Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lāču mamma Velga: Nevarēju iedomāties, ka Ilzīte ir tik populāra

Es varētu izdot grāmatu ar visām tām vēstulēm un labajiem vārdiem, ko cilvēki man pēdējo mēnešu laikā ir atsūtījuši, priecājas "lāču mamma" Velga Vītola, kuras aprūpētās lācenītes Ilzītes mājas celtniecībai nupat izdevies savākt nepieciešamo naudas summu. Ja būvniecības procesā neradīsies būtiski šķēršļi, tad Ilzīte uz jaunu mītni pārcelsies jau šī gada nogalē.

Līdzekļi lāču mājas būvniecībai tika meklēti jau trešo gadu, taču tā pa īstam cilvēku uzmanību izdevies pievērst tikai pērnā gada novembrī, kad V. Vītola televīzijā izstāstījusi par situāciju un lūgusi finansiālu palīdzību. Ja nauda nebūtu savākta, stāsta V. Vītola, tad visi četri Līgatnes dabas takās dzīvojošie lāči – Made, Mikus, Puika un Ilzīte tiktu novietoti vienā voljērā. "Tas nozīmētu momentāli Ilzītes nāvi, jo lāči nedzīvo vienā voljērā," saka V. Vītola. Otrs variants paredzētu šķiršanos no slavenākās Latvijas lācenes, jo Ilzīte, visticamāk, tiktu aizvesta uz ārzemēm.

Naudu lāču mājai ziedojuši visdažādākā vecuma cilvēki - pensionāri, invalīdi un pat skolas vecuma bērni. Ja gadu atpakaļ V. Vītolai portālā Draugiem.lv bijuši aptuveni 150 draugi, tad pēc ziedojumu vākšanas tie jau ir pāri par 2600. "Visur cilvēki jautā, kā iet lācenītei, kā jums iet, kā vispār dzīvniekiem parkā iet," atzīst lācenes aprūpētāja, kura ziedojumu vākšanu dēvē par veselu tautas projektu. "Man drusku trūkst vārdu, jo cilvēku, kuriem vēlētos pateikt ļoti personisku paldies, ir tik daudz. Nemaz nevarēju iedomāties, ka Ilzīte ir tik populāra, un ka visdažādākā vecuma cilvēkos dzīva ir vēlme palīdzēt, darīt labu lācim."

Šobrīd jau ir veikta teritorijas topogrāfiskā uzmērīšana un dati nodoti projekta izstrādei, Dienai pastāstīja Gaujas nacionālā parka fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Pavloviča. Pēc projekta izstrādes tiks saprasts, kādus darbus nepieciešams paveikt un tad arī tiks noskaidrotas precīzas jaunās mājas būvniecības izmaksas.

B. Pavloviča atzīst, ka nepieciešamos līdzekļus tik strauji izdevies savākt tieši pateicoties V.Vītolai, kura jautājumu aktualizējusi un panākusi lielu sabiedrības atbalstu. Saziedotie 10 239 lati ir milzīga summa, kas pierāda, ka sabiedrībai šī problēma rūp. B. Pavloviča priecājas arī par lielajiem finansējuma piešķīrējiem – Meža attīstības fondu, kas sniedzis 15 000 latu lielu finansējumu, kā arī Borisa un Ināras Teterevu fondu, kas lāču mājas celtniecībai piešķīris 10 000 latu. "Patiesībā, ja nebūtu viņu, tad nezinu vai mēs tik ātri varētu uzsākt būvniecību. Tad šis process, kas būtu finansēts tikai no sabiedrības līdzekļiem, būtu ilgāks un varbūt tas notiktu tikai nākamgad," pauž B. Pavloviča.

Dienu informēja Meža attīstības fonda turētājas Zemkopības ministrijas (ZM) preses sekretāre Viktorija Kalniņa, atbalsts Lāču jaunās mājas celtniecībai tiek sniegts no AS Latvijas valsts meži mērķziedojuma Meža attīstības fondam finanšu līdzekļiem. Saņemtos ziedojuma iesniegumus izvērtēja Meža attīstības fonda padomes izveidota vērtēšanas komisija, piešķirot jauna lāču iežogojuma būvniecībai augstu vērtējumu.

Šobrīd Līgatnes dabas takas un V.Vītola aicina atsaukties "labus un lētus celtniekus", kuri varētu palīdzēt lāču mājās būvniecībā. "Nekāda lielā peļņa no šīs celtniecības nebūs, tas daļēji arī būtu tāds kā labdarības pasākums. Taču, ja tik daudz jau ir izdarīts, tad tādā pašā stilā ir jāizdara arī viss pārējais," uzsver V. Vītola. Tāpat viņa atgādina, ka konts ziedojumiem joprojām paliks atvērts, jo vajadzību vēl būšot daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas