Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kultūras gada izmaksu ēna

Spītējot stindzinošajam salam, 18. janvārī Rīgā notika vairāki Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas pasākumi. Aptverot Rīgas Centrāltirgu, Rīgas Starptautisko autoostu un tautas vēstures grāmatas lappusēs jau ierakstīto akciju Gaismas ceļš - grāmatu draugu ķēde, tie prasīja arī ievērojamas izmaksas, piektdien raksta laikraksts Diena.

Piemēram, autoostā klausāmie astoņu pianistu priekšnesumi izmaksāja 50 tūkstošu eiro bez PVN, pasākums katrā Centrāltirgus paviljonā - vidēji 30 tūkstošu. Dārgākās svinības piedzīvoja piena paviljons - tā griestos iekarinātajos ekrānos ik pēc pārdesmit minūtēm demonstrētā īsfilma un īpaši šim notikumam radītās komponista Raimonda Tigula mūzikas atskaņošana kopumā izmaksāja vairāk nekā 53 tūkstošus eiro. Kā īpašu akcentu konkrētā pasākuma rīkotāji uzsvēra iespēju "virs galvas sajust lielo gaisa kuģu - cepelīnu - klātbūtni". Jāpiebilst, ka tas iespējams arī tirgus rimtajā ikdienā, jo šīs detaļas veido ēkas jumta konstrukciju. Vērā ņemamas ir arī Gaismas ceļa - grāmatu draugu ķēdes akcijas izmaksas - vairāk nekā 75 tūkstoši eiro.

Katru no minētajiem Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem organizēja dažādi uzņēmumi, kas šīs tiesības ieguva, uzvarot nodibinājuma Rīga 2014 iepirkumos. Piemēram, 2012. gadā reģistrētā SIA RB aģentūra guva iespēju rīkot divus pasākumus - gan autoostā, gan Gaismas ceļu - grāmatu draugu ķēdi. Lursoft dati liecina, ka šī uzņēmuma apgrozījums visā pēdējā pārskata periodā ir divreiz mazāks nekā summa, par kādu tas uzņēmās rīkot abus minētos Rīgas 2014 atklāšanas notikumus.

Nodibinājumu Rīga 2014 izveidojusi Rīgas dome (RD), šādu risinājumu uzskatot par labāko Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu sagatavošanas un norises nodrošināšanai. Rīgas 2014 vadītāja Diāna Čivle, kura iepriekš vairākus gadus bija RD Kultūras departamenta direktore, par Dienas interesi sakās esam nepatīkami pārsteigta. "Mani aizvaino tas, ka jautājumi tiek pavērsti uz shēmošanu, zagšanu. Mūsu sabiedrībai zināmā mērā ir ierasta situācija, ka mēs visu laiku apšaubām, nogānām. Bet par korupciju Rīgas domes struktūrās es neko nezinu," uzsver Čivle.

Projekta Rīga 2014 triju gadu budžets ir 23 miljoni eiro. Teju pusi veido valsts finansējums, vairāk nekā trešdaļu - RD, pārējo - partnerpilsētas Siguldas un no ES fondiem un atbalsta programmām gūtie līdzekļi.

Plašāk lasiet Kristīnas Putincevas ralstā Kultūras gada izmaksu ēna piektdienas, 31.janvāra, laikraksta Diena 7.lpp.!.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas