Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Latvijā konstatē plūmju virālās bakas

Pārbaudot augļu dārzus, Valsts augu aizsardzības dienesta speciālisti konstatējuši plūmju virālās bakas. Infekcija konstatēta nelielos ražojošajos dārzos Balvu (0,5 ha liels dārzs), Dobeles un Aizkraukles (ap 0,1 ha lieli dārzi) rajonos. Īpašniekiem inficiētie koki būs jānocērt. Jāizcērt būs arī tie koki, kuru vainagi saskārušies ar slimajiem kokiem. Kopumā visos dārzos uzdots iznīcināt ap 15 koku.

Viens no galvenajiem veidiem, kā pasargāt savu dārzu no augiem bīstamām infekcijām, ir stādīt tikai pārbaudītu stādāmo materiālu, kuram ir augu pase, norāda speciālisti. Savukārt labākais profilaktiskais pasākums pret plūmju virālām bakām ir laputu iznīcināšana, jo pārsvarā tās pārnēsā infekciju.

Prunus pox virus jeb plūmju virālās bakas galvenokārt inficē aprikozu, persiku, plūmju kokus. Infekcija galvenokārt izplatās pavairošanas - potcelmu un potzaru- izmantošanas ceļā, savukārt augu starpā infekciju pārnēsā laputis.

Infekcijas simptomi atkarīgi no koka šķirnes un inficētās auga daļas., Uz lapām tā vislabāk ir novērojamiā pavasarī - gredzenveida plankumu veidā. Savukārt slimo koku augļi deformējas, veidojot iegrimušas joslas vai gredzenus. Audi zem šiem gredzeniem kļūst sārti, gumijveida, sveķaini, uz kauliņu virsmas novērojami gaiši gredzenveida plankumi. Augļi ir sausi un rūgti.

Šī infekcija var ievērojami samazina ražu (līdz pat 100%) un būtiski pazemina augļu kvalitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas