Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kažociņš cer, ka pirms pašvaldību vēlēšanām politiskās partijas būs piesardzīgākas

Es ļoti ceru, ka visas politiskās partijas būs piesardzīgākas, otrdien žurnālistiem sacīja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Kažociņš, komentējot situāciju pirms gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām saistībā ar iespēju politiskajām partijām saņemt finansējumu no ārvalstīm.

Taujāts, kāda situācija ir pirms pašvaldību vēlēšanām, ņemot vērā, ka savulaik paziņots, ka 11.Saeimā ievēlēta partija, kura ir saņēmusi finansējumu no Krievijas, Kažociņš sacīja: "Mēs norādījām uz tādu finansējumu. Rezultāti ir redzami saistībā ar pielaidi valsts noslēpumam. Es domāju, nevienam tas nekāds liels pārsteigums nevarētu būt. Es ļoti ceru, ka visas politiskās partijas būs piesardzīgākas."

Vienlaikus Kažociņš uzsvēra, ka patlaban likums ir daudz nopietnāks, tādēļ arī vēlēšanu sistēma esot daudz drošāka.

Jau ziņots, ka 28.februārī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēdē tika izsludinātas šā gada 1.jūnijā paredzētās pilsētas domes un novada domes vēlēšanas.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 119 pašvaldībās - 9 republikas pilsētās un 110 novados. Pašvaldību vēlēšanās katra pašvaldība ir atsevišķs vēlēšanu apgabals. Atbilstoši iedzīvotāju skaitam vēlēšanu izsludināšanas dienā katras pašvaldības domē ir ievēlams noteikts skaits deputātu. Tie var būt 9, 13, 15, 17 vai 19 deputāti, bet galvaspilsētas domē - 60 deputāti.

Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisijas deputātu kandidātu sarakstus pašvaldību vēlēšanām pieņems no 12.aprīļa līdz 22.aprīlim.

CVK atgādina, ka pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei tiek lietoti iepriekš sagatavoti vēlētāju saraksti. Vēlēšanām katrs vēlētājs tiks iekļauts noteikta iecirkņa vēlētāju sarakstā, un balsot būs iespējams tikai šajā iecirknī. Spiedogi pasē par dalību vēlēšanās netiks likti, tāpēc kā balsošanas dokumentu varēs izmantot gan pasi, gan personas apliecību.

Sākotnēji vēlētāji tiks reģistrēti vēlēšanu iecirknī atbilstoši deklarētajai dzīvesvietai šā gada 3.martā jeb 90 dienas pirms vēlēšanu dienas. Tomēr līdz 7.maijam vēlētājiem būs tiesības sākotnējo vēlēšanu iecirkni mainīt.

Vēlēšanu iecirkni varēs mainīt pašvaldības ietvaros vai arī izraudzīties citu vēlēšanu iecirkni tajā pašvaldībā, kur vēlētajam pieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

No 18.marta līdz 23.martam Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde sagatavos un uz vēlētāju deklarēto dzīvesvietu izsūtīs vēstuli ar informāciju, kura iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts. Šo informāciju vēlētāji varēs noskaidrot arī internetā vai zvanot pa CVK uzziņu tālruni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas