Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

LAD: No zemniekiem un ražotājiem paredzētā 45,5 miljonu eiro atbalsta līdz šim izmaksāts pusmiljons

No Zemkopības ministrijas (ZM) līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem rezervētā 45,5 miljonu eiro atbalsta saistībā ar Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi līdz šim izmaksāts aptuveni pusmiljons eiro, aģentūrai LETA pastāstīja Lauku atbalsta dienesta (LAD) direktors Ģirts Krūmiņš.

"Uzņēmēji ļoti pārdomāti izvērtē situāciju un skatās, vai var kvalificētiem šī atbalstam, vai tiešām tās problēmas ir tādas, lai nāktu pēc šī atbalsta," pauda Krūmiņš.

Līdz šim visvairāk pieteikumu saņemti vienotā platības maksājuma avansam, ko piešķir kā īstermiņa aizdevumu Covid-19 krīzes negatīvās ietekmes mazināšanai.

Kā ziņots, valdība šā gada 14.aprīlī pieņēma lēmumu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem rezervēt atbalstu 45,5 miljonu eiro vērtībā lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem saskaņā ar kārtību, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts atbalstu lauksaimniecībai Covid-19 izplatības negatīvās ietekmes mazināšanai.

Šajā kontekstā pieejami vairāki atbalsta pasākumi - vienreizējs atbalsts ienākumu stabilizēšanai atsevišķu lopkopības nozaru lauksaimniekiem, vienreizējs atbalsts skolu ēdinātājiem un dārzeņu ražotājiem par ārkārtējās situācijas laikā neizlietotiem ēdināšanas bērnudārzos un skolās paredzētiem produktiem, kurus nebija iespējams šim mērķim izlietot.

Tāpat paredzēts arī atbalsts gatavās pārtikas produkcijas krājumu izmaksu pieauguma un apgrozījuma samazinājuma radīto grūtību mazināšanai pārtikas preču ražotājiem un primārajiem ražotājiem, kas nesaņem iepriekšminētos atbalstus, atbalsts kredītprocentu dzēšanai un apdrošināšanas polišu daļējai segšanai.

Maksimālais atbalsta apjoms kopā ar citiem Covid-19 atbalstiem vienam pārtikas ražošanas uzņēmumam nedrīkst pārsniegt 800 000 eiro, vienam primāro produktu ražošanas uzņēmumam, tajā skaitā lauksaimniekam, - ne vairāk kā 100 000 eiro, bet vienam zivsaimniecības un akvakultūras uzņēmumam - ne vairāk kā 120 000 eiro. Maksimālais apmērs atbalstam kredītprocentu dzēšanai vai apdrošināšanas polišu daļējai segšanai nav noteikts.

Lai mazinātu Covid-19 krīzes negatīvo ietekmi, šogad lauksaimniekiem ir pieejams bezprocentu īstermiņa aizdevums, kurš rudenī tiks dzēsts no vienotā platības maksājuma.

 

Top komentāri

Knariņš
K
Tad kad es Jums lielījos, ka naudas daudz, aizmirsu piebilst, ka priekš mums padaudz - Siles Vepriem. Ne jau Jums ! Naivie.
teikšu kā ir
t
ZM un MK aicinu - tā vietā, lai par sviestmaizi iztirgotu(?!?) Latvijas zemi ārzemniekiem, kuri to tikai sagandē, šīs fondu naudas iedodiet Latvijas pilsoņiem, kuri vēlas apstrādāt savu zemi, bet kuru rocība šajā valstī novesta līdz pēdējam minimumam. Ar likumu - katram valsts pilsonim, varbūt arī pastāvīgajam iedzīvotājam, dod zemi no 1 līdz 10 ha, vai vairāk par kadastra vērtību. Šo fondu nauda tiek dota elementāra tehniskā nodrošinājuma iegādei. Latvijas tauta beidzot būtu paēdusi savus dārzeņus, augļus, piena produktus un varētu pat eksportēt kaut uz Āfriku.Vismaz puse no pašreizējās ekonomiskā emigrācijas ar sajūsmu atgrieztos Dzimtenē! Kārlis Ulmanis šādu kārtību noteikti ieviestu. Citādi šo valsti un tautu nesaglābt. Kā var neapjēgt tik elementāras ābeces patiesības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas