Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Koalīcijas politiķi pozitīvi vērtē Maizīša kandidatūru SAB direktora amatam

Aptaujātie koalīcijas politiķi pozitīvi vērtē bijušā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša kandidatūru Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatam.

Vienotības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns pauda viedokli, ka Maizītis ir kompetents savas jomas profesionālis. Raugoties no profesionālā viedokļa, nevajadzētu rasties šķēršļiem viņa apstiprināšanai SAB direktora amatā, sacīja Smiltēns, piebilstot, ka Vienotība frakcijas sēdē par savu nostāju šajā jautājumā vēl nav lēmusi.

Arī nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzina, ka viņš personīgi augstu vērtē Maizīti kā profesionāli un arī nesaskata šķēršļus viņa apstiprināšanai SAB direktora amatā.

Bērziņš gan uzsvēra, ka frakcijā šis jautājums vēl tiks vērtēts, un arī tur viņš paudīšot viedokli, ka Maizītis ir augsta ranga profesionālis. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs domā, ka ar Maizīša apstiprināšanu amatā nevajadzētu rasties problēmām.

Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis ir diezgan pārliecināts, ka RP pieņems pozitīvu lēmumu par Maizīša atbalstīšanu SAB vadītāja amatam. Nacionālās drošības padomes (NDP) virzītais kandidāts atbilst gan profesionalitātes kritērijiem, gan vislabākās reputācijas kritērijiem, uzskata politiķis.

Dombrovskis gan atzīmēja, ka vispirms par šo jautājumu būs jāpieņem lēmums frakcijā, un to plānots darīt pirmdien, 4.martā.

Arī neatkarīgie Saeimas deputāti vēl neesot apsprieduši jautājumu par Maizīša virzīšanu SAB direktora amatam, šīs pārrunas varētu notikt nākamās nedēļas sākumā, prognozēja pie frakcijām nepiederošo deputātu līderis Klāvs Olšteins. Viņš pats gan pagaidām neredz argumentus, kāpēc neatbalstīt virzīto kandidātu, jo Maizītis esot profesionālis savā jomā.

Maizīša kandidatūru vēl vērtēs arī opozīcijas partijas, tomēr sākotnēji būtiski iebildumi pret to netiek pausti.

Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis sacīja, ka pirms šī jautājuma izvērtēšanas Maizīša kandidatūru nevēloties komentēt.

Savukārt politiskās apvienības Saskaņas centrs (SC) frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs atzīmēja, ka ir dažādi viedokļi par to, kā Maizītis vadīja prokuratūru. Vienlaikus SC frakcijas vadītājam neesot šaubu, ka Maizītis būs "korekts likuma burta un gara sekotājs".

Kā ziņots, NDP vakar nolēma SAB direktora amatam virzīt Valsts prezidenta nacionālās drošības padomnieku, bijušo ģenerālprokuroru Maizīti.

Par SAB direktora apstiprināšanu būs jālemj Saeimai, informēja Valsts prezidenta Preses dienestā.

Pašreizējais SAB direktors Jānis Kažociņš biroju vada kopš 2003.gada 2.maija. Augstajā amatā viņš tika apstiprināts divus termiņus pēc kārtas. Šā gada 2.maijā Kažociņam beigsies pilnvaru termiņš, bet trešo reizi viņš uz šo amatu nolēmis nekandidēt.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, 1961.gada 18.jūlijā dzimušais Maizītis 1984.gadā beidzis Latvijas Universitātes (LU) Juridisko fakultāti. No 1991. līdz 1994.gadam Maizītis strādāja par izmeklētāju Cēsu rajona prokuratūrā. 1994.gada viņš kļuva par Cēsu rajona prokuratūras virsprokuroru.

Maizīti Saeima apstiprināja ģenerālprokurora amatā divus termiņus pēc kārtas, līdz ar to viņš bija ģenerālprokurors desmit gadus - no 2000. līdz 2010.gadam. Maizīti virzīja par ģenerālprokuroru arī uz trešo termiņu, taču Saeima viņu skandalozi slēgtā balsojumā izgāza, lai arī publiski vairums politiķu solīja atbalstu.

Pēc ģenerālprokurora amata atstāšanas 2011.gada jūlijā Maizītis piekrita kļūt par Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieku nacionālās drošības jautājumos.

Kopš 2009.gada Maizītis ir LU Juridiskās fakultātes doktorants. Viņa promocijas darbs ir par to, kā vienkāršot kriminālprocesu attiecībā uz atsevišķiem noziegumu veidiem, tostarp masu nekārtībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas