Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 13. septembris
Iza, Izabella

Latvijā pērtiķu baku infekcija šobrīd nav konstatēta

Latvijā pērtiķu baku infekcijas izplatība šobrīd nav konstatēta, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs. Centrā norāda, ka visi apstiprināto saslimšanu infekcijas avoti šobrīd ir ārpus Latvijas un vietējā pērtiķu baku transmisija valstī šobrīd nav konstatēta.

Infekcijas rezervuārs dabā joprojām nav zināms, bet vīruss ticis konstatēts dažiem grauzējiem un pērtiķiem, no kuriem inficējās arī cilvēki.

Pērtiķu baku gadījumi cilvēkiem reģistrēti arī ārpus Āfrikas saistībā ar starptautiskiem ceļojumiem vai importētiem dzīvniekiem. Pērtiķu baku inkubācijas periods ir no piecām līdz 21 dienai.

2022.gadā Latvijā tika reģistrēti seši pērtiķu baku inficēšanās gadījumi. Visi toreiz konstatētie gadījumi ir epidemioloģiski pārvaldīti. SPKC norāda, ka tika organizēti standarta epidemioloģiskās drošības pasākumi, lai infekcijas izplatīšanos novērstu.

Pašlaik SPKC aicina uzmanīties ceļotājus un atgādina, ka pret pērtiķu bakām iespējams vakcinēties.

Svarīgi atcerēties, ka pērtiķu bakas izplatības ceļš nav tāds pats, kā, piemēram, gripas saslimšanai, kur infekcija izplatās sīku pilienu veidā, skaidro SPKC.

Inficēšanās ar pērtiķu baku vīrusu notiek, kad cilvēks nonāk saskarē ar vīrusu, kontaktējoties ar inficēto dzīvnieku, cilvēku vai pieskaroties bioloģiskajiem materiāliem vai vides priekšmetiem, kas ir inficēti ar vīrusu.

Pērtiķu baku vīrusa pārnešana no cilvēka uz cilvēku notiek galvenokārt ar lielu elpceļu pilienu starpniecību, kam ir nepieciešams relatīvi ilgs kontakts aci pret aci. Tāpēc SPKC aicina piesargāties ceļotājus un riska grupu pacientus, kā arī jautājumu gadījumā vērsties pie ģimenes ārsta.

Plašāka informācija par pērtiķu baku infekciju pieejama SPKC tīmekļvietnē.

Kā vēstīts, Zviedrijas Sabiedrības veselības aģentūra ceturtdien paziņoja, ka ir reģistrējusi pirmo pērtiķu baku bīstamākā varianta saslimšanas gadījumu ārpus Āfrikas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas