Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Latvijā nav statistikas, cik apsūdzēto, neraugoties uz aizliegumu, pamet valsti

Šogad publiskajā telpā nonākusi informācija par divu personu, kuras apsūdzētas smagos noziegumos, pazušanu no tiesībsargājošo institūciju redzes loka – tas ir gan kāds krāpšanā apsūdzēts viltus dziednieks, kurš saviem upuriem, iespējams, izkrāpis ap 80 000 eiro, gan bijusī Rīgas Domes Mājokļu pārvaldes priekšniece Ārija Stabiņa, kura apsūdzēta kukuļņemšanā. 

Abiem apsūdzētājiem kā drošības līdzeklis netika piemērots apcietinājums, viņi tika atbrīvoti pret drošības naudu ar aizliegumu pamest valsti. Neraugoties uz šo aizliegumu, Ā.Stabiņa, pēc viņas tuvinieku teiktā, valsti ir pametusi.

Valsti pameta arī 1995.gadā Jūrmalgeitas kukuļošanas lietā apsūdzētais uzņēmējs Germans Milušs un partijas Jaunais centrs līderis Leonīds Lasmanis, kuri tika atbrīvoti pret drošības naudu ar aizliegumu pamest valsti. Precīzi nav zināma arī korupcijā apsūdzētā bijušā VID darbinieka Vladimira Vaškeviča atrašanās vieta.

Kā portālam Diena.lv norādīja gan Ģenerālprokuratūrā, gan Valsts policijā, nav tādas statistikas, kur būtu apkopoti dati par apsūdzētām personām, kas ļaunprātīgi, neraugoties uz tiesas aizliegumu, ir pametušas valsti.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins (Vienotība) portālam Diena.lv norādīja, ka šādi atsevišķi gadījumi viņaprāt neliecina par trūkumiem sistēmā. "Piemērot visiem apsūdzētajiem kā drošības līdzekli apcietinājumu nav nekāda pamata. Ja cilvēks nav bīstams sabiedrībai un ir pamats uzskatīt, ka viņš netraucēs izmeklēšanai un neizvairīsies no tiesas, normālā tiesiskā valstī nav pamata viņam piemērot kā drošības līdzekli apcietinājumu. No visu apsūdzēto skaita to personu īpatsvars, kas pamet valsti, ir ļoti neliels. Ja runājam par Ā.Stabiņas gadījumu, nebija nekādu indikāciju, ka viņa varētu pārkāpt tiesas aizliegumu.

Protams, visi šie cilvēki tiek izsludināti meklēšanā, un ar Eiropas Savienības valstīm mums ir lieliska sadarbība," stāsta A.Judins. Savstarpējas sadarbības līgumi par apsūdzētu personu izdošanu Latvijai ir noslēgti arī ar Krieviju un citām ne Šengenas valstīm. Tajā pašā laikā gan G.Milušs, gan L.Lasmanis jau 8 gadus veiksmīgi izvairās no soda, slēpjoties ārpus valsts. 

A.Judins gan pieļauj, ka būtu rūpīgi jāizvērtē katram apsūdzētājam piemērotais drošības naudas apjoms, jo tā ir viņa drošības garants. Tajā pašā laikā eksperts atzīst: "Ņemot vērā to, ka mēs esam Šengenā, pilnībā izvairīties no gadījumiem, kad kāda apsūdzēta persona pārkāpj tiesas aizliegumu un ļaunprātīgi atstāj valsti, nebūs iespējams. Tajā pašā laikā šie atsevišķie gadījumi nevar būt par pamatu, lai visiem apsūdzētajiem līdz tiesai kā drošības līdzeklis tiktu piemērots apcietinājums."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas