Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijā palikuši vien ap 20 patvēruma meklētājiem

Beidzoties divu gadu termiņam patvēruma meklētāju kvotas izpildei, Latvija uzņēmusi 65% no noteiktā skaita, liecina Iekšlietu ministrijas (IeM) informācija. Lielākā daļa no viņiem pēc Patvēruma meklētāju centra Mucenieki atstāšanas gan Latvijā nepaliek. Tiek lēsts, ka šobrīd no kopumā programmas ietvaros Latvijā uzņemtajiem 346 patvēruma meklētājiem reāli valstī uz dzīvi palikuši ap 20 cilvēkiem, otrdien vēsta avīze Diena.

Septembrī aprit divu gadu termiņš patvēruma meklētāju kvotas izpildei, un līdz šim Latvija uzņēmusi 346 no programmas ietvaros paredzētā 531 patvēruma meklētāja, liecina IeM informācija. Sankcijas par saistību neizpildīšanu Latvijai nedraud, bet uzņemšanas process tiek turpināts.

Statistika liecina, ka 2016. gadā kopumā Latvijā uzņemti 350 patvēruma meklētāji, taču daļa no viņiem pie mums nonākuši paši, nevis kādas programmas ietvaros. Pērn 163 ir pārceltie patvēruma meklētāji no Itālijas un Grieķijas, bet seši ir pārmitinātie patvēruma meklētāji no Turcijas. Bēgļa statuss piešķirts 47 cilvēkiem, tajā skaitā 10 pārceltajiem, savukārt alternatīvais statuss – 107 cilvēkiem, viņu vidū ir 82 no programmas. Šā gada astoņos mēnešos jau uzņemti 319 patvēruma meklētāji, tajā skaitā programmas ietvaros 177, lielākajai daļai piešķirts alternatīvais statuss, kamēr bēgļa statuss nav piešķirts nevienam programmas ietvaros uzņemtajam.

Biedrības Patvērums Drošā māja vadītāja Sandra Zalcmane saka, ka Latvijā palikuši ap 20 patvēruma meklētāju. Tieši šī biedrība organizē palīdzību un pakalpojumus patvēruma meklētājiem, tajā skaitā mentora pakalpojumus, palīdzot atrast mitekli un darbu. Kad cilvēki nolemj pamest Mucenieku centru, viņiem netiek uzdots jautājums, kurp viņi dodas – var aizbraukt, bet ir tiesīgi arī atgriezties, un gadu pēc statusa saņemšanas viņiem pienākas atbalsts.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība) aģentūrai LETA izteicies, ka Latvija šovasar saņēmusi vairākus personu atgriešanas pieprasījumus no Vācijas. Tehniski tas izpaudies tā, ka personas atgriezušās Latvijā, kur tās intervējuši robežsargi. Cilvēki vēlas nodrošināt labākus dzīves apstākļus, tāpēc patvēruma meklētāji, salīdzinot Vāciju un Latviju, protams, ar laiku izvēlēsies nokļūt Vācijā, atzinis Kozlovskis. Taču vienlaikus ministrs norādījis, ka patvēruma meklētāji pametot arī Igauniju, kas iepriekš uzskatīta par veiksmes stāstu viņu integrācijas ziņā.

Visu rakstu lasiet otrdinas, 26. septembra, avīzē Diena!

Top komentāri

NAV VIENALGA
N
Jautājums: vai Latvijas valsts vēl joprojām maksā pabalstus tiem imigrantiem, kas ir aizbēguši no mūsu valsts?
Nebūsim
N
naivi - tie ir robežpārkāpēji nelegālie imigranti-potenciālie teroristi lielāko pabalstu meklētāji, nav viņi Latvijā jāvelk iekšā, jāintegrē un vēl jāsponsorē no godīgu nodokļu maksātāju samaksātajiem nodokļiem! Starp citu kāpēc titulbildei nav izvēlēti 17 Eritrejieši???
Sivēnsvētki
S
Francijā ir populāri Sivēnsvētki. Kaut kas līdzīgs Miķeļdienas gadatirgum, tikai veltīts sivēniem. Pilsētas centrālajā laukumā, dažādi ēdieni no cūkgaļas, dažādu šķirņu dzīvie sivēni apskatei (sivēnu minizoodārzs bērniem), cilvēki sivēnu tērpos, mūzika, jautrība utt. Un lūk, vietējie arābi bļauj, ka šie svētki ir diskriminējošie, jo musulmaņi nevar tajos piedalīties savas reliģijas dēļ, tāpēc prasa, lai šie svētki tiktu aizliegti. Varbūt arī Latvijā jāsāk svinēt Sivēnsvētkus? Un jāuzstāda beidzot tas piemineklis cūkai. Katrā pilsētā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas