Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Latvijā IKT nozares turpmākā izaugsme būs atkarīga no pieejamo speciālistu daudzuma

Latvijā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas (IKT) nozares turpmākā izaugsme būs atkarīga no pieejamo speciālistu daudzuma, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektore Ina Gudele.

Viņa atzīmēja, ka IKT speciālistu trūkums ir samilzusi problēma, kas nav risināta 20 gadus.

Gudele atzīmēja, ka būtiska problēmas sakne ir veidojusies izglītības sistēmas pamatā - jauniešiem ar katru gadu sarūk vēlme iesaistīties datorikā, elektronikā, robotikā un citās eksaktās jomās. 

Tāpat viņa norādīja, ka jauniešiem ir iespēja iegūt augstāko izglītību ārvalstīs, taču tikai neliela daļa pēc tam atgriežas. "Neliela daļa jauniešu ar IKT iemaņām vai interesi par jomu šo iespēju izmanto, taču atpakaļ uz Latviju atgriežas vien daži. Tātad ekonomiskais pienesums aiziet uz citu valsti," pauda asociācijas izpilddirektore.

Viņa piebilda, ka Latvijas problēma ir arī nespēja izveidot sistēmu, kurā legāli piesaistīt ārzemju speciālistus IKT nozarei. "Ja Eiropā dažas valstis spēj "gudrajiem prātiem" nodrošināt darbavietas un labus dzīvošanas apstākļus, arī mēs to varētu nodrošinātu, lai veicinātu Latvijas ekonomikas izaugsmi. Patlaban mūsu imigrācijas politika to nepieļauj un ārzemju studenti, kas Latvijā iegūst izglītību, dodas prom," skaidroja Gudele.

Vienlaikus Gudele prognozēja, ka nākotne IKT nozarei būs veiksmīga, taču šādai prognozei nepieciešams atrisināt IKT speciālistu trūkumu un sakārtot izglītības sistēmu. Tāpat arī jāveicina atbalsts tām radošajām IKT idejām, kam ir potenciāls. "Ideju mums ir daudz, taču investori nav pārliecināti, ka tām ir ilgtermiņa potenciāls, jo radošo ideju autori nespēj savākt komandu darbam. Investori apgalvo, ka naudas investīcijām ir daudz, taču potenciālas idejas - ne tik daudz," viņa atklāja.

Pēc Gudeles teiktā, Latvija ir uzņēmusi kursu digitālu un inovatīvu risinājumu virzienā, taču iecere par tehnoloģiski attīstītu valsti noplaks, ja Latvija saglabās izolētās valsts identitāti. "Mums ir potenciāls būt tehnoloģiskai valstij, bet valsts un ekonomiskā līmenī mēs to strauji slāpējam," viņa sacīja. 

Latvijas interneta asociācija apvieno interneta pakalpojumu sniedzējus, programmnodrošinājuma izstrādes uzņēmumus, e-komercijas uzņēmumus, konsultāciju firmas, aparatūras un viedo tehnoloģiju izplatītājus. Tostarp asociācijas biedri ir mobilo sakaru operatori Latvijas mobilais telefons un Bite Latvia, telekomunikācijas uzņēmumi Tet, Baltcom un Telia Latvija, kā arī datu centru operators "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" un citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas