Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LAD provizoriski saņēmis 59 299 pietiekumus platību maksājumiem

Lauku atbalsta dienests (LAD) saskaņā ar provizoriskajiem datiem saņēmis kopumā 59 299 pietiekumus platību maksājumiem, kas ir nedaudz mazāk nekā pērn, aģentūra LETA uzzināja LAD.

Dienestā informēja, ka tostarp ar kavējuma sankciju jeb pēc 22.maija tika iesniegti 2123 pieteikumi, bet skaits mainās, jo atsauc arī vēl kāds savu iesniegumu.

Pēc provizoriskajiem datiem šogad atbalstam pieteikto lauksaimniecības zemju platība ir pieaugusi ir par aptuveni 13 000 hektāriem, jo šogad ir pieteikti 1,728 miljoni hektāru, kamēr pērn tie bija 1,715 miljoni hektāru.

LAD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža piebilda, ka ik gadu pieaugošs sakoptās atbalstam pieteiktās platības apmērs ir nemainīga tendence visus gadus, un liecina, ka lauksaimnieki kopj aizaugušās platības un tās apsaimnieko.

2018.gadā atbalstam tika pieteikti vairāk nekā 130 dažādi kultūraugi. Šogad par 35% krities ziemas kviešu un par 20% ziemas rapša pieteikto platību apjoms, bet par vairāk nekā 40% pieaudzis vasaras kviešu un rapša pieteikto platību apjoms. To ir ietekmējuši pagājušā gada laikapstākļi, kad daudzviet Latvijā bija ilgstošas lietavas un plūdi, kas radīja problēmas lauksaimniekiem apstrādāt laukus un veikt sēšanas darbus. Pieaudzis arī pieteikto papuvju apjoms par 20%, jo ne tikai rudenī nevarēja iesēt ziemājus, bet arī pavasarī daudzas platības traucēja apstrādāt sausums.

Šis ir pirmais gads, kas atbalstam tika pieteikti 1056 hektāri Latvijas rudzu šķirnes, no kuras tradicionāli var pagatavot īstu lauku rupjmaizi - "Kaupo" šķirnes rudzi. 20 700 hektāru tiek audzēti citi rudzi, 27 000 hektāru griķi, 7000 hektāru kartupeļi. Vairāk nekā 500 hektāru pieteiktas zemenes, 230 hektāru avenes, bet 320 hektāru mellenes. Septiņos hektāros audzē arbūzus un melones, 23 hektāros - vīnogas.

Pēc Ilgažas teiktā, arī šogad visi iesniegumi tika iesniegti elektroniski, izmantojot LAD Elektronisko pieteikšanās sistēmu. Pateicoties tam, gandrīz visi klienti vienotā platību maksājuma un mazā lauksaimnieka shēmas gala maksājumus var saņemt līdz gada beigām, kas pagājušajā gadā bija rekordliels skaits - 95% lauksaimnieku. Pirmo pieteikumu šogad ienests saņēma 24 minūtes pēc Elektroniskās pieteikumu sistēmas atvēršanas iesniegumu pieņemšanai, bet pēdējo 15 minūtes pirms sistēmas slēgšanas.

Platību maksājumu saņemšanai varēja pieteikties līdz šā gada 22.maijam, bet ar kavējuma sankciju -vēl līdz 15.jūnijam. Šā gada 15.jūnijā noslēdzās pieteikšanās platību maksājumiem šajā gadā.

Jau ziņots, ka pērn LAD kopumā saņēma 60 103 pieteikumus platību maksājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas