Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvija no Norvēģijas par četriem miljoniem eiro iegādāsies prettanku ieročus un automašīnas

Zemessardzes kaujas spēju stiprināšanai pirmdien valdībā apstiprināta prettanku ieroču, kravas automašīnu un bruņotu apvidus automašīnu iegāde no Norvēģijas, portālu Diena.lv informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Zemessardzes vajadzībām tiks iegādāti 800 prettanku ieroči Carl Gustav, 50 kravas automašīnas Scania un 50 viegli bruņotas Mercedes Benz apvidus automašīnas par četriem miljoniem eiro esošā aizsardzības budžeta ietvaros.

Gan kravas automašīnas, gan apvidus automašīnas Norvēģijas bruņotajos spēkos atradās ilgtermiņa uzglabāšanā (rezervē), un tās ir labā tehniskajā stāvoklī. Kravas automašīnas ražotas laikā no 1991. līdz 1994.gadam, un to nobraukums ir robežās no 1500 līdz 5000 kilometriem. Savukārt apvidus auto ražoti laikā no 1993. līdz 1999.gadam, un arī šiem spēkratiem ir mazs nobraukums.

Granātmetēji ir nelietoti, taču tie nav jaunākās paaudzes ieroči.

Pirkumu bruņotie spēki, visticamāk, saņems līdz gada beigām.

"Šī bruņojuma un tehnikas iegāde būtiski stiprinās Zemessardzes kaujas spējas. Ar šo tehniku tiks nomainītas vairākus desmitus gadus vecas tehnikas vienības, kas pašlaik ir Zemessardzes rīcībā. Līdz ar to tiks uzlabota gan Zemessardzes mobilitāte, gan zemessargu kaujas gatavība," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Šovasar Ministru kabinets atbalstīja koncepciju par Zemessardzes attīstību un paaugstinātas gatavības apakšvienību izveidi no 2015. līdz 2018.gadam. Pirmā posma realizācijas rezultātā 2018.gadā paredzēts izveidot 18 paaugstinātas gatavības apakšvienības - 14 paaugstinātas gatavības vada līmeņa apakšvienības ar integrētām pretgaisa aizsardzības, prettanku, snaiperu un inženieru spējām un četras specializētās vada līmeņa apakšvienības ar aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, pretgaisa aizsardzības, mīnmetēju un inženieru spējām.

Jau 2013.gada novembrī Latvijas armija dāvinājumā no Norvēģijas saņēma 134 Scania P93 kravas mašīnas, astoņas Scania NM154 tehnikas evakuācijas mašīnas un 12 Mercedes-Benz 300GDN sanitārās mašīnas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas