Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Krievu nauda caur Latviju uz Šveici

Avansa maksājums ar būvnieku un politiskajās aprindās pazīstamu ģimeni saistītai latviešu būvfirmai aizceļojis uz kādu bankas kontu Cīrihē, liecina Dienas rīcībā esošas bankas maksājuma uzdevuma izdrukas. Šis bankas konts varētu būt saistīts ar Krievijas koncerna GazEnergoStroi prezidentu Sergeju Čerņinu, kuru pēc Latvijas specdienestu atzinuma pirms trim gadiem iekļāva "melnajā sarakstā", liedzot iebraukšanu Latvijā un anulējot par investīcijām izsniegto termiņuzturēšanās atļauju.

Tagad, Dienai pētot Čerņinam daļēji piederošā uzņēmuma darījumus ar latviešu būvniekiem, kuriem 2014. gada pavasarī tika uzticēta ekskluzīvā kotedžu ciemata Green Village celtniecība Babītē, rodas aizdomas, ka šie darījumi varētu būt kalpojuši Latvijā investētās naudas aizplūdināšanai uz kompānijas Gazinvest LLP kontiem Šveices bankā COUTTS&co LTD. Čerņins pirms izraidīšanas "veicis Latvijas valstij kaitnieciskas darbības, kas nav saistītas ar uzņēmējdarbību", atsaucoties uz iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, 2015. gadā ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma. 

Kā juridiskais un ekonomiskais pamatojums šādām finanšu shēmām kalpojis Dienas rīcībā esošs aizdomīgs "aģenta līgums", ko 2013. gada 29. novembrī it kā Viļņā ar Gazinvest LLP slēdzis būvfirmas SIA Kurzemes krāsas prokūrists Aldis Fromanis. SIA Kurzemes krāsas drīz pēc realizētās shēmas pieteikusi maksātnespēju un palikusi parādā valstij nenomaksātajos nodokļos 172 598 eiro. Fromaņa vedekla Baiba Fromane kopš 2015. gada nogales vada biedrību Latvijas Būvuzņēmēju partnerība, ko finansē būvnieki kā lobiju savu interešu un reputācijas aizstāvēšanai. 

"Aģenta līgums", ko Gaz-invest LLP vārdā parakstījusi kāda Seišelu salu pilsone Pamela Nataša Poupono, paredz, ka Kurzemes krāsas maksās Gazinvest 31% no visas summas, ko par celtniecības darbiem vairākos objektos Babītē saņems Fromaņa būvfirma. Seišelu salu pilsones Poupono puse līgumā apņemas meklēt pasūtītājus visiem darbiem, ko Babītes objektos veiks Kurzemes krāsas. "Tur viss ir absolūti caurskatāmi, nauda tika pārskaitīta, pamatojoties uz līgumu, saskaņā ar kuru tika veikts liels darba apjoms," darījumu telefonsarunā ar Dienu aizstāv Fromanis. Uz jautājumu, kā izskaidro, ka Krievijas miljonārs Čerņins atradis tieši viņa firmu un kurš abus savedis kopā, Fromanis atsakās atbildēt, jo tas esot "personiskas dabas jautājums". "Staigāt pa redakcijām" vai tikties, lai sniegtu plašākus skaidrojumus par šiem darījumiem, Fromanim neesot laika.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 14.septembra, numurā!

Top komentāri

Figa
F
Kas ta ir par stulbu, tuksu zinu??? ja jau ir zinama si latviesu gimeme politiskajas aprindas tad kapec sis idiotiskais zinu rakstitajs nenosauc sis latviesu gimenes uzvardu, konkreti, sis personas vardu, uzvardu kura ir veikusi so noziedzigo darijumu? Cik ilgi Latvija politiki, valsts amatpersonas speles alkas vistinas un Latvijas tautu uzskatis par idiotiem un par viniem katru dienu nirgasies?
Autorei
A
Varbūt tomēr vajadzētu rakstā precīzāk norādīt, kur tur krimināls, citādi sanāk, ka kāds kaut ko darījis, kaut kādu naudu kaut kur aizskaitījis, bet kas tur tas sliktais, par ko cepiens, pateikts nav. Vai arī tā samudžināts, ka nekļūst skaidrs. Vismaz no netā publicētā teksta. Jāmācas izteikties skaidrāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas