Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Latvija neplāno samazināt savu kontingentu Afganistānā

Latvija neplāno samazināt savu kontingentu Afganistānā, un turpinās drošības situācijas izvērtēšana, lai nodotu atbildību vietējiem spēkiem, tiklīdz apstākļi to atļaus, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta pārstāve Dace Ankipāne.

Spēku samazināšanu Afganistānā nosaka sasniegtais progress drošības stabilizēšanā un tālākā atbildības nodošana Afganistānas drošības spēkiem. Fārjābas provincē, kur Norvēģijas vadītajā Provinču atjaunošanas vienībā dienesta pienākumus pilda lielākā daļa Latvijas kontingenta, tāpat kā pārējās Afganistānas provincēs, pašlaik turpinās drošības situācijas izvērtēšana, lai nodotu atbildību vietējiem spēkiem, tiklīdz apstākļi to ļaus, skaidroja Ankipāne.

Tāpat ministrijas pārstāve norādīja, ka, plānojot turpmāko dalību Starptautisko drošības atbalsta spēku operācijā, Latvijai jāņem vērā sabiedroto valstu plānotā iesaiste, īpaši ar tādām ciešākajām sabiedrotajām kā Norvēģija, jo svarīgi, lai plāni būtu saskaņoti un nenotiek vienpusēja spēku izvešana.

Jau ziņots, ka Beļģija no janvāra samazinās savu karaspēka kontingentu Afganistānā no 600 līdz 300 cilvēkiem, ziņu aģentūru AFP svētdien informējis Beļģijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis. Pēc viņa teiktā, šis samazinājums skars galvenokārt galvaspilsētu - no Afganistānas dosies projām lielākā daļa no 325 karavīriem, kuri gādā par Kabulas lidostas drošību. Mazāk beļģu karavīru paliks arī Kunduzas provincē - šis lēmums "saskaņots ar ASV un Francijas politiku attiecībā uz karavīru izvešanu", norādījis pārstāvis.

Kā vēstīts, par lēmumu uzsākt karavīru izvešanu trešdien pavēstīja ASV prezidents Baraks Obama un piektdien - Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

Baltā nama saimnieks pastāstīja, ka līdz gada beigām no Afganistānas tiks izvesti 10 000 amerikāņu karavīru, bet līdz 2012. gada oktobrim - vēl 23 000. Pēc mēnesi ilgas līdzšinējās stratēģijas izvērtēšanas ASV prezidents paziņoja par to papildspēku izvešanu, kuri uz Afganistānu tika nosūtīti 2009.gadā, mēģinot panākt lūzumu cīņā pret talibu nemierniekiem.

ASV kontingenta samazināšanu iecerēts veikt straujāk un lielākā apjomā, nekā ieteikusi armijas vadība, kas norādījusi, ka pēdējā laikā gūtie militārie panākumi ir ļoti trausli un nav neatgriezeniski, aicinot saglabāt palielināto kontingentu līdz 2013.gadam.

Afganistānā joprojām paliks 68 000 ASV militārpersonu, un visu kaujas vienību izvešanu paredzēts pabeigt ne agrāk kā 2013.gadā, ja atbildību par drošības uzturēšanu būs iespējams nodot pašu afgāņu spēkiem. Izsludināto karaspēku izvešanu iecerēts uzsākt jau jūlijā.

Savukārt Francijas prezidents piektdien paziņoja, ka līdz šā gada beigām viņa valsts no Afganistānas izvedīs "vairākus simtus" karavīru. Kā skaidroja Sarkozī kanceleja, Afganistānā dislocēto franču spēku izvešana būs "proporcionāla un noritēs saskaņā ar grafiku, kas līdzināsies tam, kāds pieņemts attiecībā uz amerikāņu papildspēku izvešanu". Šobrīd Afganistānā atrodas aptuveni 4000 Francijas karavīru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas