Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Latvenergo ir gatavs klientiem atmaksāt 45 miljonus latu

AS Latvenergo ir gatavs atmaksāt patērētājiem 45 miljonus latu, ja pēc Administratīvās apgabaltiesas lēmuma pārsūdzēšanas gala lēmums paliks tāds pats, piektdien LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss.

Jau ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa 25.jūnijā apmierināja vairāku fizisku un juridisku personu sūdzības par Latvenergo tarifu akceptēšanu 2011.gada februārī. Tā atcēla Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2011.gada 16.februāra lēmumu Nr.40, ar kuru regulators bija atcēlis iepriekšējos Latvenergo tarifus un kurā netiek konstatēta energokompānijas iesniegto jauno tarifu neatbilstība metodikai vai ekonomiski pamatotām izmaksām. Latvenergo un regulators paziņojuši, ka spriedumu pārsūdzēs.

"Jā, protams, mēs saprotam, ka sliktākajā scenārijā šāda iespēja pastāv un līdz ar to mēs tam būsim gatavi. Kaut gan man negribētos par to īpaši spekulēt. Manuprāt, es tiešām domāju, ka tas gala lēmums nebūs tāds, kāds viņš ir pašlaik," sacīja U.Bariss.

Viņš gan norādīja, ka tad būs jāizstrādā jauni tarifi. "Saprotams, ka jāizpilda mums tiesas lēmums, tātad līdzšinējie tarifi vairs nebūs spēkā un mums būs jāizstrādā jauni tarifi," teica valdes loceklis.

Uz jautājumu, kādēļ uzņēmums uzskata, ka pieņemtais tiesas lēmums nav pamatots, U.Bariss atbildēja: "Vismaz tā spriež mūsu juristi, kuri jau tagad ir pietiekami detalizēti iepazinušies ar dokumentu. Un viņi redz pietiekami daudzus jautājumus, kas, viņuprāt, nav tikuši vērtēti. Viens no būtiskajiem argumentiem ir tas, ka nav īsti piemērotas tās tiesību normas, kas attiecas tieši uz elektronerģijas tarifu regulēšanu. Varbūt ir izmantotas vispārējās normas par tarifu regulēšanu, bet elektroenerģijai ir speciāla kārtība."

Jautāts, kāda būs tarifu politika pēc 2011. gada tarifu atcelšanas, U.Bariss atzina, ka "visticamāk, ka kaut kādā formā būtu jāatrod saprātīgs risinājums, bet no otras puses klientiem noteikti tiesas lēmums nebūs kaut kādā veidā nelabvēlīgs tajā izpratnē, ka ne jau klientiem būs kaut kas jāpārrēķina. Ja būs kaut kas jāpārrēķina, tas būs mūsu uzņēmumam. Klienti par to varētu zināmā mērā nesatraukties".

Uz jautājumu, vai šādā gadījumā klientiem piemēros atlaidi uz nākamo periodu, ja galīgajā instancē atcels 2011. gada tarifu plānu, U.Bariss uzsvēra, ka tas būs konkrētākas rīcības lēmums tajā brīdī, kad tas tiesas spriedums ir skaidrs. "Jebkurā gadījumā, vai tas tiek apmaksāts uz pagātni vai tas tiek apmaksāts, samazinot cenu nākotnei, tas jau nemaina pašu būtību," piebilda U.Bariss.

Viņš gan uzsvēra, ka tiesa nav konstatējusi, ka tarifi nav ekonomiski pamatoti. "Ja mēs runājam par izmaksu atbilstību, tad īstenībā tiesa vispār nav vērtējusi, vai izmaksas ir atbilstošas vai nē. Tiesas viedoklis ir, ka regulators nav pietiekami rūpīgi vērtējis. Nav jau tiesa vispār konstatējusi, ka mūsu izmaksas bijušas īstenībā pārspīlētas," sacīja U.Bariss.

Viņš arī atminas, ka pēdējo trīs gadu laikā visi tarifu lēmumi ir bijuši apstrīdēti. "Nav bijuši tādi tarifu lēmumu, kur nav bijusi tiesvedība. Pārsvarā visos gadījumos esam vinnējuši. Mums ir bijusi situācija, kad pirmajā instancē mums ir bijis nelabvēlīgs lēmums, pēc tam mēs esam tālākajā vinnējuši. Tā kā šī lieta ir ieguvusi plašāku, publisku skanējumu, bet pašlaik tas ir vairāk sistēmas jautājums, jo principā visi tarifu projekti tiesā tiek apstrīdēti, kas, protams, rada milzīgu risku komercuzņēmumam," uzskata U.Bariss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas