Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Latvija attīstās Singapūras virzienā

Latvija kā Singapūra vai Honkonga ar mežu visapkārt, Dienai stāsta ekonomists Pēteris Strautiņš, komentējot Pasaules bankas (PB) vecākā ekonomista Marcina Pjatkovska izteikumu, ka Latvija var kļūt par Eiropas Singapūru. Tam lielākā vai mazākā mērā piekrīt arī citi ekonomisti, norādot, ka mums nepieciešamas investīcijas, bet daudzas svarīgas reformas uzņēmējdarbības vides sakārtošanai jau veiktas.

Latvijai iekļuvusi PB pētījuma Doing Business reitinga 21 vietā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, paceļoties par desmit vietām. Reitinga pirmo trijnieku ieņem Singapūra, Honkonga un Jaunzēlande, bet pārējās divas Baltijas valstis nedaudz iepaliek – Igaunija ieņem 24. vietu, bet Lietuva ir 27. vietā.

"Ir nepareizi uzskatīt, ka neesam sakārtota valsts – esam labāki par mūsu kaimiņvalstīm. Joprojām ir vairākas lietas uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, kas palikušas nākamajai valdībai, bet, esot Tautsaimniecības padomē, redzu, ka lielākā daļa no lietām, ko katrā tikšanās reizē ekonomikas ministrs apņemas veikt, tiek arī izpildītas," norāda P. Strautiņš.

Arī ekonomists Jānis Ošlejs par Latvijas pakāpšanos PB pētījuma reitingā izsakās pozitīvi – "Pasaules bankas ekonomistam ir taisnība. Stāsts ir par to, ka mūsu valsts ir labi organizēta un rādītāji uzņēmējdarbības vides atvērtībai ir pat augstāki kā Igaunijai, kas nozīmē ka mums būs iespēja strauji attīstīties." Viņš gan norāda, ka galvenā problēma ir finanšu piesaistes veicināšana. Esot radīti priekšnosacījumi, lai Latvija kļūtu par Eiropas Singapūru, bet praktiskais nosacījums tam ir reāla naudas ieplūšana, stāsta J. Ošlejs.

"Šādu komentāru parādīšanās Latvijai var dot tikai labumu, bet uzskatu, ka tas ir virspusējs skatījums uz Latvijas situāciju," pauž Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas loceklis Ivars Zariņš (SC). Viņš norāda, ka Latvijā joprojām jāsakārto nodokļu politika un jāatvieglo birokrātija, ko uzņēmēji turpina akcentēt kā vienu no galvenajām problēmām. Cits komisijas loceklis un ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP) norāda, ka vēl nepieciešama arī ēnu ekonomikas apkarošanas palielināšana un darbaspēku nodokļu samazināšana.

Ekonomists Uldis Osis Dienai atklāj, ka viņu baida paļaušanās uz spriedumiem, kas rada eiforiju, norādot, ka arī šis Pasaules Bankas pētījums tāds ir. "Tas, kas jau ir sasniegts, protams, nav nekas slikts, bet salīdzināt mūs ar Singapūru ir neiespējami, finanšu trūkuma, lēnās attīstības un parādu nastas dēļ," skaidro U. Osis. Citās domās gan ir I. Zariņš – "Galvenais, kas mums jāpaveic un ko ir izdarījusi Singapūra, ir konkrēta ekonomiskā virziena atrašana, kas Latvijai līdz šim ir bijis ļoti nekonkrēta".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas