Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lai apietu miljoniem vērtu konkursu, RD iepērk 96 000 stundu programmētāju darbu

Rīgas domes Finanšu departaments līdz 2021.gadam ieviesīs jaunu grāmatvedības un finanšu vadības sistēmu. Tas ir e-veselības mēroga projekts, ja ne sarežģītības, tad izmaksu ziņā noteikti. Rīgas domei tas izmaksās vismaz 11 miljonus eiro, taču konkurss nav rīkots, vēsta Nekā personīga.

Iepirkumu likums apiets, izmantojot valsts Elektronisko iepirkumu sistēmas jeb EIS robu. Sistēmas "e-pasūtījumi” IT jomā atļauj iestādēm bez konkursa pirkt konsultācijas un programmu pielāgošanas pakalpojumus.

Šis rīks paredzēts, lai iestādēm  nebūtu jārīko iepirkums, ja nepieciešami vien daži desmiti vai simti stundu programmētāju darba. Rīgas dome sistēmā nopirkusi 96 tūkstošus stundu.  

Katrai lielai firmai ir biznesa vadības sistēma. Tā ļauj ērti plānot resursus un ietaupīt grāmatvedības un lietvedības izdevumus.  Sistēmas ir sarežģītas un dārgas, jo tajās uzkrāj un apstrādā daudz svarīgu datu.  Sava sistēma ir arī Rīgas pašvaldībai. Pilsēta jau vairāk nekā desmit gadus izmanto Latvijā tapušo programmu Horizont. To lieto arī vairums citu pašvaldību un valsts iestāžu.  

Pirms trīs gadiem Rīgā nolemts, ka sistēma jāmaina. Vismaz 11 miljonu vērtais projekts pērn bez konkursa uzticēts firmai Wearedots.  Līgumu par Finanšu departamentam nepieciešamo programmu slēdzis Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centrs. 

Programmas ieviešanas darba grupas vadītājs ir Finanšu departamenta direktores biroja vadītājs Andris Konošonoks. Viņš līdz šim vadījis arī bēdīgi slaveno nodibinājumu Rīga.lv, ko līdz gada beigām plānots likvidēt. 

Viņš šobrīd atrodas atvaļinājumā. Konošonka kolēģi skaidro, ka sistēma bija jāmaina, jo vecā esot tehnoloģiski novecojusi. Mainīt sistēmu esot ieteikuši auditori no Microsoft. Atis Putniņš, Rīgas domes Finanšu departamenta IT Projektu vadītājs, skaidro: "Līdz 2015.gadam mēs saskārāmies ar problēmām, kuras mēs vēlējāmies risināt. Vienas problēmas bija saistītas ar ātrdarbību - lietotājiem kļuva lēnāka pieeja datiem, lēnāk sāka apstrādāties pieprasījumi, tas mūs sāka neapmierināt, Nākošais ko mēs redzējām - ieviešot izmaiņas, pieaug uzturēšanas izmaksas un laiks, kādā mēs varam ieviest šīs izmaiņas. Tas skāra visas pārējās sistēmas, kas sadarbojās ar Horizont, tas bija tas iemesls, kāpēc mēs uzdevām jautājumu Microsoft, vai var pateikt, ko darīt."

2017.gadā izsludināts konkurss pilotprojektam, lai pārbaudītu, vai Rīgai der Microsoft jaunākās finanšu vadības programmu platformas. Pieteicies tikai viens pretendents – kompānija Squalio cloud consulting, kas tagad saucas Wearedots

Veidu, kā programmu nopirkt, esot izvēlējies Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centrs. Centra priekšnieks Ēriks Zēģelis uzskata, ka konkurss neesot nepieciešams. No pilotprojekta bija zināms, ka programma ACTO Rīgas domei der, bet licence Microsoft bāzes izmantošanai pašvaldībai jau bija no cita līguma ar Microsoft.

Pašvaldībai "paveicies", ka konsultācijas un programmas pielāgošanu bijis iespējams iegādāties Valsts reģionālās attīstības aģentūras uzturētajā EIS. Domes Informācijas tehnoloģiju centrs nopircis 96 tūkstošus stundu. Vajadzība pēc konkursa atkritusi. "Ja es nemaldos, tie ir ministru kabineta noteikumi, pirms pieņemt lēmumu par konkursa rīkošanu, ir jāpārbauda, vai tas nav iespējams iegūt EIS," saka Zēģelis.

Tomēr Dace Gaile, Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja, saka: "Katalogi, kas ir izveidoti EIS, attiecībā uz standarta programmatūru pielāgošanu kaut kādām stundām, kuras var iepirkt, ir domāti tādiem uzlabojumiem un papildinājumiem sistēmām, kuras ir mūsu rīcībā, bet ne situācijai, kad tu paskaties uz to ciparu un apjomu, un tu saproti, ka tur var ieviest jaunu sistēmu."

Šajā gadījumā likums ir pārkāpts ar sākotnējo konkursu, kurš izsludināts par 220 reižu mazāku summu nekā patiesībā vajadzēja. 96 tūkstoši darba stundu nozīmē, ka firmai nepieciešami 25 speciālisti, kas strādās divus gadus astoņas stundas dienā tikai Rīgas pasūtījuma izpildei. 

Uzņēmuma Wearedots vadība uzskata, ka pie Rīgas pasūtījuma tikuši godīgi un likumīgi. Tas, kāda iepirkuma metode izvēlēta, esot tikai un vienīgi pasūtītāja atbildība.

Top komentāri

nanodomē
n
nanoiepirkumi
Seska Smaka
S
Laba dzīve tiem kas gar Lielo Sili šmakarējas!
Bērziņš
B
Vai 96000 h programmētāju darbs atrisinās problēmas ar ātrumu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas