Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijā – lielākās algas IT jomā

IT industrija Baltijas valstīs strauji attīstās, un šī nozare ir viena no tām, kura pandēmijas laikā cietusi vismazāk. Tomēr, neskatoties uz augsto atalgojumu un uzņēmumu sīvo konkurenci par labākajiem darbiniekiem, Baltijas valstu izglītības iestādēs sagatavoto jauno speciālistu skaits pieaug negribīgi, liecina Igaunijas uzņēmuma RIA.com Marketplaces apkopotā informācija. Jau šobrīd IT nozarē Baltijā tiek nodarbināts liels skaits viesstrādnieku no citām tuvējām valstīm, piemēram, Baltkrievijas un Ukrainas.

Saskaņā ar oficiālo statistiku Latvijas augstākās izglītības iestādes 2020. gadā IT un ar tām saistītās nozarēs absolvējuši 953 cilvēki, kas ir pat mazāk nekā gadu pirms tam (1000). Profesionālajās izglītības iestādēs ar IT saistītu kvalifikāciju pērn ieguva 386 cilvēki, kas ir nedaudz vairāk nekā 2019. gadā (345).

Igaunijas augstskolas ar IT saistītās nozarēs pērn absolvēja 718 cilvēku. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, absolventu skaita izmaiņas gan ir nelielas – dažu desmitu robežās. Igaunijā IT nozares uzņēmumi jau ilgstoši ceļ trauksmi par darbinieku trūkumu.

Savukārt Lietuvā augstāko izglītību ieguvušo speciālistu skaits uzrāda stabila pieauguma tendenci: 2017. gadā Lietuvā augstāko izglītību IT un ar tām saistītās disciplīnās ieguva 1301 speciālists, 2018. gadā – 1398 un 2019. gadā – 1522 speciālisti. Profesionālās mācību iestādes 2017. gadā absolvēja 705 cilvēki, gadu vēlāk – 371 un 2019. gadā – 521.

Pirms dažiem gadiem apsteidzot nozares kolēģus Igaunijā, IT speciālisti Latvijā šobrīd ir vislabāk atalgotie Baltijā, rāda RIA.com Marketplaces dati. "Latvijas uzņēmumi IT speciālistus darbinieku trūkuma apstākļos piesaista arī no citām tuvējām valstīm. Tam par labu nākusi arī atvieglotā viesstrādnieku piesaistes procedūra. Turklāt daudzi speciālisti no Baltkrievijas uz Latviju pēdējo gadu laikā strādāt devušies politisku notikumu ietekmē," skaidro RIA.com Marketplaces pārstāvis Artjoms Umanets. Par labākajiem IT speciālistiem no Baltkrievijas pēdējo gadu laikā konkurē arī Lietuva, taču salīdzinoši sarežģīto ieceļošanas procedūru un zemāku algu apstākļos Lietuvai tas izdevies ne tik sekmīgi kā Latvijai un Igaunijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas