Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Kur ir mērķi?

Greizi orientieri neved taisnā virzienā. Ir jāveido nodokļu sistēma, kurā nodokļi tiek maksāti un iekasēti, nevis jādod atlaide tiem, kuri nodokļus nav maksājuši, bet varbūt varētu vēlēties legalizēt nelikumīgi iegūtu naudu.

Valdība plāno, ka fiziskas personas, kuras guvušas ienākumus, bet nodokļus nav maksājušas, no 2012. gada 1. janvāra līdz 1. aprīlim varēs legalizēt naudu, samaksājot 15% iedzīvotāju ienākuma nodokli. Finanšu ministrija sākotnēji plānoja piedāvāt pat 10% likmi naudas legalizācijai šādā veidā, bet valdība palika pie 15%. Kāda būs atsaucība kampaņai, var minēt. Tā gan stipri atgādina mūsu ierēdņiem un politiķiem ļoti raksturīgo kaut kā darīšanas imitāciju, šajā gadījumā tēlojot, ka cīnās pret ēnu ekonomiku. Mūsu politikā ir ļoti daudz šādu lēmumu, kurus pat īsti par pussoļiem nosaukt nevar.

Kas būtu solis, ja runājam par iedzīvotāju ienākuma nodokli? Samazināt iedzīvotāja nodokļa likmi uz 15%. Tas būtu ļoti nopietns atbalsts Latvijas mazo algu saņēmējiem, kādi ir vairākums sabiedrības, reāls atbalsts no valsts puses, ko Latvijas sabiedrība krīzes laikā nav izjutusi. Tas palielinātu naudas apgrozījumu, sekmētu tirdzniecību, pakalpojumu jomu. Vai Latvijas budžets to nevar atļauties? Degvielas tirgotāji ir sarēķinājuši, ka, samazinot iedzīvotāju nodokli uz 15%, valsts budžets neko nezaudētu. Iedzīvotāju ienākumi ir tik mazi, ka visa šī nauda tiktu iztērēta patēriņā un tāpat nonāktu atpakaļ valsts budžetā caur citiem nodokļiem. Tikai apgriežot riņķi cauri ekonomikai, to sildot.

Valdība, protams, teiks, ka tas nav iespējams, ka budžets jau tā ir nokonsolidēts, ka ir nodomu vēstule SVF, kurā viss saskaņots. Valdība nenogurst atgādināt, ka algas nekādi palielināt nedrīkst, jo valdības mērķis - eiro ieviešana 2014. gadā - neļauj palielināt inflāciju. Taču ir opozīcijas partijas, kuras asi kritizē Valda Dombrovska valdību. Kur tad ir citi mērķi? Vai kādam ir alternatīva? Kur ir opozīcijas ekonomistu aprēķini, modelējumi, alternatīva valdības piedāvātajai budžeta un nodokļu politikai? Citādi jau ir tikai viena politika - Vienotības «stabilitāte» ar citiem uzvārdiem vēl četrus gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas