāršojot un padarot skaidrāku kontroles sistēmu. Andis Krēsliņš atšķirībā no sava priekšgājēja eksministra Kinnas ir īsts nozares cilvēks. Savulaik uzdrošinājies spēkoties ar bijušo zemkopības ministru par VMD amatu konkursā.

Tagad, ņemot vērā, ka VMD ģenerāldirektora vieta Kinnas kunga daudzu mēnešu ieilgušās slimošanas dēļ stāvējusi brīva, Zemkopības ministrija izlēma virzīt Valdi Krēsliņu apstiprināšanai amatā bez konkursa, ko valdība vakar arī izdarīja. To bijis iespējams izdarīt arī tāpēc, ka Krēsliņu atbalstīja visi virsmežziņi un mežu nozares NVO. Tomēr šis precedents ļāvis pret Krēsliņa iecelšanu iebilst citu NVO pārstāvjiem, kuras gan nav saistītas ar mežu, toties vienmēr zina pareizos principus. Izrādās, neesot pareizi dod lielākas pilnvaras mežzinim mežā, jo viņš varot korumpēties. Tā ir unikāla, birokrātiju atbalstoša loģika - ierēdnis a priori godīgāks par mežzini. Sarežģītība labāka par vienkāršību. Kādēļ gan?

Ļaunas mēles melš, ka ar Sorosa fondu saistītās NVO tik čakli metušās Jāņa Kinnas pozīciju aizstāvībai kādu vecu korporatīvu saišu dēļ. Tomēr ticamāk, ka te ir skartas kādas industrijas intereses. Industrijas, kura ir apmierināta ar iesākto lietu virzību, kurā pārmaiņas var izraisīt tas, ka meža dienestu vadīs mežinieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas