Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
TV kanāla retranslācijas aizliegums pamatots ar kanālā regulāri izskanējušo naida runu. Viens no biežākajiem naida kurinātājiem padomes vērtējumā ir Vladimirs Žirinovskis (attēlā)

Latvijā aizliedz retranslēt Rossija RTR

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu uz trīs mēnešiem aizliegt retranslēt (arī izplatīt) programmu Rossija RTR Latvijas teritorijā, kā argumentu lēmumam minot šajā kanālā izskanējušo naida runu.

"Kremļa propagandas programmas īstenotā naida runa un kara kurināšana Latvijas teritorijā netiks paciesta, un šis ir skaidrs signāls mums nedraudzīgām valstīm un spēkiem – mēs savu informatīvo telpu aizstāvam un aizstāvēsim," paziņojumā medijiem pauž NEPLP priekšsēdētāja vietnieks Ivars Āboliņš.

Pārkāpumi konstatēti Rossija RTR raidījumos Vakars ar Vladimiru Solovjovu un 60 minūtes. Piemēram, 2018. gada 22. maija raidījumā vadītājs nepārprotami un atkārtoti vērš naidīgus izteikumus pret daļu Ukrainas valstij piederīgo. Precīzāk – raidījuma vadītājs norāda, ka daļa ukraiņu ("banderoviešu") ir jāpakar un jānošauj. Turklāt raidījuma vadītājs Vladimirs Solovjovs daļu ukraiņu nodēvē par neglābjamiem nacistiem, antisemītiem un bandītiem. Tāpat 2018. gada 11. janvāra raidījumā 60 minūtes ir vairākkārtīgi konstatējami Vladimira Žirinovska aicinājumi veikt militāras darbības Ukrainas teritorijā un vairākkārt ir konstatējama naida kurināšana pret ukraiņiem, norādot, ka ukraiņi ir nelieši, neģēļi, bandīti.

"Nav būtiski, pret kuru valsti vai tautu pasaulē ir vērsta naida runa vai kara kurināšana, tas ir rupjš likuma pārkāpums, pret kuru NEPLP rīkosies ar atbilstošu bardzību," saka NEPLP loceklis Patriks Grīva.

Padome uzsver, ka retranslācijas ierobežošanas mērķis un uzdevums ir motivēt ārvalsts elektronisko plašsaziņas līdzekli turpmāk ievērot Latvijas likumu. Balstoties uz šo mērķi, ir arī izvēlēts samērīgs apturēšanas periods – trīs mēneši. 

Būtisks un akcentējams ir fakts, ka hibrīdkara apstākļos Kremļa propagandas rupors, aiz kura stāv milzu finanšu resursi, savus instrumentus ir izvietojis dažādās valstīs. Par to liecina fakts, ka Rossija RTR nav Krievijā, bet gan Zviedrijā, tātad Eiropas Savienībā, reģistrēta programma. Tādēļ NEPLP ir nosūtījusi paziņojumus Eiropas Komisijai, Zviedrijas karalistes mediju regulatoram Swedish Press and Broadcasting Authority par konstatētajiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma un Direktīvas 6. panta pārkāpumiem un iespēju rast pusēm pieņemamu risinājumu atkārtotu pārkāpumu gadījumā, kā arī informēja puses par nodomu ierobežot programmas Rossija RTR retranslāciju Latvijā.

NEPLP lēmums par aizliegumu izplatīt TV programmu Rossija RTR Latvijas teritorijā stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanu laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Pirms lēmuma pieņemšanas NEPLP veica virkni konsultāciju un vērsās pie Latvijas un starptautiskajiem ekspertiem. Austrumeiropas politikas pētījumu centrs par vienu no raidījumiem savā atzinumā konstatē, ka tajā propagandētais ir kvalificējams kā naida kurināšana pret Ukrainas valsts piederīgajiem. 

2018. gada augustā ar Ārlietu ministrijas, Kultūras ministrijas un Latvijas vēstniecības Zviedrijā atbalstu, notika NEPLP pārstāvju vizīte Zviedrijas karalistes mediju regulatorā un Zviedrijas civilās aizsardzības aģentūrā, kā arī tikšanās ar premjera biroja, kultūras, tieslietu un ārlietu ministriju pārstāvjiem. Tikšanos laikā Āboliņš un Grīva Zviedrijas valdības struktūrām skaidroja situācijas apstākļus. "Šīs NEPLP darbības apliecināja starptautiskajai sabiedrībai, ka Latvija ir gatava ļoti nopietni kā lokālā, tā starptautiskā līmenī vērsties pret Kremļa propagandas instrumentiem ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskajā informatīvajā telpā," uzsver Grīva. 

NEPLP aicina jauno Saeimu, lemjot par nākamā gada budžetu, atbalstīt padomes Monitoringa centra kapacitātes stiprināšanu, piešķirot finansējumu desmit jaunu štata vietu izveidošanai, kas ļautu pret Krievijas propagandu cīnīties efektīvāk. Tāpat padome aicina sabiedrību informēt par iespējamiem naida runas gadījumiem, rakstot uz epastu [email protected].

 

Top komentāri

biedri latviijci:
b
te jau sen jums visiem tika teikts: vai nu domoi-na Rodinu, vai integrēties Latvijā. Nav citu variantu.
No mūsu dziesmas
N
Mums nevajag jūsu TēVē Mums nevajag jūsu politiku Jūsu kremlis ir nesmuks Mums nevajag jūsu jauno vilni Mums nevajag jūsu melus Krievija - a t p i s i e s !
Gada labākā ziņa
G
Un gads ir tikai sācies. RTR neskatos un krieviem arī to zombijkasti mazāk vajag izmantot, lai vairāk smadzeņu šūnas saglabājas. Pašiem domāt ir veselīgi! :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas