Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Latvijā pārtikas produktos plāno ierobežot transtaukskābes

Veselības ministrija (VM) sagatavojusi valdības noteikumu projektu, kas pārtikas produktos ierobežo transtaukskābes, proti, noteiktas to maksimālās pieļaujamās normas, portāls Diena.lv uzzināja VM.

Noteikumu projekts izstrādāts atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam, kas paredz arī ierobežot neveselīgu pārtikas produktu patēriņu un pieejamību sabiedrībā, tādējādi uzlabojot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un sabiedrības veselības rādītājus.

Noteikumu projektā paredzēts, ka maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 20%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 4 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteikts, ka produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābes nedrīkstēs pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma.

Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem, kurus paredzēts izplatīt Latvijā, proti, gan Latvijā ražotajiem, gan ievestajiem no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm .

Plānots, ka noteikumu projektā minētās normas stāsies spēkā 2015.gada 1.janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais transtaukskābju daudzums drīkstēs ražot un izplatīt ne ilgāk kā līdz 2018.gada 1.janvārim.

Tagad par tapušo noteikumu projektu sākta publiskā apspriešanās, kas ilgs līdz 22.aprīlim. Lai noteikumi stātos spēkā, tie jāapstiprina valdībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas