Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

"Latvenergo": Elektroenerģijas nākotnes kontraktu cenas turpina samazināties

Latvijā elektroenerģijas cena vidēji oktobrī samazinājās par 46%, un elektroenerģijas nākotnes kontraktu cenas turpina samazināties, AS "Latvenergo" Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda uzņēmuma Tirdzniecības daļas tirdzniecības analītiķe Katīna Viskuba.

Oktobrī elektroenerģijas cenām "Nord Pool" reģionā bija lejupvērsta tendence, un "Nord Pool" sistēmas vidējā cena kritās par 65% - līdz 73,54 eiro par megavatstundu (MWh). 

Latvijā elektroenerģijas cena vidēji oktobrī bija 189,28 eiro par MWh, kas ir par 46% mazāk nekā septembrī. Lietuvā cena kritās par 47% - līdz vidēji 189,33 eiro par MWh, bet Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 24% - līdz vidēji 174,29 eiro par MWh. 

Oktobrī Baltijā ikstundu cenas svārstījās no 0,08 eiro par MWh līdz 530,67 eiro MWh.

Viskuba skaidro, ka elektroenerģijas cenu samazinājumu aizvadītajā mēnesī sekmēja vairāki faktori. Vēja elektroenerģijas izstrāde oktobrī Ziemeļvalstīs pieauga par 52%, savukārt Baltijā tā kāpa par 81%, salīdzinot ar septembri. Pagājušajā mēnesī cenu samazināšanās bija vērojama arī dabasgāzes tirgū, uzrādot samazinājumu par 36%, arī ogļu cena bija par 19% zemāka nekā iepriekšējā mēnesī. Ziemeļvalstu hidrorezervuāru aizpildījuma līmenis oktobrī nedaudz uzlabojās, tomēr palika 9% zem normas robežas. Elektroenerģijas cenu samazinājumu Baltijā ietekmēja arī par 11% lielākas enerģijas plūsmas no Somijas, bet plūsmas no Zviedrijas ceturtā tirdzniecības apgabala samazinājās par 6%.

Oktobrī elektroenerģijas nākotnes kontraktu cenas turpināja iepriekšējā mēneša samazinājuma tendenci. To galvenokārt noteica cenu samazinājums dabasgāzes un ogļu tirgos, kā arī zemākas cenas Vācijas elektroenerģijas tirgos. Tikmēr Ziemeļvalstu hidrobilance oktobrī svārstījās no -8,8 teravatstundām (TWh) mēneša sākumā līdz -10 TWh līmeņa zem normas robežas oktobra beigās.

Sistēmas nākamā mēneša kontrakta ("Nordic Futures") cena oktobrī kritās par 31% - līdz 183,46 eiro par MWh, noslēdzot mēnesi ar 119 eiro par MWh. Nākamā gada pirmā ceturkšņa kontraktam bija līdzīga tendence, cenai sarūkot par 29%, un vidēji bija 275,02 eiro par MWh, oktobra beigās noslēdzoties ar 233 eiro par MWh. Pagājušajā mēnesī nākamā gada sistēmas kontrakta cena bija 142,23 eiro par MWh, kas samazinājās par 17%, un oktobri noslēdza ar 120 eiro par MWh.

Cenu samazinājums bija vērojams arī Latvijas nākotnes kontraktiem. Oktobrī Latvijas nākamā mēneša kontrakts saruka par 21% - līdz vidēji 315,51 eiro par MWh, mēnesi noslēdzot pie zemāka cenu līmeņa - 248 eiro par MWh. Latvijas 2023.gada pirmā ceturkšņa kontrakta vidējā cena bija 375,39 eiro par MWh, kas ir 22% kritums salīdzinājumā ar iepriekšējā mēneša datiem, un oktobra beigās kontrakts noslēdzās ar 340 eiro par MWh. Latvijas nākamā gada kontrakts samazinājās par 9%  -līdz vidēji 288,48 eiro par MWh, oktobri noslēdzot ar 260 eiro par MWh.

Oktobrī Baltijas kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 7%, salīdzinot ar 2021.gada oktobri, un bija 2149 gigavatstundas (GWh). Latvijā oktobrī tika patērēta 541 GWh elektroenerģijas, kas ir kritums par 10% salīdzinājumā ar oktobri gadu iepriekš. Šāda tendence bija arī Lietuvā, kur patēriņš kritās par 10% - līdz 941 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija par 2% lielāks nekā iepriekšējā gada oktobrī, un kopā tika patērētas 667 GWh elektroenerģijas.

Baltijā kopējais elektroenerģijas izstrādes apmērs oktobrī pieauga par 1% salīdzinājumā ar septembri, un kopā tika saražotas 1158 GWh elektroenerģijas. Latvijā tika saražotas 186 GWh elektroenerģijas, kas ir par 8% vairāk nekā mēnesi iepriekš. Oktobrī Lietuvā elektroenerģijas izstrāde kāpa par 19% - līdz 352 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas ģenerācija samazinājās par 9%, salīdzinot ar septembri, un tika saražota 621 GWh.

Oktobrī Baltijā elektroenerģijas izstrādes īpatsvars patēriņā samazinājās līdz 54%. Latvijā tas palika bez izmaiņām - 34%, Igaunijā izstrādes un patēriņa attiecība samazinājās līdz 93%, savukārt Lietuvā tā pieauga līdz 37%.

Daugavas vidējā pietece oktobrī pieauga gandrīz divas reizes salīdzinājumā ar septembri, tomēr bija 8% zem daudzgadu vidējā līmeņa - 277 kubikmetri sekundē.

Oktobrī, pieaugot pietecei Daugavā, "Latvenergo" hidroelektrostaciju elektroenerģijas izstrāde pieauga vairāk nekā divas reizes salīdzinājumā ar iepriekšējā mēneša datiem, saražojot 117 GWh. Tikmēr elektroenerģijas ražošana "Latvenergo" termoelektrostacijās kritās par 91%, salīdzinot ar septembri, un bija septiņas GWh, ko noteica tirgus pieprasījums un TEC 2-1 un TEC 2-2 energobloku nepieejamība apkopes darbu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas