Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Koalīcija vienojas šogad celt augstskolu pedagogu algas

Valdību veidojošās partijas vienojušās no šī gada 1.septembra celt augstskolu pedagogu algas, pirmdien pēc tikšanās ar koalīcijas partneriem medijiem atklāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Esam vienojušies, ka rīt valdības sēdē tiks pieņemts lēmums par augstskolu pedagogu algu paaugstinājumu no šī gada septembra," teica politiķis.

Jaunās konservatīvās partijas līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns papildināja, ka ir rasti līdzekļi pedagogu algu celšanai gan Izglītības un zinātnes ministrijas, gan arī Veselības ministrijas un Zemkopības ministrijas padotībā esošajām augstskolām.

Partijas KPV LV līderis Atis Zakatistovs gan piebilda, ka pagaidām līdzekļi rasti vien šim gadam.

Bordāns norādīja, ka ir panākta vienošanās par papildu nepieciešamajiem līdzekļiem pedagogu algām arī turpmākajos gados, šo jautājumu izskatot budžeta izskatīšanas procesā.

Kariņš gan akcentēja, ka par 2021.gada budžetu vēl nav pieņemti nekādi lēmumi un rīt, 18.augustā, valdība lems par finansējumu šim gadam. Saistībā ar atalgojuma palielināšanu turpmākajos gados svarīgs ir jautājums par finansējuma avotu. Kā viens no tiem tiekot izskatīta efektīvāka esošo līdzekļu izmantošana.

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) iepriekš pauda gatavību rast 2020.gadam nepieciešamo finansējumu 383 777 eiro apmērā augstākās izglītības pedagogu darba samaksas paaugstināšanai, nodrošinot to no IZM piešķirtā budžeta.

Finansējums ir rasts IZM, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Kultūras ministrijas un Labklājības ministrijas pārraudzībā esošo augstskolu akadēmiskā personāla atalgojuma palielināšanai.

Kā norāda IZM, jautājums par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu augstskolu un koledžu pasniedzēju atalgojuma paaugstināšanas nodrošināšanai 2021.gadā un turpmāk ir iekļauts IZM prioritāro pasākumu sarakstā un tiks izskatīts Ministru kabinetā vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta un gadskārtējā valsts budžeta likumprojekta sagatavošanas procesā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība gatavojās iziet protesta akcijā, pieprasot celt augstskolu mācībspēku atalgojumu.

Kā ziņots, no 1.septembra vispārējās izglītības, profesionālās izglītības un interešu izglītības pedagogu zemākā darba algas likme tiek palielināta no 750 eiro līdz 790 eiro par likmi jeb 30 stundu darba nedēļu.

Savukārt pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks augstākajai izglītībai paredz, ka 2020.gada 1.septembrī augstskolās un koledžās zemākās algu likmes pieaugs profesoriem līdz 1569 eiro iepriekšējo 1530 eiro vietā, asociētiem profesoriem līdz 1256 eiro šobrīdējo 1225 eiro vietā, docentiem līdz 1005 eiro tagadējo 980 eiro vietā, lektoriem līdz 805 eiro iepriekšējo 785 eiro un asistentiem līdz 641 eiro esošo 625 eiro vietā.

Pievienota 8., 9., 11. un 12.rindkopa.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas