Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latvijā palielinās pirmspensijas bezdarbnieku īpatsvars

Pirmspensijas vecuma bezdarbnieku īpatsvars kopējā struktūrā palielinās, pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

Augustā NVA bija reģistrēti 16 105 bezdarbnieki pirmspensijas vecumā jeb 12% no visiem bezdarbniekiem.

Salīdzinājumā ar gada sākumu šī grupa nav palielinājusies, jo samazinās arī kopējais bezdarbnieku skaits. Bet pirmspensijas bezdarbniekiem iekārtoties darbā ir visgrūtāk tieši vecuma dēļ.

Par pirmspensijas bezdarbniekiem tiek uzskatīti cilvēki vecumā no 57 līdz 62 gadiem, taču arī cilvēkiem pēc 45 gadu vecuma bieži vien ir grūti atrast darbu, atzīst Paševica.

"Diemžēl mēs varam vērot vecuma diskriminācijas iezīmes darba tirgū. Uz šī vecuma cilvēkiem darba devējs neskatās kā uz saviem potenciālajiem darbiniekiem un, ja ir izvēle, noteikti algos jaunākus cilvēkus," norāda NVA direktore.

Piemēram, ja būs cilvēks 30 gadu vecumā un 50 gadu vecumā, tad visbiežāk 50 gadus sasniegušais bezdarbnieks pat netiks aicināts uz darba pārrunām, kaut arī viņiem izglītība var būt vienāda, turklāt vecākam cilvēkam prasmes un pieredze ir lielāka. Un tā notiek nevis pie viena darba dēvēja, bet pie daudziem, uzsver Paševica.

Lai veicinātu šo cilvēku nodarbinātību, vajadzēt atbalstīt darba devējus, uzskata NVA direktore. Piemēram, ja uzņēmējs nodarbina ilgstošo bezdarbnieku vai bezdarbnieku pirmspensijas vecumā, varētu piedāvāt kādas nodokļu atlaides, lai arī uzņēmējam būtu interese to darīt.

Kā ziņots, patlaban bezdarbs Latvijā ir 11,7% līmenī, liecina NVA operatīvie dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas