Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvija kopumā atbalsta ES regulas projektu par oglekļa dioksīda standartiem vieglajiem automobiļiem

Latvija kopumā atbalsta Eiropas Savienības (ES) regulas projektu par oglekļa dioksīda (CO2) standartiem vieglajiem automobiļiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem.

9.oktobrī Luksemburgā notiks ES Vides ministru padomes sanāksme, bet šodien valdība apstiprināja ziņojumu par Latvijas pozīcijām šajā sanāksmē izskatāmajos jautājumos. Sanāksmē Latvijas delegāciju vadīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

Padomes sanāksmes laikā plānots panākt vispārējo pieeju par regulu par oglekļa dioksīda (CO2) standartiem vieglajiem automobiļiem un vieglajiem komerciālajiem transportlīdzekļiem, kā arī politikas debates par regulu par CO2 standartiem attiecībā uz smaga darba transportlīdzekļiem

Regulas projekts nosaka izmaksu efektīvus CO2 emisiju samazināšanas mērķus līdz 2030.gadam jaunajiem vieglajiem kravas transportlīdzekļiem apvienojumā ar īpašu veicināšanas mehānismu, lai palielinātu nulles vai zemas emisijas transportlīdzekļu īpatsvaru. Tas nodrošinās, ka ES transportlīdzekļu ražošanas nozare saglabās savu tehnoloģisko vadību, tādējādi stiprinot tā konkurētspēju. Tas arī samazinās degvielas patēriņa izmaksas patērētājiem.

Diskusijas par regulas projektu tika sāktas jau pagājušā gadā, un padomes sanāksmē plānots vienoties par vispārējo pieeju.

Latvija kopumā atbalsta regulas projektu, kura mērķis ir mazināt transporta sektora negatīvo ietekmi uz vidi. Gadījumā, ja uz padomes sanāksmi paliks atvērti jautājumi, Latvija ir gatava atbalstīt Austrijas prezidentūras kompromisu, vienlaikus esot gatava elastībai.

Latvija vērš uzmanību, ka daļā ES dalībvalstu var palielināties lietotu transportlīdzekļu piedāvājums un izmantošana, līdz ar to šajās valstīs siltumnīcefektu gāzu (SEG) emisiju samazināšana būs lielāks izaicinājums, un būs nepieciešams rast kompensējošus pasākumus SEG emisijas mērķu nodrošināšanai.

Šovasar arī tika publiskots priekšlikums ES regulai, ar ko nosaka CO2 emisijas standartus jauniem lieljaudas transportlīdzekļiem. Šis priekšlikums paredz papildus pasākumus ES mērogā, lai novērstu šķēršļus tirgus attīstībai un tā galvenie mērķi ir samazināt CO2 emisijas no lieljaudas transportlīdzekļiem atbilstoši ES klimata politikas un Parīzes nolīguma prasībām, vienlaikus samazinot gaisa piesārņojumu.

Tāpat šī priekšlikuma mērķis ir veicināt transporta operatoru darbības izmaksu samazināšanu, kā arī saglabāt ES lieljaudas transportlīdzekļu ražotāju un sastāvdaļu piegādātāju vadošo pozīciju tehnoloģiju un inovāciju jomā.

Par šo regulas projektu padomes sanāksmē plānotas politikas debates.

Latvija kopumā piekrīt, ka ir nepieciešams noteikt CO2 emisijas standartus jauniem lielas noslodzes transportlīdzekļiem, tādējādi veicinot ilgtspējīga un vidi saudzējošu autotransporta izplatību. Latvija atbalsta priekšlikuma mērķi, kā arī tajā paredzēto kārtību, kā Eiropas Komisija veiks uzraudzību autoražotāju uzrādītajām CO2 emisijām un kā tiks organizēta publicēšana par CO2 emisijām lieljaudas transportlīdzekļiem.

Lai gan Latvijā netiek radīti lieljaudas transportlīdzekļi, būtisks ir dialogs ar ražotājiem, vienlaikus saglabājot pašreizējās ambīcijas attiecībā uz mērķu sasniegšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas