Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvija garantēs 8,096 miljonus eiro no EK aizdevuma Ukrainai

Latvija garantēs 8,096 miljonus eiro no Eiropas Komisijas (EK) aizdevuma Ukrainai, otrdien nolēma valdība.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2022.gada 12.jūlija un 20.septembra lēmumi, ar ko sniedz ārkārtas makrofinansiālo palīdzību Ukrainai, nosaka, lai sniegtu Ukrainai aizdevumu veidā ne vairāk kā attiecīgi vienu miljardu eiro un piecus miljardus eiro, kopējo uzkrājumu fondu ES vispārējā budžetā var papildināt ar dalībvalstu garantijām, kopā sniedzot garantijas līdz 3,66 miljardu eiro apmērā.

Atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteiktajam Ministru kabinetam ir jāapstiprina garantijas nolīgums starp Latviju un EK atbilstoši lēmumam par makrofinansiālo palīdzību Ukrainai, dodot tiesības finanšu ministram parakstīt minēto garantijas nolīgumu.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu garantijas ir nepieciešamas kā papildu aizsardzība ES budžetam pie 9% uzkrājuma, kas jau ir paredzēts budžetā. Ņemot vērā kara situāciju Ukrainā, ES sniegto makrofinansiālo palīdzību aizdevuma veidā Ukrainas budžeta iztrūkuma segšanai ir nepieciešams nodrošināt steidzami. Līdz ar to, lai nekavētu aizdevuma piešķiršanu Ukrainai, ir nepieciešama ātra rīcība no dalībvalstu puses, sniedzot garantijas un parakstot nolīgumu ar EK.

Nolīgums paredz, ka Latvija sniedz garantiju 8 095 766 eiro apmērā. Garantijas apmērs atbilst katras dalībvalsts relatīvajai daļai no ES kopējā nacionālā kopienākuma, kas Latvijai ir 0,221195%.

Ņemot vērā, ka Latvijas valsts garantija tiek piešķirta Ukrainai, pastāv augsts EK aizdevuma neatmaksāšanas risks, tāpēc būs nepieciešams izveidot uzkrājumus Latvijas valsts sniegtā galvojuma izpildei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas